Translate

woensdag 21 juli 2021

Bart De Wever (N-VA) pleit voor hereniging van Vlaanderen en Nederland

De Vlaamse N-VA-voorzitter Bart De Wever* heeft in Trends Talk op Kanaal Z gepleit voor een hereniging van Vlaanderen en Nederland, als volgende stap na de realisatie van het confederalisme. “Als ik zou kunnen sterven als zuidelijke Nederlander, zou ik gelukkiger sterven dan als Belg”, klonk het duidelijk. 


Delen van Vlaanderen - maar ook gebieden als Namen, Henegouwen en Luxemburg - en Nederland vormden al eerder een eenheid (de zogenaamde Zeventien Provinciën), maar daar maakte de val van Antwerpen in 1585 tijdens de Tachtigjarige Oorlog een einde aan. De Wever pleitte er al eerder voor om die scheiding ongedaan te maken. “Het is een persoonlijk standpunt dat ik al lang heb”, zei hij in Trends Talk.

Eén verband
“In 1993 was ik al medeorganisator van een Groot-Nederlands studentencongres. Ik heb die droom nooit losgelaten: dat alle Nederlandstaligen ooit in één verband weer zouden samenleven, de zuidelijke en de noordelijke Nederlanden. Ze zouden een van de sterkste economieën ter wereld zijn. De havens van Antwerpen en Rotterdam zouden kunnen fuseren tot dé gateway van de Noordwest-Europese economie. Dat lijkt mij een fantastisch verhaal. Er zal natuurlijk nog wat water door de Rijn en door de Schelde moeten vloeien en de mensen zijn er mentaal nog niet rijp voor. Dat merk ik wel.”

'Hier kunnen we tenminste lekker zitten'
Op straat in het Zeeuws-Vlaamse Sluis merkte Omroep Zeeland dat ook: niet iedere Vlaming staat te springen van blijdschap bij het idee van De Wever. Sluis staat erom bekend dat het met mooi weer overspoeld wordt met Vlamingen, die genieten van een dagje vakantie, vlakbij huis, maar wél in het buitenland.
Toch zijn er ook voorstanders van De Wevers plan. Een ouder echtpaar geniet van de schaduw op een bankje bij het Walplein. "In Gent, waar wij wonen, kun je de bankjes maar op één hand tellen. Daar hebben ze alle bankjes weggehaald. Hier kunnen we tenminste lekker zitten. Wij komen hier graag en zouden het helemaal niet erg vinden als Vlaanderen bij Nederland wordt gevoegd."

'Reservebelgen'
Ook een Sluise ondernemer die net een ijsje aan een Vlaams stel verkoopt, vindt het plan van Bart De Wever geen probleem. "Ze vinden ons Zeeuws-Vlamingen toch al reservebelgen, waarom zou je Vlaanderen dan niet ook nog erbij pakken", grapt ze. "Daarnaast spreek ik hier dagelijks meer Vlamingen dan Nederlanders, dus ze zijn er toch al!"

Bron: Het Laatste Nieuws

* Bart Albert Liliane De Wever (Mortsel, 21 december 1970) is een Belgisch Vlaams-nationalistisch politicus. Hij is sinds 2004 partijvoorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Sinds 1 januari 2013 is Bart De Wever burgemeester van Antwerpen.

Op 14 november 2020 werd Bart De Wever met een score van 96,8% van de stemmen verkozen voor een nieuw mandaat van drie jaar als voorzitter van N-VA. Op het einde van het mandaat zal De Wever 19 jaar aan het roer staan van de partij. Hiermee zal De Wever een van de langstzittende partijvoorzitters uit de Belgische politieke geschiedenis zijn.

Bron: Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .