Translate

donderdag 4 januari 2024

Elfstedentocht: skeeleren of zwemmen of fietsen, nu schaatsen niet meer kan!

Na het zachte en kletsnatte weer van afgelopen weken volgt eind van de week een weersomslag. Het wordt overwegend droog met zonneschijn en bovendien wordt het flink kouder. Kortom, het eindeloos praten over een Elfstedentocht kan weer beginnen. Geen praatprogramma, die het er niet over zal hebben en geen krant, die er niet over zal schrijven!


Wat een troosteloos en zinloos gebeuren! Want we weten inmiddels, dat 27 jaar geleden de laatste Elfstedentocht op de schaats is gereden en werd gewonnen door ons aller spruitjesboer Henk Angenent. En dat Evert van Benthem, ook al een fameuze winnaar, in Canada woont. Maar vooral ook, dat een nieuwe Elfstedentocht er niet komt vanwege de klimaatverandering en de opwarming van de Friese Meren. 

Drie alternatieve 'Tocht der Tochten'
Dus lijkt het beter, dat de  Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden met hun rayonhoofden zich nu eindelijk eens serieus gaan prepareren op een alternatief voor de schaatstocht. 
Wij zien de volgende drie mogelijkheden:
1). De Koninklijke Friesche Elfsteden gaat ieder jaar in de winter door met een grootse Elfstedenskeelertocht.
2). De Koninklijke Friesche Elfsteden gaat ieder jaar in de zomer een grootse Elfstedenzwemtocht organiseren.
3). Een fusie van de Koninklijke Vereniging Friesche Elfsteden met de Stichting de Friese Elfsteden Rijwieltocht gaat in iedere zomer een grootse FietsElfstedentocht organiseren.

Nationale Dag van de Elfstedentocht op 15 januari 
En om de schaatsElfstedentocht niet te vergeten wordt het idee van Jurryt van de Vooren, auteur van het boek 8070 dagen, uitgevoerd om 15 januari uit te roepen tot Nationale Dag van de Elfstedentocht. Dan mogen oud Elfstedenrijders o.l.v. Henk Angenent en Evert van Benthem tot aan hun dood in alle praatprogramma's op TV en radio nostalgische herinneringen ophalen.

Klunen?
En tot slot: het is een leuk idee van Henk Angenent en Erben Wennemars om volgende maand de eerste NK Klunen in Sneek te organiseren. Maar dat is al toch wel een té armzalig alternatief voor de Tocht der Tochten!

Lees ook:
* 15 januari 2020: Eerste Dag van Elfstedentocht
* Het kan weer: praten over de Elfstedentocht en de opwarming van de Friese meren!
* Komt de Elfstedentocht er aan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .