Translate

donderdag 2 november 2023

Zeven online stemhulpen voor de komende Tweede Kamerverkiezingen

De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 22 november a.s.. Er zijn dit keer oude partijen, die weinig veranderd zijn, oude partijen die een combinatie hebben gevormd, oude partijen die zich verjongd en vernieuwd hebben en een aantal nieuwgevormde partijen, die vooral bestaan uit teleurgestelde overlopers uit de oude partijen. Vul de stemwijzers in en weet welke partij bij u past. 

Er zijn zeven online stemwijzers, die helpen om te kiezen tussen de 26 partijen. Alle stemwijzers werken met stellingen. Sommige kijken naar het verkiezingsprogramma, andere naar het stemgedrag van een partij. 

Er zijn drie stemwijzers op basis van de verkiezingsprogramma’s. Ze kijken dus niet naar het stemgedrag van de afgelopen regeringsperiode in de Tweede Kamer.

Stemwijzer
Stemwijzer geeft dertig stellingen, bijvoorbeeld ‘Nieuwbouwwijken moeten voor ten minste 40 procent bestaan uit sociale huurwoningen.’ Per stelling kunt u kijken wat de partijen vinden. Of vragen om meer achtergrondinformatie zodat u een weloverwogen keuze maakt. Geef na de stellingen aan welke onderwerpen u extra belangrijk vindt. En welke partijen u wilt opnemen in het advies. Daarna toont Stemwijzer drie partijen die het meest aansluiten bij uw ideeën. Onder de top drie ziet u hoe de andere partijen hebben gescoord. 

Kieskompas
Ook Kieskompas werkt met dertig stellingen. Er zijn altijd vijf antwoordmogelijkheden: helemaal mee eens, mee eens, neutraal, mee oneens, helemaal mee oneens. Het resultaat na de stellingen is een kompas van links naar rechts en progressief naar conservatief. Uw opvattingen staan tussen alle partijen. Zo vindt u snel de partij die het meeste bij u past.

Stemadvies
Stemadvies.nu groepeert de stellingen in thema’s: Klimaat & Stikstof, Europese Unie, Immigratie & Asiel, Racisme & Woke, Huisvesting, Belasting & Uitkering, Justitie & Politie, Gezondheidszorg & Corona, Democratie &Vrijheid. Aan het eind krijgt u ook hier een overzicht van alle partijen. Daarbij staat in procenten hoe goed ze bij u passen.

De volgende vier stemwijzers adviseren u op basis van het stemgedrag van de partijen in de Tweede Kamer gedurende de afgelopen regeringsperiode. Want een partij kan in verkiezingstijd wel zeggen dat ze de zorg in Nederland wil verbeteren. Maar hoe stemt die partij in de Tweede Kamer als het erop aankomt?

Stemchecker

Stemchecker kijkt naar wat partijen echt stemden in de Tweede Kamer. Vergelijk uw politieke opvattingen met het stemgedrag van de fracties.

Echte Kieswijzer
Ook de Echte Kieswijzer werkt op basis van stemgedrag bij moties in de Tweede Kamer.

Stemmentracker 
Ook de Stemmentracker bekijkt of uw opvattingen overeenkomen met het stemgedrag. Daar kunt u bij de dertig stellingen (bijvoorbeeld ‘De overheid moet alle regels over stikstof afschaffen’) voor of tegen stemmen. Ook ziet u of een motie is aangenomen.

Partijgedrag.nl
Écht uitgebreid is Partijgedrag.nl. Ook dit is een kieswijzer op basis van stemmingen in de Tweede Kamer. Interessant is ook het onderdeel Partijgelijkenis. Daar kunt u zien hoeveel en op welk gebied partijen van elkaar verschillen in stemgedrag. Handig als u twijfelt tussen twee of drie partijen. 

Dit artikel is gebaseerd op het overzicht van Seniorweb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .