Translate

maandag 18 november 2019

Hoe zit het met het vermogen in uw gemeente?

De 10 procent rijkste huishoudens in Nederland zijn samen goed voor een vermogen van 876 miljard euro. Daarmee hebben zij bijna 62 procent van het totale vermogen van alle huishoudens in handen.



Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In totaal hebben Nederlandse huishoudens een vermogen van 1416,8 miljard euro. Dat is het totaal van de bezittingen waar vervolgens de schulden al vanaf zijn getrokken.

20 procent heeft 80 procent
Dat vermogen is dus vooral geconcentreerd bij een relatief kleine groep. Niet alleen heeft het allerrijkste percentiel 62 procent van het vermogen in handen, de meest vermogende 20 procent van Nederland heeft 80 procent van het totaal.
Dat staat in schril contrast met de onderste 20 procent. Zij hebben per saldo meer schulden dan bezittingen. Als de schulden van de bezittingen zijn afgetrokken staan deze huishoudens samen voor 46 miljard euro in de min.

Ongelijkheid neemt wat af
Toch is de vermogensongelijkheid het afgelopen jaar, net als de jaren hiervoor, wat teruggelopen. Dat heeft vooral te maken met de stijgende huizenprijzen. Daar profiteren natuurlijk ook de rijkste huishoudens van, die vrijwel allemaal een koopwoning hebben, maar voor minder vermogende gezinnen werkt dat sterker door. Voor hen is de waarde van de woning doorgaans namelijk een veel belangrijker onderdeel van hun vermogen. De rijkste mensen hebben vaak naast hun woning ook nog andere bezittingen, zoals een flinke spaarrekening.

Bloemendaal en Laren
Huishoudens in het rijke Bloemendaal en Laren bezitten het grootste vermogen in Nederland. Dit zijn de enige gemeenten met een doorsnee vermogen van boven de drie ton. Ook veel plaatsen in Noord-Brabant zijn relatief vermogend. Dit komt doordat hier naar verhouding veel ouderen wonen, die gedurende hun leven de tijd hebben gehad om een vermogen op te bouwen.

Grote steden aan de lage kant 
In de grotere steden is het doorsnee vermogen juist aan de lage kant. Hier wonen meer jongeren, mensen met een niet-westerse migratieachtergrond en personen die een uitkering ontvangen. Deze groepen hebben doorgaans minder vermogen. In Rotterdam is het doorsnee vermogen met 4.300 euro zelfs het laagst van heel Nederland.

Stijging
In bijna alle gemeenten nam het vermogen toe tussen 2017 en 2018. Alleen in Bernheze, Steenbergen en op Schiermonnikoog en Vlieland is een daling te zien. In Almere en Lelystad nam het vermogen relatief gezien het sterkst toe: in beide gemeenten zagen huishoudens hun vermogen meer dan verdubbelen tussen 2017 en 2018.

Uw gemeente
Bekijk hierna hoe vermogend de huishoudens in uw gemeente zijn:
* Artikel RTL-Nieuws met interactieve kaart van vermogen per gemeente
* Artikel in De Stad Amersfoort met interactieve kaart van vermogen per gemeente

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .