Translate

zaterdag 13 februari 2021

De weerswaanzinnigheid is binnenkort weer over

Eind vorige week raakte Nederland helemaal van de kook vanwege de komende sneeuwval en de naderende vorst. De zes dagelijkse TV-praatprogramma's beconcurreerden elkaar deze week in alle hevigheid om nieuws over sneeuw- en ijspret. Weermannen en -vrouwen waren niet aan te slepen. 



Waarbij de Elfstedentocht natuurlijk tot het grote hot item werd gemaakt, waarover de meningen verdeeld waren of in ieder geval moesten zijn ter wille van de noodzakelijke discussie en emotie. 

D66, PVV, Denk en SGP
Vier politieke partijen, te weten D66, PVV, Denk en SGP zagen er kiezerswinst in en streden na het eerste vlokje sneeuw direct al in grote eensgezindheid voor het doorgaan van de 'Tocht der Tochten', corona of niet. Dat er nog geen spetter ijs lag op de Bonkervaart was zowel de TV-praatprogramma's als deze vier politieke partijen even ontgaan.
Trouw-columnist Sylvain Ephimenco schreef een schitterende column over dit 'slagveld tussen Tochtwaanzinnigen'.

Winter 1941/1942
Toch stelde de afgelopen week eigenlijk relatief weinig voor. In de oorlogsjaren 1941 en 1942 vroor het heel wat harder en viel er heel wat meer sneeuw. Het Polygoon-journaal maakte er ooit een mooie reportage over met aansprekende plaatjes van sneeuw ruimende scholieren, rijdende (!) treinen, bevroren kanalen en natuurlijk de Elfstedentocht, die wel verreden kon worden. Met tot slot beelden van de dooi en de komende lente! Die begint de komende dagen. Geniet daarom nog heel even van de sneeuw en de vorst!

Lees:
Een slagveld tussen ‘Tochtwaanzinnigen’

Bekijk en vergelijk
* Barre winter van 1941 en 1942

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .