Translate

zaterdag 31 juli 2021

Klikobezitters, pas op voor de kaketoe!

Enkele maanden geleden werden we door onze vuilnisophaaldienst verzocht ook etensresten in onze groene kliko's te deponeren. Als we ter propaganda van deze milieuactie een sticker op onze container plakten, deden we zelfs mee met een 'kliko-bingo met kans op mooie prijzen.' We hebben de sticker geplaatst, maar geen mooie - en zelfs geen lelijke - prijs gewonnen. 

Het motto van de actie was: 'Samen geven we etensresten een nieuw leven'. Gisteren voelden we ons gelukkig, dat we niet in Australië wonen. Want daar zijn kaketoes 'klikokrakers' geworden, zo meldde het dagblad Trouw ons alarmerend en vreten alle etensresten lekker op. 

Slimmerik
De zwavelkuifkaketoe, een witte kaketoe met gele kuif, is de slimmerik. In de afgelopen jaren hebben zij in Sydney zichzelf aangeleerd om deksels van afvalcontainers te openen, waardoor ze toegang hebben tot een breed scala aan voedselkliekjes.
De techniek werkt als volgt: de kaketoe tilt met zijn snavel de voorste hoek van het klikodeksel op. Hij houdt deze open, ondertussen schuifelend naar de scharnieren, en geeft het deksel vervolgens een flinke zet, zodat deze openklapt (zie onderstaande video).

Aan elkaar leren
Wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar deze containervaardigheden hebben ontdekt dat de kaketoes dit trucje aan elkaar leren. In 2018 waren er nog maar drie wijken in Sydney waar bewoners kaketoes containers hebben zien openen, in 2019 waren dat al 44 wijken. 

Bekijk:

Lees meer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .