Translate

donderdag 25 maart 2021

Lente: de trekvogels komen weer volop aanvliegen!

Eigenlijk begon vogelteller Gerard Troost uit Middelburg de website Trektellen door gemakzucht. Hij was het handmatig bijhouden beu en maakte in 2002 een site om de vogeltelling makkelijker bij te houden. Jaren later tellen honderden mensen over de hele wereld mee en geven de cijfers een schat aan informatie. 



De officiële opening van de vernieuwde Vogeltelpost in 2014 in Breskens

De website wordt in 45 landen gebruikt, waardoor de informatie over de vogeltrek voor veel doeleinden kan worden gebruikt. De site is een bundeling van jaren informatie over de vogeltelling op tientallen plaatsen door heel de wereld. Zelf begon Gerard ooit op de post Breskens.

Perfecte plek
Samen met Vogelwerkgroep Walcheren trok Gerard Troost eind jaren '90 een keer naar Breskens. "Het is de perfecte plek voor de vogeltrek. De liefde voor het tellen ontstaat daar vanzelf." Breskens is voor veel trekvogels een verkeersknooppunt waar ze langs komen. Ze houden namelijk niet van water en zoeken langs de kust de kortste weg om over te vliegen.
Gerard trekt regelmatig naar Zeeuws-Vlaanderen om een paar uurtjes te tellen. Zeker in het voorjaar wanneer de eerste vogels weer deze kant opkomen. Zo zag hij de afgelopen tijd al lepelaars, aalscholvers en tjiftjafjes die onderweg waren naar hun broedplek.

Boerenzwaluw
Zelf kijkt hij reikhalzend uit naar de periode van de eerste boerenzwaluw. De vogel is niet alleen speciaal, omdat het vogeltje alleen gaat zitten tijdens het broeden, maar het staat voor Gerard Troost ook symbool voor de lente. "Wanneer die er zijn rond eind april, dan is het voor mij echt voorjaar."

Onuitputtelijke bron
De website trektellen trekt inmiddels miljoenen bezoekers per jaar en ook nog steeds melden nieuwe tellers zich aan. Gerard vindt het vooral mooi dat de jarenlange tellingen een onuitputtelijke bron aan informatie geven. "Je kan bijvoorbeeld echt trends laten zien, zoals bijvoorbeeld de Middellandse zeemeeuw. Vroeger zag je die niet en nu zie je er honderden langskomen. Dat is mooi om te zien."

Link
* Trektellen

Bron: Artikel op OmroepZeeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .