Translate

woensdag 31 maart 2021

De eerste visdeurbel ter wereld in Utrecht

De eerste visdeurbel ter wereld is op 29 maart 2021 in Utrecht in gebruik genomen. De bel moet vissen die bij de Weerdsluis voor een dichte sluisdeur staan, helpen om de sluis te passeren. Met een beetje hulp van u als de kijker.


Via een speciale website van de gemeente zijn livebeelden van een onderwatercamera bij de Weerdsluis te zien. Wie een vis ziet, kan op de digitale deurbel naast de livestream klikken. De sluiswachter krijgt dan een seintje en kan, als er veel vissen zijn, de Weerdsluis opendoen.

Duizenden vissen
Ieder voorjaar zwemmen duizenden vissen dwars door Utrecht. Van de Vecht, via de Oudegracht en de singels, naar de Kromme Rijn op zoek naar een plek om eitjes te leggen.

Weerdsluis
Omdat de Weerdsluis in het voorjaar niet vaak genoeg opengaat, moeten de vissen soms lang wachten. Dat wachten is bovendien gevaarlijk, omdat de vissen opgegeten kunnen worden door bijvoorbeeld reigers of aalscholvers.

Vissensoorten
Op de website van de visdeurbel staat uitleg over de werking van de bel, maar ook over welke vissensoorten er in de Utrechtse grachten en singels zwemmen. Verder is er een verzameling te vinden van de leukste vissenfoto’s. Als iemand op de visdeurbel drukt, maakt de website automatisch een schermafbeelding van de livestream. Die foto kan degene die geklikt heeft vervolgens versturen.

Schemer of donker
De kans om een vis te zien, is het grootst als het buiten schemert of donker is. Veel vissen zwemmen namelijk in het donker van de ene naar de andere plek. Dat is veiliger omdat er dan minder vogels en andere jagers zijn.

Bekijk:
* Website Visdeurbel

PS: De visdeurbel is inmiddels zo populair, dat de livestream al meerdere keren uit de lucht ging! Dus wanhoop niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .