Translate

maandag 5 juli 2021

Waarom zitten knopen bij mannenkleding altijd rechts en bij vrouwen links?

Zou het dan niet handiger zijn om de knopen op alle kleding aan de rechterkant te zetten? Nu zitten ze bij mannenkleding rechts en bij vrouwen links. Deze knopenregel geldt al tijden en wordt door iedereen nageleefd: van de makers van Zeeman tot Chanel. Maar waarom?

Welnu, het antwoord op deze vraag voert ons terug naar vroegere tijden, waarin het dragen van een hemd een indicator was van je sociale en financiële status. Als het hemd dat je droeg knopen aan de linkerkant had, gaf dat aan dat je een dienstmeisje had om je aan te kleden. 

Gemak
In de negentiende eeuw droegen vrouwen hoepelrokken, korsetten en onderjurken. Die onderjurken hadden allemaal knoopjes, die de dames in de bovenklasse natuurlijk niet zelf dichtknoopten. Die klus was voor de kamermeisjes. Om het dichtknopen voor de kamermeisjes wat gemakkelijker te maken, werden de knoopjes er in spiegelbeeld opgenaaid. Zo konden ze gemakkelijk de knopen van de kleding van de rijken dichtdoen. Aldus de binnenkort verdwijnende website van het bekende tijdschrift VIVA, waarvan het laatste exemplaar komt eind juli uitkomt. 

Status
Maar zoals gezegd ging het ook om het tonen van status. Het blad Elle voegt er daarom nog het volgende aan toe. Het had inderdaad te maken met kleedmeisjes en bedienden, maar die knopenposities waren niet alléén voor hun gemak bedoeld. Knopen aan de linkerkant gaven aan dat je zo stinkend rijk was, dat je jezelf niet eens hoefde aan te kleden. Mannen hadden de taak te werken, vrouwen waren 's mans uithangbord van rijkdom en weelde, wat ze vooral uitdroegen door hun omgeving op elke mogelijke manier eraan te herinneren dat ze op een dag dus eigenlijk helemaal niks hoefden te doen. Ook kleren aantrekken dus niet.

Summum van elite ook voor gewone volk
En dat verklaart meteen waarom alleen vrouwen de knopen op links kregen en niet de mannen – hun vrouwen droegen al de nobele taak aan jan en alleman te laten zien dat er geld als water was. Toen halverwege de 19e eeuw de naaimachine werd uitgevonden en massaproductie voor het volk dus mogelijk werd, is er iemand met het gewiekste idee gekomen de knopen allemaal aan de linkerkant te maken. Het summum van elite, kortom, bereikbaar voor het volk. Aan het einde van de 19e eeuw was de linkse vrouwenknoop gemeengoed.

Link
Bovenstaand feitje is ook te vinden in het volgende leuke artikel, dat meer van dit soort achtergronden onthult :
* The Real Purpose Behind Everyday Items

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .