Translate

donderdag 22 juli 2021

Moet je aardbeien wassen?

In de zomer zijn ze volop verkrijgbaar: aardbeien! Heerlijk door yoghurt of op brood, maar ook alleen een bakje aardbeien smaakt goed. Als je online gaat zoeken of je aardbeien moet wassen, vind je uiteenlopende antwoorden. Zo zou je ze moeten wassen met lauw water of water met zout en/of azijn.


Gezondheidsnet legde de vraag voor aan Patricia Schutte van het Voedingscentrum. We citeren. 

Wassen?
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria. Deze kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Gelukkig komt dit niet vaak voor. Hoewel je niet altijd alle bacteriën eraf kunt wassen, maak je de kans wel kleiner dat je een voedselinfectie oploopt."

Wanneer?
Was aardbeien pas net voordat je ze eet. Je kunt ze namelijk langer bewaren in de koelkast als ze nog niet gewassen zijn en het kroontje er nog op zit.
En als je ze wast kun je dat dan beter met koud of lauw warm water doen?
"Aardbeien goed wassen onder stromend koud water is voldoende."

Water en/of azijn?
Was je gebruikte bestrijdingsmiddelen eraf met water of moet je fruit wassen met azijn?
"De risico's van de resten van bestrijdingsmiddelen die op fruit worden gevonden zijn verwaarloosbaar klein, als ze al gevonden worden. Door fruit te wassen, bijvoorbeeld met azijn, verwijder je geen bestrijdingsmiddelen. Dat wordt wel eens beweerd, maar het klopt dus niet. Door fruit goed te wassen, verwijder je vuil en stof, met mogelijk ziekmakende bacteriën."

Rode huisuitslag?
Als je na het eten van aardbeien rode huiduitslag krijgt, komt dit dan door de aardbeien of de bestrijdingsmiddelen?
"Het is ons niet bekend dat rode uitslag komt door resten bestrijdingsmiddelen. Een allergische reactie op aardbeien is wel een mogelijkheid."

Lees ook:
* Alle voordelen van het zomerkoninkje
* Ruik aan aardbeien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .