Translate

dinsdag 2 maart 2021

Belachelijk slecht verkiezingsdebat

Soms lees je een TV-recensie, waarmee je het voor bijna 100% eens bent. Dat overkwam me gisteren, toen ik de recensie van Angela de Jong (AD) over het recente verkiezingsdebat van RTL 4 las. Vandaar dat ik het hieronder bijna volledig citeer. Inderdaad, dit debat was een gemiste kans. Jammer!

Misschien is het beter dit soort debatten in vervolg te laten leiden door echte onafhankelijke en kritische journalisten zoals bv. Mariëlle Tweebeeke, die goede research doet, leiding geeft aan het debat en zich niet de kaas van het brood laat eten.   

Bijna volledige recensie
Het is RTL 4 zowaar weer gelukt. Vier jaar na het Diana Matroos-debacle slaagde de zender er gisteren opnieuw in een belachelijk slecht verkiezingsdebat te organiseren, waar je als kijker cq stemgerechtigde Nederlander niks mee opschiet. 

Intrigerend was het dat Jort Kelder, presentator van Op1, in zijn hemdsmouwen aanschoof om het debat en boezemvriend Mark Rutte te duiden. Dat de Op1-presentatoren regelmatig in hun eigen show als expert aan tafel zitten is al raar. Maar kennelijk is er inmiddels ook geen barrière meer om naar de commerciële concurrent te gaan.

De leiding van het debat was in handen van Frits Wester en Jetske Schrijver. Het leed voor de kijker geen twijfel wie de routinier was van de twee, maar Frits vond het toch nodig om even op zijn apenrotsje te klimmen. Hij had de zes geselecteerde lijsttrekkers (voor de volledigheid: VVD, CDA, PVV, SP, D66 en GroenLinks) van tevoren niet gesproken, vertelde hij. Al kent hij ze natuurlijk ‘heel goed’ en had hij ze ’s morgens allemaal nog een appje gestuurd om ze succes te wensen. Jetske lachte ondertussen lief in de camera.

En toen begon het echte debat. Wie dacht er iets wijzer van te worden, kwam bedrogen uit. Het werd een samenraapsel van ingestudeerde riedels en holle frases, tot de klassieker ‘u liegt’ aan toe. Als er al iets ontstond wat op een discussie leek, kapte Frits het af omwille van de tijd. Of er moesten volgens de draaiboeketiquette eerst drie andere lijsttrekkers aan het woord komen, voor de vierde de kritiek mocht pareren. Maar wel kort graag.

De stellingen waren door deskundigen bedacht die duidelijk weinig voeling hebben met de zorgen van de doorsnee RTL-kijker. (‘In het volgende kabinet moet 10 procent van de bewindslieden van kleur zijn.’) Ook waren de bedenkers nogal trots op hun ‘vondst’ om de lijsttrekkers in de uitzending te confronteren met kiezers.

Nu wil ik het feestje niet bederven, maar zo uniek is het niet. De 5 uur Show doet iets soortgelijks en NPO 1 heeft het zelfs tot zelfstandig format verheven (Stemmen van Nederland). Bovendien moest ook dit onderdeel in drie minuten gepropt, waardoor het slecht uit de verf kwam.

De experts bij de nabeschouwing van Jinek waren desalniettemin lyrisch en omschreven het debat als ‘boeiend’. Dat kan natuurlijk. Ik vroeg me alleen wel af naar welke zender zij dan stiekem hadden zitten kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .