Translate

zaterdag 22 april 2023

8.200 stappen per dag goed voor U!

Nergens in Europa stappen zo weinig mensen korte afstanden als in België. Toch is wandelen erg belangrijk om aandoeningen zoals obesitas tegen te gaan. Maar hoeveel stappen moet je per dag zetten om op je gewicht te blijven?


Een Amerikaanse studie uit 2022 biedt duidelijkheid. Aldus meldt Het Laatste Nieuws. We citeren het artikel. 

Vier jaar lang
Wetenschappers analyseerden vier jaar lang de algemene gezondheid van meer dan 6.000 deelnemers. Alle deelnemers droegen minstens tien uur per dag activity trackers. Bovendien gaven ze onderzoekers jarenlang toegang tot hun elektronische gezondheidsdossiers. “We konden dus een verband leggen tussen de totale activiteit en de eventuele diagnose van een ziekte. Dat was een groot voordeel”, zegt dokter Evan Brittain, universitair hoofddocent in de afdeling cardiovasculaire geneeskunde.

Resultaten
Wat blijkt nu? Deelnemers die ongeveer 8.200 stappen per dag zetten, hadden een pak minder kans om zwaarlijvig te worden. Ze konden gewichtstoename als het ware voorkomen. Ook de kans op slaapapneu, zure reflux en depressieve stoornissen verminderden sterk bij dat stappenaantal. “Hoe meer stappen je zet, hoe groter de voordelen”, klinkt het.

Dagelijks 2.400 stappen extra
Ook voor mensen met overgewicht was er positief nieuws: zij konden het risico om zwaarlijvig te worden met de helft verminderen als ze dagelijks 2.400 stappen extra zetten. Dat komt dus neer op zo’n 11.000 stappen per dag. Ook de kans op obesitas kan daardoor sterk verlaagd worden. Als je bijvoorbeeld een BMI hebt van meer dan 28, kan je het risico op obesitas met zo’n 64 procent verlagen door het aantal stappen per dag te verhogen van ongeveer 6.000 tot 11.000. “Als je dat combineert met een meer plantaardig dieet, minder stress, voldoende slaap en sociaal contact, dan heb je een wonderformule”, zegt dr. Andrew Freeman, directeur cardiovasculaire preventie en welzijn.

En wat met andere studies?
In het verleden zijn ook al verschillende andere studies uitgevoerd naar het ideale stappenaantal. Toch sluiten de meeste van deze studies mooi bij elkaar aan. Zo bleek uit een Spaanse studie dat 10.000 stappen per dag het risico op dementie met 50 procent verlaagde. Als de proefpersonen 30 minuten wandelden tegen een stevig tempo van 112 stappen per minuut, werd dat zelfs nog beter. Het risico op dementie verlaagde toen met 62 procent.
Eerder kwam een Amerikaans gezondheidsinstituut ook tot de conclusie dat elke dag van de week 21,43 minuten bewegen het risico op overlijden met een derde verlaagt. We kunnen dus wel stellen dat het halen van je dagelijkse doel op je stappenteller echt wel het verschil kan maken.

Link:
* Het volledige artikel van Het Laatste Nieuws (HLN)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .