Translate
zaterdag 31 oktober 2020
vrijdag 30 oktober 2020
donderdag 29 oktober 2020
De Slag om de Schelde met kerst in de bioscoop
De nieuwe oorlogsfilm De Slag om de Schelde, met een budget van 14.5 miljoen euro één van de duurste Nederlandse producties ooit, verschijnt op 17 december a.s. in de bioscoop. Door de coronacrisis is de première al diverse keren uitgesteld.
Centraal in de film staat de ‘De Slag om de Schelde’ die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog, staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste slagvelden in West-Europa en toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed.
Jong publiek
Om een jong publiek te bereiken draait het verhaal om drie jonge personages: een gestrande Engelse piloot, een medewerkster op het stadhuis van Vlissingen als secretaresse van de Duitsgezinde burgemeester en een jonge NSB’er die met de Duitsers meevocht. De rollen worden respectievelijk gespeeld door Jamie Flatters (Avatar), Susan Radder (bekend uit Keizersvrouwen) en Gijs Blom (The Letter to the King). Ook Tom Felton bekend van de Harry Potter-films speelt een rol. De regie is in handen van Matthijs van Heijningen jr. die in Hollywood de horrorfilm The Thing maakte.
Bekijk
* WNL over De Slag om de Schelde
* Reportage | Op de filmset van 'De Slag Om De Schelde'
* Filmtrailer van de Slag om de scheldemonding
woensdag 28 oktober 2020
dinsdag 27 oktober 2020
maandag 26 oktober 2020
zondag 25 oktober 2020
zaterdag 24 oktober 2020
Het Haagse woord voor overheid is overhead
'Het Haagse woord voor overheid is overhead'. Dat is één van de mooie uitspraken in de analyse van cabaretier Pieter Derks over de kinderopvangtoeslagaffaire.
Zijn columns worden uitgesproken in het programma De Nieuws BV op NPO Radio 1.
Bekijk en beluister
* Column van Pieter Derks
vrijdag 23 oktober 2020
Carnaval en beeldende kunst gaan samen in Oss
Eerst werden ze gedragen tijdens de plaatselijke carnavalsoptocht. Nu zijn de kostuums van verenigingen als De Frollies en De Meiden van Plezier zomaar onderdeel van een unieke expositie.
Vanaf afgelopen donderdag zijn ze te zien bij K26, net als nog ruim twintig andere carnavalskunstwerken.
Laagdrempelig
Eigenlijk wilde het kunstenaarscollectief aan de Kruisstraat afgelopen voorjaar al een tentoonstelling inrichten rondom carnaval. Om beeldende kunst en volkskunst bij elkaar te brengen in een laagdrempelige expositie. Maar na het uitstellen van de optocht door het slechte weer, waren er plots een stuk minder kostuums en attributen beschikbaar. Die moesten immers nog gebruikt worden wanneer de optocht zou worden ingehaald.
Schrale troost
Dat moment kwam er nooit. Er volgde een lockdown en nu opnieuw een boel restricties waardoor ook de festiviteiten rondom de elfde van de elfde niet door kunnen gaan. Het enige dat nog rest is de verlate expositie. Geheel in carnavalsstijl omgedoopt tot ‘De Schrale Troost'.
"We hopen op deze manier te laten zien dat we écht bij Oss horen", zegt Petrus Nelissen namens K26. "Veel mensen lijken nog te denken dat kunst iets afstandelijks is. Alleen voor een bepaalde elite. Maar deze tentoonstelling bewijst wel dat kunst overal is. Zeker ook tijdens carnaval.”
Carnavalisten
De expositie bestaat uit 23 verschillende werken. Van foto's en schilderijen tot kostuums en onderdelen van een oude carnavalswagen. Gemaakt door zowel de vaste kunstenaars van K26 als door ‘carnavalisten’. Samen vormen ze een kleurrijk geheel in het zogeheten Klein Kunstpodium, het voorportaal van de expositieruimte. Verderop is tegelijkertijd veel beeldbouwwerk te zien. Dat heeft overigens geen directe link met carnaval.
Openingstijden
De Schrale Troost is tussen 22 oktober en 8 november steeds geopend op donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Bezoekers wordt gevraagd om binnen een mondkapje te dragen.
Bron: Brabants Dagblad
donderdag 22 oktober 2020
Onderzoek Kassa over mondkapjes bewijst gelijk RIVM
Het consumentenprograma Kassa heeft zaterdag een wetenschappelijk onderzoek naar de werking van mondkapjes gepubliceerd. Ik heb er in mijn kranten weinig of niets over gelezen en in de vele praatprogramma's weinig of niets over gehoord.
Het AD publiceerde er twee lezersbrieven over, met als kop 'Onderzoek Kassa bewijst gelijk RIVM'. Maar op de internetpagina van het AD verschenen de brieven vervolgens niet. Vandaar hier deze reacties van Gerard Hoogland uit Woerden en Bert Mulder uit Den Haag..
Durf gelijk RIVM en kabinet toe te geven
Afgelopen zaterdag presenteerde Kassa de resultaten van een onderzoek naar het gebruik van mondmaskers. Deze bieden in veel gevallen slechts schijnveiligheid. Feitelijk bevestigt het onderzoek het gelijk van het RIVM en ook in eerste instantie het besluit van het kabinet. Onder druk van de media en de Tweede Kamer is het kabinet omgegaan.
Het had tijdens de uitzending Lilian Marijnissen (SP) gesierd om het gelijk van het RIVM en in eerste instantie ook van het kabinet te bevestigen. Alle leden van de Tweede Kamer, alle praat- en actualiteitenprogramma's, maar ook de (digitale) media zouden de nadruk moeten liggen op wat te doen om het virus te bestrijden: 1,5 meter afstand, handen wassen, hoesten in de ellebogen en contact met anderen zoveel mogelijk vermijden'.
Gerard Hoogland.
Bewijs
Heeft die Jaap van Dissel toch gelijk met zijn stelling dat het dragen van niet-medische mondkapjes schijnveiligheid is. Het bewijs ligt bij de landen waar het thans al veel langer verplicht is mondkapjes te dragen in onder meer de openbare ruimtes. In deze landen vindt namelijk ook een enorme explosie van het virus plaats.
Bert Mulder.
Oordeel zelf, lees en bekijk de uitzending:
* Veel mondkapjes voor consumenten houden virusdeeltjes niet tegen
woensdag 21 oktober 2020
Cupido ontsnapt aan schilderij van Rubens en gaat op pad
De bezoekers van Brussel Airport keken recent verbaasd op. Op de luchthaven hangen enkele replica’s van kunstwerken van Belgische Meesters. Waaronder van Rubens, de meest bekende. Deze Vlaamse Meester staat al honderden jaren bekend om zijn ‘vlezige’ naaktschilderijen.
Maar nu laat kunstenaar Filip Sterckx in 3D de wereldberoemde Cupido ontsnappen uit een schilderij van Rubens.
Cupido
Cupido gaat op pad. Of eigenlijk meer op jacht. En ontdekt pardoes de liefde. Het brengt de bezoekers van de luchthaven in vervoering.
Waaier van activiteiten
Bekijk de onderstaande video! Het is van de maker Filip Sterckx. Opdrachtgever van de act is Toerisme Vlaanderen. Momenteel staan drie Vlaamse Meesters - Rubens, Bruegel en Van Eyck - extra in de kijker. Vlaanderen eert ze feestelijk met een brede waaier aan activiteiten en events.
Bekijk:
* Rubens Cupid
dinsdag 20 oktober 2020
Gezegend het land zonder onthoofde leraar en met drukte over uitstapje Koning
Terwijl het uitstapje van de koning en zijn gezin aan de Egeïsche Zee de gemoederen begon te verhitten in Nederland, lag het afgesneden hoofd van een leraar geschiedenis midden op straat in Frankrijk.
Het contrast kan niet groter tussen de beide landen die me aan het hart gaan.
De Dam
En terwijl leerkrachten en sympathisanten massaal de straat op gingen zondag in Franse steden om tegen de onthoofding van de leraar te demonstreren, bleef de Dam leeg. De moord op de Fransman Samuel Paty door een racistische islamist had kennelijk niet dezelfde weerslag als de moord op de Amerikaan George Floyd door een (vermeende) racistische agent. Misschien een kwestie van particularistische prioriteiten bij lobbygroepen.
Beter zo
Maar misschien is het ook beter zo en moet je opgelucht zeggen: gezegend het land waar geen lerarenhoofd op straat rolt en dat zich vooral druk maakt over een onbeduidende kwestie als een week buitenlandse vakantie van de koning in coronatijd.
Lees verder:
* De volledige column van Sylvain Ephimenco in Trouw van vandaag: 'Ze komen er niet langs'
maandag 19 oktober 2020
De fuik van YouTube, Facebook enz. en een Tip!
Het wantrouwen richting de Nederlandse overheid en tegenover de media (radio, TV en kranten) groeit. Dat komt deels omdat veel Nederlandse politici en journalisten graag incidenten benadrukken en politieke fouten in een voortdurende herhaling van grote woorden sterk opblazen. En omdat de (veel te) vele praatprogramma's op TV activiteiten van randfiguren, extremisten en onbeduidend kleine groepjes met onbegrijpelijke vasthoudendheid steeds weer uitvergroten.
Het komt deels ook omdat op sociale media een heel circuit aan mensen langzaamaan een eigen parallelle werkelijkheid in gezogen wordt. Lubach op Zondag maakte hierover gisteravond een heldere uitzending, met als titel 'De online fabeltjesfuik'.
Algoritmes
Daaruit bleek, dat platforms als Facebook en YouTube onze aandacht zo lang mogelijk willen vasthouden om advertenties te verkopen. En daarom bieden ze dingen aan waarvan het systeem weet dat u dat interessant vindt. Via wiskundige formules, de zogenaamde algoritmes.
Fuik
Je denkt dan ook dat je zelf kiest welk filmpje gaat kijken, maar eigenlijk zit je in een nauwer tunneltje dan ooit: de fuik. En hoe langer mensen in die fuik zitten, hoe meer ze ook openstaan voor radicale ideeën en complottheorieën die ze zelf nog niet hadden.
Bekijk
* De online fabeltjesfuik | Zondag met Lubach (S12)
Tip: Als alle sociale media reacties vooraf zouden beoordelen (in vaktermen 'modereren' genoemd) en bij deze beoordeling in ieder geval anonieme reacties zouden weigeren, dan zouden de sociale media van heel wat grove uitingen, scheldpartijen en bedreigingen verlost zijn!
zondag 18 oktober 2020
Een duif poept 13 kilo per jaar
Tortelduifjes, stadsduiven, holenduiven en houtduiven: ze zorgen voor gezellig gekoer in de tuin, voor levendigheid in de stad en een slimme duif kan zelfs de postbode een handje helpen.
Helaas poepen ze ook graag en veel op mooie Franse balkonnetjes, op je nieuwe schutting, op de trampoline, op het dak of in dakgoten. Hoe haal je de duif over ergens anders te gaan koeren? Nu.nl publiceert er een artikel over en wij citeren hierna.
13 kilo zittend
Een duif poept zittend, de hele nacht door en niet weinig ook: een gezonde, volwassen duif poept zo'n 13 kilo per jaar aan nat gewicht, weet Arie den Hartog, die met zijn bedrijf Duke Faunabeheer duiven bestrijdt. Duivenpoep zit vol salpeterzuur, en dat tast stucwerk, hout, verf, zandsteen en ander materiaal aan. Geen wonder dat zo'n duif niet bepaald een publiekslieveling is.
Honkvast
Den Hertog: "Een stadsduif stamt af van de rotsduif, en zit graag in en op gebouwen, lekker beschut. Door die krop in hun keel poepen ze de hele nacht door."
Een duif op je balkon is bovendien honkvast: jouw balkon of schutting is zijn terrein en daar duldt hij hoogstens een partner en wat kuikens. Een jaar lang een koppeltje duiven met kroost op je balkon, betekent dus tientallen kilo's aan poep.
“Het zijn rommelige ouders: ze schijten hun eigen nest onder, en laten de poep van jongen ook gewoon liggen”
Een spreeuw bijvoorbeeld, zegt Den Hartog, verspreidt de poep van zijn jongen met zijn snavel.
Plastic raaf?
Cd's of spiegeltjes ophangen, harde knallen, een plastic raaf op je dak: de duif schrikt er even van, maar gaat er de volgende dag vrolijk naast zitten, zegt de duivenbestrijder.
Zaag tak weg
De verwilderde rotsduif, de stadsduif dus, is het zwarte schaap onder de duiven. Tortelduiven en houtduiven zitten en nestelen graag in bomen, waar je er weinig last van hebt. Den Hertog: "Toch kan dat gekoer voor irritatie zorgen, en als je zo'n boom boven je terras hebt, poept een duif alsnog op je tafel. Zaag zo'n tak dan even weg, zeg ik dan."
Voervrouwtje in woonblok
Als duivenbestrijder pakt Den Hertog graag hele woningblokken aan, in plaats van een enkel balkon. "Stel je voor dat elk balkon een koppeltje duiven heeft. Die krijgen meerdere jongen per jaar. Duiven willen reproduceren, en voor je het weet zitten er tienduizenden duiven in zo'n blok. Ingrijpen is niet erg, dat is nodig."
Den Hertog gaat op zoek naar het voervrouwtje, zegt hij. "Meestal is er in z'n blok iemand die de duiven voert. Dat schiet niet op. Duiven hebben geen vijanden en het worden er zo alleen maar meer."
Jaag meteen weg
Je duif wegjagen is een kwestie van een lange adem, aldus de plaagdierenbestrijder. "Jaag 'm meteen weg. Tolereer de duif niet. Als je ziet dat-ie begint aan een nestje - meestal maakt de duif een slordig nest van wat rommel en een paar takken - haal 'm dan gauw weg voordat-ie eieren legt."
Een nest met eieren mag je niet zomaar weghalen, en de duif eigenhandig de nek omdraaien mag gelukkig al helemaal niet. De verwilderde rotsduif of stadsduif, is uitgesloten van bescherming door de Wet Natuurbescherming. Dat betekent dat-ie verjaagd en gedood mag worden, maar op een humane manier. In Nederland zijn geen bestrijdingsmiddelen tegen vogels toegestaan en ook afschieten mag niet zomaar.
Visuele middelen
Visuele middelen kunnen kort uitkomst bieden, weet BIJ12. Deze organisatie handelt namens de twaalf provincies schade af die door dieren wordt veroorzaakt. De organisatie stelde een duivenmodule op voor boeren, met daarin handige tips om duiven te verjagen.
Ballonnen, gevuld met helium, kunnen helpen. Hang er een paar aan het balkon om ze te verjagen. Er zijn ook ballonnen beschikbaar met roofdierogen.
Maak een 'plukplaats' na. Roofdieren die hun prooi verslinden laten veertjes achter. Door zo'n slachtpartij te imiteren blijven stadsduiven weg.
Vlaggetjes en linten die wapperen in de wind; daar houden duiven niet van.
De roofvogelvlieger 'Hawk Kite' wordt gebruikt om gewassen te beschermen tegen duiven. De vlieger lijkt precies op een roofvogel, en verjaagt de duif voor een paar weken. Daarna moet je de vlieger verplaatsen.
Zero tolerance
Bij Duke Faunabeheer geloven ze in een zerotoleranceaanpak. Den Hertog: "Hou je balkon zo kaal mogelijk, voer de duiven niet en zorg dat er geen eten rondslingert. Als het kan op je balkon, plaats dan een net. Ga niet zelf duiven vangen, maar schakel een expert in als het uit de hand loopt."
Bron: Nu.nl
zaterdag 17 oktober 2020
Nieuws over ons Koningshuis
Cartoon van Dumpert
Zo gaat een WhatsApp-oplichter te werk
Oplichters die WhatsApp-gebruikers voor duizenden euro’s geld aftroggelen: het gebeurt steeds vaker in ons land.
Vorig jaar was de financiële schade door WhatsAppfraude zelfs vier keer zo groot als het jaar daarvoor. In totaal ging het om ruim een miljoen euro, meldt de Fraudehelpdesk.
Zo gaat het
Plusonline maakte een video over hoe zo'n WhatsApp-gesprek met een oplichter eruit kan zien.
Bekijk video:
* Zo gaat een WhatsApp-oplichter te werk
Meer informatie:
* Voor meer informatie over hoe u een WhatsApp-fraude herkent, klik hier
vrijdag 16 oktober 2020
Zorgmedewerkers swingen op troostlied Jerusalema
Jerusalema is een swingende gospel uit Zuid-Afrika. Het is een troostlied voor zorgmedewerkers wereldwijd. En heeft een aanstekelijk bijbehorende dansje.
De Zuid-Afrikaanse gospelbeat werd een jaar geleden online gezet door dj en producer Master KG (24) en het dansje is sindsdien ook in Nederland door veel zorgmedewerkers omarmd. Hierna het origineel en een kleine greep uit de deelnemende ziekenhuizen.
Bekijk
* Master KG - Jerusalema [Feat. Nomcebo] (Official Music Video)
* Jerusalema Challenge St Jansdal
* Jerusalema Challenge Medisch Centrum Leeuwarden
* Deventer Ziekenhuis doet de Jerusalema Challenge
* Jerusalema Challenge Flevoziekenhuis
* Rijnstate Jerusalema Challenge
* EKZ Jerusalema Medewerkers van het Emma Kinderziekenhuis, Vrouw en Kind Centrum
* Jerusalema Challenge - Sint Maartenskliniek
donderdag 15 oktober 2020
woensdag 14 oktober 2020
Met Jort Kelder als vriend heeft Rutte geen vijanden als Willem Engel nodig
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column in het AD over wat haar opvalt op tv. Vandaag slaat ze de spijker wel erg goed op de kop. We citeren.
Zodra er een grootscheepse evaluatie komt van het coronabeleid van het kabinet, hoop ik dat ze ook de rol van de talkshows meenemen. Als ik naar mezelf kijk, zit de onduidelijkheid niet zozeer in welke maatregelen Rutte en De Jonge afkondigen op de persconferentie, maar in het leger ‘experts’ dat er vervolgens op schiet aan de bekende tafels. Ik kan de ‘ja, maar dit’, ‘wat ik nou niet begrijp’ of ‘wat ik hem niet heb horen zeggen’ inmiddels dromen.
Neem gisteravond. Rutte stond in Den Haag nog vragen te beantwoorden van journalisten en opiniemaker Jort Kelder ruide in De vooravond al kroegeigenaren op om per direct een kerk te beginnen in hun etablissement. ,,Kan gewoon in dit land.’’ Want dan mogen ze openblijven. Alsof hij zijn vriendje Mark in de studentensoos vrijblijvend zat te plagen, in plaats van dat er een pandemie bezworen moet worden. Met zulke vrienden heeft Rutte geen notoire onruststokers als Willem Engel meer nodig.
Het gaat er me niet om dat mensen met een afwijkende of dwarse mening niet gehoord mogen worden. Graag zelfs. Ik ben dol op spraakmakende tv. Maar een talkshowpresentator hoort op z’n minst een kritische wedervraag te stellen. En dat is een zeldzaamheid tegenwoordig. Zodra de gast iets heeft gezegd en Twitter losgaat (of de mening van de presentator is bevestigd), is het goed.
Neem de kinderarts donderdag bij Op1 die stelde dat het aantal jongeren dat langdurige klachten houdt van Covid-19 te verwaarlozen is. Dinsdagavond zat in hetzelfde programma een chirurg te vertellen dat ook jonge, fitte mensen er ‘hartstikke ziek’ van worden. ,,Belangrijk om te benadrukken.’’
Ik ben dol op spraakmakende tv. Maar een talkshowpresentator hoort op z’n minst een kritische wedervraag te stellen
Tijs van den Brink deed daarop hetzelfde als Jort Kelder (toen in zijn rol als Op1-presentator) donderdag: hij hoorde het aan en ging door naar het volgende punt. Terwijl journalistiek, zeker bij een publieke omroep, méér is dan twee tegengestelde meningen tegenover elkaar zetten en het de kijker lekker zelf uit te laten zoeken.
Nog een voorbeeld. Zowel Jort bij De vooravond als econoom Barbara Baarsma bij Op1 begon natúúrlijk weer over de enorme economische schade van het coronabeleid en over de arme, zwaar getroffen jongeren. Maar een realistisch voorstel over hoe oud en jong te scheiden, hoor ik nooit. Hoe doen we het bijvoorbeeld voor de opa’s en oma’s die bijna dagelijks op de kleinkinderen passen zodat vader en moeder kunnen werken? Die zijn pas essentieel voor de economie.
Geen presentator die de vraag stelde. Vrij naar Klaas Dijkhoff, die ook bij De vooravond aan tafel zat: we discussiëren elkaar hier liever het ziekenhuis in.
dinsdag 13 oktober 2020
maandag 12 oktober 2020
Bent/kent u een notoire te laatkomer?
U kent er vast wel een: iemand die permanent steeds te laat komt. En u ergert zich daar misschien ook wel aan. Of bent u er wellicht zelf een?
Trump
Madonna, Lil Kleine en Sinterklaas, ze blijken allemaal te laatkomers. Donald Trump steeg op met zijn privéjet en liet zijn vrouw op de startbaan staan omdat ze vijf minuten te laat was. En als wereldleider komt hij graag als laatste binnen, want dat drukt dominantie uit bij onderhandelingen. In de diplomatie is te laat komen een manier om piketpaaltjes te slaan.
Per land verschillend
En waar in sommige landen de tijd van elastiek is, is die in Japan zo strak gespannen dat een machinist met 10 seconden vertraging al zijn baan kan verliezen. Van vergeten koffieafspraak tot gemiste trouwerij, van microagressie tot ontslag op staande voet – hoe jij je verhoudt tot de tijd leidt altijd tot heftige emoties bij anderen. Vera Spaans miste ooit zelf de uitreiking van het lintje van haar stiefvader en de begrafenis van haar oudtante. Intussen is ze bekeerd vroegkomer.
zondag 11 oktober 2020
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich in uw omgeving? Check het hier
Coronalocatie laat een kaart van Nederland zien, met daarop oplichtende of uitdovende brandhaardjes, die symbool staan voor de mate waarin het virus op verschillende plekken in het land actief is.
De tool is recent ontwikkeld op de site en app van het AD en de regionale dagbladen van DPG Media, zoals De Gelderlander, De Stentor, De PZC en het Brabants Dagblad.
Eigen dorp/stad
De applicatie is bedacht door ontwikkelaar André van der Veen. ,,Het geeft je antwoord op de vraag: hoe zit het met corona in mijn eigen buurt? Wordt het erger, wordt het minder? Ik miste zo'n tool vanaf het moment dat het coronavirus in Nederland om zich heen begon te slaan. Toen ben ik hem maar zelf gaan ontwikkelen.” De applicatie maakt gebruik van de meest actuele besmettingscijfers per gemeente van het RIVM, gecombineerd met CBS-gegevens over de bevolkingsdichtheid van iedere plaats in Nederland.
Zoeken
Gebruik de zoekbalk in de kaart om uw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het best op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren.
Bekijk
* Coronalocatie
Lees ook
* Google Maps geeft coronacijfers weer
zaterdag 10 oktober 2020
Helpen eikels tegen Corona?
Jammer, dat Klazien uit Zalk niet meer leeft. Ze zou ons huidige Corona-probleem met wat kruiden of andere huismiddeltjes vast snel en efficiënt oplossen.
Maar gelukkig hebben we de beelden nog! Van haarzelf. Maar vooral ook van Berendien uut Wisp, haar alter-ego.
Eikels
Berendien spreekt bv. over de geneeskracht van eikels. Ze vallen op dit moment met grote aantallen van de bomen.
Bekijk:
* Keek op de Week 73 - 7van8 - Eikels
* Kruidenvrouwtje - Van Kooten en De Bie
* André van Duin & Klazien uit Zalk - Jas aan, jas uit
* Keek op de Week 78 - 8van9 - Dille
vrijdag 9 oktober 2020
Vandaag: Internationale Dag van het Ei (of Krokettendag)
Eieren zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens voedzaam en gezond. Om die redenen is het vandaag de jaarlijkse Wereld Eierdag of Internationale Dag van het Ei.
Iedere tweede vrijdag van oktober wordt deze dag gevierd. Het is een initiatief van de IEC: de International Egg Commission. Tijdens de IEC conferentie in Wenen in 1996 werd dit besloten.
Activiteiten
Tijdens de Dag worden er allerlei activiteiten georganiseerd. In bijvoorbeeld supermarkten wordt extra aandacht besteed aan eieren en over de hele wereld worden er eierfestivals gehouden.
Nationale Krokettendag
Mocht u niet van eieren houden, dan is er een alternatief: een kroket. Vandaag is namelijk de geboortedag van culinair journalist en mega krokettenliefhebber Johannes van Dam en ter nagedachtenis aan hem is de Krokettendag in het leven geroepen. Niet alleen Johannes van Dam at graag een kroketje, klaarblijkelijk wij allemaal. De Nederlander eet meer dan 25 kroketten per jaar, dat komt neer op een totaal van ruim 300 miljoen!
Lees ook:
* Kookboeken over Het Ei (Humor)
Meer artikelen over Het Ei:
* Vul linksboven op deze pagina na de B 'ei' in en klik: U vindt dan veel meer leuke artikelen over eieren!
donderdag 8 oktober 2020
Prinses Amalia vindt 10.000 euro belachelijk
Vroeger noemde we dat al 10 ruggen en ze waren nog groen ook
Tweet van JP Pijnacker Hordijk
-------------
------------
Tienduizend euro krijgen als je 18 wordt. Prinses Amalia vindt het belachelijk.
Tweet van cabaretier Peter Pannekoek
woensdag 7 oktober 2020
Verdien geld met winkelmandje
dinsdag 6 oktober 2020
maandag 5 oktober 2020
zondag 4 oktober 2020
Het is werelddierendag!
Veel dierenliefhebbers zetten vandaag, 4 oktober, hun huisdier in het zonnetje. Geven hem of haar een extra bot, lange wandeling of bijvoorbeeld dierensnoepje. Omdat het dierendag is.
Franciscus van Assisi predikt tot de vogels
In Nederland wordt dierendag sinds 1930 gevierd. Deze dag is niet lukraak gekozen. Tijdens een internationaal Dierenbeschermingscongres in 1929 in Wenen werd besloten de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi tot Werelddierendag uit te roepen.
Prediken tot dieren
Franciscus van Assisi (1181-1226) stichtte in zijn tijd de kloosterorde van de Franciscanen of Minderbroeders. Volgens de legendes predikte Van Assisi niet alleen onder mensen maar ook onder dieren en voerde hij vele gesprekken met de leden van het dierenrijk. In verschillende landen in de wereld kunnen gelovigen op 4 oktober met hun dieren in de kerk terecht om hen te laten zegenen. Zo ook in de Sint-Josephkerk in Hooglanderveen. Tegenwoordig is Dierendag overigens al lang niet meer alleen een christelijk feest.
Lees ook
* Wat kost een huisdier?
Bekijk
* Waarom is Dierendag op 4 oktober? | Het Klokhuis
Bron: Historiek
zaterdag 3 oktober 2020
Trump en zijn visie op Corona
USA-President Donald Trump en zijn vrouw zijn besmet met het coronavirus dat hij zelf maandenlang minimaliseerde. Veel media diepen opmerkelijke uitspraken op die hij ooit deed over corona en reconstrueren zijn activiteiten van de voorbije dagen.
Onderzoekers van de befaamde Cornell University (New York) zeggen dat hij verantwoordelijk is voor bijna 38 procent van alle verkeerde informatie over het longvirus en de coronapandemie in de Engelstalige wereld.
Lees en bekijk enkele overzichten:
* Een overzicht van een groot aantal uitspraken Van Trump in Het Laatste Nieuws
* Trump's Coronavirus Calendar 2.0
* Trump draaide alle kanten op in uitspraken over corona (Reformatorisch Dagblad)
vrijdag 2 oktober 2020
Google Maps geeft coronacijfers weer
Google neemt gegevens over coronabesmettingen op in de bekende kaarten-app Google Maps. Zo krijgen gebruikers inzicht in hoeveel besmettingen er op een plek zijn.
Google maakt de verspreiding van corona inzichtelijk via een eigen laag in de map. Wie deze zogeheten coronalaag activeert, ziet het aantal nieuwe besmettingen met het virus binnen een bepaald gebied. Deze gegevens zijn beschikbaar voor alle landen. Ook van sommige regio's en steden kunnen gebruikers de coronacijfers zien.
Bronnen
De laag op Google wordt gemaakt met cijfers van de Johns Hopkins-universiteit, de New York Times en Wikipedia. Die organisaties gebruiken weer cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie, ministeries van Volksgezondheid, nationale en lokale gezondheidsinstanties en ziekenhuizen.
Hoe werkt het?
De covid-laag zit standaard in de app voor iPhone/iPad en Android-toestellen. De komende dagen zal de laag voor alle gebruikers beschikbaar komen. Activeer hem zo:
1). Open de app Google Maps.
2). Tik rechtsboven op het icoon van Lagen.
3) Tik op COVID-19-informatie.
De laag met corona-informatie wordt zichtbaar. Die toont een zevendaags gemiddelde van het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Eveneens wordt aangegeven of het aantal stijgt of daalt.
Kleuren
De kleuren in de laag geven het volgende aan:
Grijs: minder dan één nieuwe besmetting;
Geel: 1 tot 10 nieuwe besmettingen;
Oranje: 10 tot 20 nieuwe besmettingen;
Donkeroranje: 20 tot 30 nieuwe besmettingen
Rood: 30 tot 40 nieuwe besmettingen;
Donkerrood: meer dan 40 nieuwe besmettingen.