Translate

woensdag 29 november 2023

'Twee motten' weer populair onder jongeren

De klassieker 'Twee Motten' die komiek Tom Manders eind jaren vijftig maakte als zijn typetje Dorus is 66 jaar later opeens weer populair, nu jongeren het liedje gebruiken in filmpjes op TikTok. De app heeft als geen ander invloed op de muziekindustrie, maar daar is niet iedere artiest even blij mee. ,,Het is allemaal marketing. Ik haat dit.” Aldus een bericht in het AD. We citeren. 

De populariteit van Twee Motten is duidelijk terug te zien in de cijfers op Spotify. Het nummer verscheen eerder deze week in de lijst van tweehonderd best gestreamde nummers in Nederland en weet sindsdien elke dag meer luisteraars te trekken. Zaterdag steeg het liedje naar de 43e plaats met ruim 64.000 streams. De in 1972 overleden Manders nam Twee Motten samen met organist Cor Steyn op voor zijn programma De Showboat. Het nummer groeide door de jaren heen uit tot een klassieker. Het liedje stond bijvoorbeeld lange tijd genoteerd in de NPO Radio 2 Top 2000.

TikTok
De razend populaire app TikTok draait allang niet meer alleen om danspasjes, maar zorgt er ook voor dat nieuwe én oudere liedjes de hitlijsten bestormen. Muziek is een van de o zo succesvolle ingrediënten van de app. Nummers die al een tijd uit de hitlijsten zijn verdwenen, kunnen plotseling weer opduiken en tot leven komen door gebruikers. Die bedenken er bijvoorbeeld een choreografie bij, die vervolgens weer wordt opgepikt door andere gebruikers. Er ontstaat zo een trend en dat betekent ook dat het lied weer volop gedraaid wordt en zo opnieuw in de hitlijsten verschijnt.

Andere hits
Twee Motten maakt inmiddels deel uit van een lange lijst van oude hits die dankzij TikTok weer in de schijnwerpers komen te staan. Zo wisten eerder hits van Doe Maar, zoals Smoorverliefd en Belle Hélène goed te scoren op de app en beklom songfestivalwinnaar Duncan Laurence met zijn hit Arcade dankzij TikTok weer de (internationale) hitlijsten. Hetzelfde geldt voor buitenlandse nummers, zoals Dreams van Fleetwood Mac, Mockingbird van Eminem en Rasputin van Boney M.

Bekijk en beluister op YouTube:
* Twee Motten-Dorus (Tom Manders) Cor Steyn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .