Translate

woensdag 3 februari 2021

Haalt u de 10.000 stappen? Of is een onsje minder ook goed?

10.000 stappen per dag, dat is nodig voor je gezondheid, zeker in coronatijd, zo hoor ik overal.  Ook mijn Activity Tracker geeft dat aantal als gewenst aan. Meestal haal ik dat overigens wel, maar niet altijd. Dus heb ik dan een beetje een schuldgevoel.


Gelukkig lezen we de Nieuwsbrief van Margriet. En halen we op een zwakkere dag daarom toch gerust adem! Leest u maar mee! 

7 tot 8 kilometer
Je hoort vaak dat 10.000 het perfecte aantal stappen is dat je zou moeten zetten om aan voldoende beweging te komen. Dat staat ongeveer gelijk aan 7 tot 8 kilometer. En daar kom je als je de hele dag thuis werkt en achter je computer zit niet altijd aan. Gelukkig betekent dat niet meteen dat je ongezond bezig bent. Het is namelijk ook oké om op een dag iets minder stappen te zetten, namelijk 6.000. Ook bij dit aantal heb je voldoende dagelijkse beweging te pakken.

Waarom wordt 10.000 aangeraden?
De 10.000 stappen komen voort uit een onderzoek van dr. Yoshiro Hatano, hoogleraar aan de Kyushu University in Japan uit 1960. Hij stelde toen vast dat mensen gemiddeld tussen de 3.000 en 5.000 stappen zetten en om ongeveer 20 procent meer calorieën te verbranden zouden volgens zijn berekeningen mensen ongeveer twee keer zo veel stappen moeten zetten. Hiermee werd 10.000 stappen de standaard. Mocht je die uitdaging af en toe toch aan willen gaan, dan staan die 4.000 extra stappen ongeveer gelijk aan een half uur stevig doorwandelen. 

6.000 stappen
Natuurlijk is 10.000 stappen zetten op een dag niet verkeerd, maar ook na het zetten van 2.200 stappen begin je al vet te verbranden. Daarnaast verschilt het per persoon hoeveel stappen je precies zou moeten zetten. Zo hangt het bijvoorbeeld af van je lichaamsgewicht en of je daarnaast nog sport. Ook heeft het met je doel te maken. Als je stappen zet om aan je dagelijkse beweging te komen, dan is 6.000 voldoende. Als je echt wil afvallen, dan geldt hoe meer stappen je zet, hoe meer calorieën en vet je verbrandt. Bij 10.000 stappen zul je in dat geval eerder resultaat zien. 

Dagelijks uurtje bewegen
Voor sommige mensen is 10.000 stappen op een dag zetten geen haalbaar getal. Probeer niet te streng te zijn voor jezelf bij het halen van een bepaald aantal stappen per dag, maar probeer dagelijks in ieder geval een uurtje in beweging te zijn. Of dat nou bestaat uit een wandeling naar de supermarkt en een rondje fietsen of een volledige thuiswork-out dat is aan jou. 

Bron: Margriet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .