Translate

maandag 15 maart 2021

Bokito is een brave huisvader geworden

Zilverruggorilla Bokito vierde gisteren zijn zilveren verjaardag. Deze misschien wel bekendste (of beruchtste) bewoner van de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp is 25 geworden.


Hij werd destijds geboren in Berlijn en verhuisde in 2005 naar Rotterdam. In Berlijn wist hij twee keer te ontsnappen.

Ontsnapping
In mei 2007 werd Bokito een internationale beroemdheid toen hij uit zijn verblijf in Blijdorp ontsnapte. Mede doordat hij grotendeels door mensen is opgevoed en als baby in bad was gedaan, was hij niet bang voor water en sprong hij over de gracht rond zijn verblijf. Tientallen bezoekers kregen de schrik van hun leven. 

Zwaargewond
Bij Bokito's ontsnappingspoging raakte een vrouw die hij meesleurde, zwaargewond. De vrouw was voor Bokito geen onbekende; ze bezocht hem bijna dagelijks en zocht oogcontact, wat mogelijk leidde tot zijn agressieve reactie. Een dierenarts wist de gorilla uiteindelijk neer te schieten met een verdovingsdart.

Nette gezinsman
Is Bokito nog steeds zo'n Houdini? Nee, sindsdien heeft hij geen ontsnappingspogingen meer ondernomen. Sterker nog, in de loop der jaren heeft Bokito zich weten te profileren als nette gezinsman, zij het dat Bokito's gezin uit drie vrouwtjes en vier jongen bestaat, want gorilla's leven in een haremstructuur. Er was ooit een rivaal, Dango, maar die is verhuisd naar Shanghai. 

Zes nakomelingen
In totaal heeft Bokito zes nakomelingen. Ook accepteerde hij een pleegkind, wat bij gorilla's zeer ongebruikelijk is. Volgens Diergaarde Blijdorp zorgt alfaman Bokito "voor rust in de groep en een veilig klimaat voor alle familieleden".

Taal
Met zijn actie van tien jaar terug drukte Bokito ook een stempel op de Nederlandse taal. Niet lang na zijn ontsnapping raakte Bokito als voorvoegsel ingeburgerd. Zo schopte bokitoproof het tot Woord van het Jaar en is bokito in combinatie met een zelfstandig naamwoord een geaccepteerd synoniem voor agressief, zoals bij bokitogedrag of bokitokapitalisme.

Bekijk ook de video op:
* NOS: De bekendste (of beruchtste) inwoner van Diergaarde Blijdorp is jarig

1 opmerking:

  1. Waar ik al jaren zo benieuwd naar ben is hoe de vrouw die door Bokito toegetakeld is, (naar wat ik er destijds over gelezen heb, had ze hem ook wel behoorlijk uitgedaagd) er nu aan toe is. Heeft ze het psychisch goed kunnen verwerken? En hoe is ze er lichamelijk aan toe?

    BeantwoordenVerwijderen

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .