Translate

zaterdag 13 maart 2021

Onvergetelijke foto: Smeekbede non in Myanmar

Er zijn van die foto's, die onvergetelijk worden ('iconisch', met een vreemd woord) en een situatie in een land haarscherp weergeven. Dat is ook het geval met onderstaande recente foto uit Myanmar, het voormalige Birma.

De Myanmarese non Anna Roza zorgt voor een opvallend moment door tijdens massale protesten tegen de militaire junta in de stad Myitkyina voor politieagenten te knielen en ze te vragen de demonstranten niet op te pakken of aan te vallen. Op videobeelden en foto’s die internationaal in het nieuws kwamen is te zien dat twee agenten samen met de non knielen en hun hoofd tegen de grond drukken.

Plein van de Hemelse Vrede in 1989
De foto doet sterk denken aan een soortgelijke foto van de onbekende demonstrant tegenover een colonne tanks in een straat vlakbij het Plein van de Hemelse Vrede in Peking (China) op 5 juni 1989. Het was onderdeel van het Tiananmenprotest, dat was begonnen op 15 april 1989. Er namen naar schatting een miljoen studenten en andere burgers aan deel. Het protest werd bloedig neergeslagen op de avond van 4 juni 1989, met de dood van honderden mensen tot gevolg. Het was het grootste massale protest tegen de Communistische Partij van China en zijn instellingen sinds de revolutie in 1949. Sindsdien is de repressie in China eerder toe dan afgenomen.


Hong Kong 
Enige dagen geleden is ondanks massale protesten ook het voormalige onafhankelijke Hong Kong - ik was er voor mijn werk in 1995- door China helemaal onder haar volledige politieke controle gebracht. 

Lees en bekijk
* Non knielt voor politie in Myanmar en gaat wereld over: ‘Ik smeekte om niet op de kinderen te schieten’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .