Translate

woensdag 19 april 2023

Vandaag: dag van de fietshelm

Op initiatief van een aantal bezorgde artsen is vandaag, 19 april, uitgeroepen tot Dag van de Fietshelm.


Gelukkig kiezen steeds meer fietsers zelf voor een helm, maar lang niet iedereen.

Niet zwaar en lastig
Zelf behoorden we ook lange tijd tot deze categorie. Met name vanuit het vooroordeel, dat zo'n helm maar zwaar en lastig zou zitten. Dat blijkt in de praktijk beslist niet het geval! Integendeel, een fietshelm is licht, je voelt er weinig van en als je een helm kiest met een klein klepje aan de bovenkant is het zelfs praktisch tegen de zon.

Zeker ook voor kinderen
TraumaNet AMC (samenwerkingsverband van ziekenhuizen die traumazorg bieden in de regio ten oosten en noordoosten van Amsterdam) stelt dat als kinderen en jongeren verplicht een helm op de fiets dragen, er veel letsel voorkomen kan worden. “Met name voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar is het verplichten van een helm erg belangrijk”, stelt J. Goslings, traumachirurg en medisch hoofd van TraumaNet AMC. „Dat is de kwetsbaarste groep. Ze nemen nog niet zo lang deel aan het verkeer en zijn vaak wat onzekerder.” Per jaar worden ongeveer 26.000 kinderen en jongeren op de spoedeisende hulp behandeld na een ongeluk met de fiets. In ongeveer een kwart van die gevallen is sprake van hoofdletsel.

Wetenschappelijk Onderzoek
Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) reduceren fietshelmen de kans op een hoofdletsel met zo'n 42% en op hersenletsel met 53%. De kans op een gezichtsletsel vermindert met 17%. De kans op een nekletsel neemt met 32% toe door het dragen van een fietshelm. Over alle letsels samen, inclusief nekletsel, is er 15% reductie van kans op letsel. Kortom, kies gerust voor een fietshelm!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .