Translate

dinsdag 2 februari 2021

Beatrix meest geliefd in Zeeland

Toen Beatrix in 2013 afzwaaide als koningin ging zij in kasteel Drakensteyn in de provincie Utrecht wonen. Maar in Zeeland had ze zich wellicht beter thuis gevoeld, want deze provincie heeft verhoudingsgewijs de meeste Beatrixstraten, -wegen en -lanen van heel Nederland.


Zou prinses Beatrix, die afgelopen zondag haar 83-ste verjaardag viert, dat zelf weten?

Breskens: primeur!
Dat hoge Beatrixgehalte van Zeeland begon al vroeg. Eigenlijk direct al na haar geboorte op 31 januari 1938. Want de toenmalige gemeente Breskens vernoemde onmiddellijk al, binnen enkele minuten na de bekendmaking, een straat naar het prinsesje. Daarmee had Breskens de primeur van Nederland, zo lezen wij in een spannend verhaal op de voorpagina van de Middelburgsche Courant op 2 februari van dat jaar.


Platgebombardeerd
Die allereerste Beatrixstraat is in de oorlog verloren gegaan. De Beatrixstraat in Breskens moet je zoeken in het verlengde van de Wilhelminastraat, nabij de Philips van Kleefstraat en het Oranjeplein. De nieuwe straat was nog niet bebouwd. Twee jaar na de geboorte van het prinsesje brak de oorlog uit. Het slot daarvan verliep voor Breskens uiterst dramatisch. Grote delen van het dorp werden door de geallieerden in het kader van de Slag om de Schelde platgebombardeerd. Bij de wederopbouw is het Oranjeplein groter gemaakt, maar de Wilhelminastraat en de Beatrixstraat kwamen niet meer terug.

Hoogste promillage
Er bleven genoeg Beatrixstraten over. In Zeeland zijn er volgens de postcodetabel 9.013 straten, waarvan er 32 naar onze voormalige koningin Beatrix zijn vernoemd, dat is 3,6 promille, het hoogste promillage van ons land. Zeeland is daarmee de 'Beatrixte' provincie van Nederland. Limburg komt met een promillage van 2,9 op de tweede plaats. Flevoland staat helemaal onderaan het ranglijstje.

Kaart
Op de website van omroep Zeeland is een mooie kaart gepubliceerd. U kunt met de muis over de kaart alle gegevens per provincie vinden. Opvallend is dat Noord-Nederland niet zoveel vernoemingen van Beatrix heeft als de rest van Nederland.

Ga naar het artikel en de kaart
* Zeeland heeft hoogste Beatrixpromillage van Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .