Translate

donderdag 25 januari 2024

Tong uitsteken in plaats van zoenen

In verschillende landen gelden uiteenlopende tradities als het aankomt op begroetingen. Nederland steekt eruit met de gewoonte van 3 kussen, een praktijk die zijn oorsprong vond in Brabant en zich over het België en Frankrijk verspreidde. Aldus citeren we hier de Startpagina. 


In de meeste Europese landen waren 2 kussen gebruikelijk. In Frankrijk is het zelfs zo dat de regio waar je bent bepaalt of je er 2, 3, of zelfs 5 krijgt. Of dat vandaag de dag nog zo is?

Neuszoenen, spugen en tong uitsteken
Opmerkelijk genoeg, in Polynesië is neuszoenen een gangbare begroeting. Elders in de wereld variëren begroetingsgewoonten van spugen bij de Masai in Kenia tot neuzen bij de Maori in Nieuw-Zeeland en tonguitsteken in Tibet (zie video hieronder). Deze diversiteit in begroetingsrituelen weerspiegelt de unieke culturele contexten waarin ze zijn ontstaan.

Zwarte tong
De traditie van het tong uitsteken in Tibet gaat terug naar de tijd van Lang Darma, een kwade Tibetaanse koning met een zwarte tong. Het volk vreesde na zijn dood dat de koning zou reïncarneren en daarom begon iedereen zijn tong uit te steken om te verzekeren dat ze niet van kwade wil waren. Vandaag gaat de traditie vaak gepaard met het plaatsten van de handpalm naar beneden voor de borst.

Bekijk:
* Sticking out your tongue in Tibet 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .