Translate

vrijdag 7 januari 2022

Emma niet meer de populairste meisjesnaam, Lio en Frenkie in opkomst

Niet Emma maar Julia was afgelopen jaar (2021) de populairste meisjesnaam van Nederland. Twee jaar lang voerde Emma de lijst aan, opgesteld door de Sociale Verzekeringsbank, maar de naam is nu gezakt naar plek 3. Voor jongens blijft Noah het meest geliefd, maar Lio en Frenkie zijn aan een opmars bezig. 



Vorig jaar werden er 177.473 baby’s geboren: 90.943 jongens en 86.530 meisjes.

Jongens en meisjes
De al jaren populaire naam Noah werd nog 138 keer vaker gekozen dan in 2020. Maar liefst 945 ouders noemden hun zoon nu zo. Gevolgd door Lucas, Sem, Daan en Levi. Bij de meisjes kozen 753 ouders voor Julia. Daarmee is het de populairste naam. Mila, Emma, Nora en Olivia komen daarna.

Weinig verandering
De namenlijst verandert maar weinig. Zo was de helft van de jongensnamen er 10 jaar geleden ook al bij. Bij de meisjes maken Emma, Julia en Sophie de dienst uit. Naamkundige Gerrit Bloothooft van de Universiteit Utrecht verwacht dat pas na 25 jaar - een nieuwe generatie - een nieuwe toplijst te zien zal zijn. Veranderingen in populariteit gaan langzaam. 

Internationaal
,,De nummer één bij de jongens is een internationale topnaam, net zoals Lucas, Liam, James en Finn. Bij de meisjes maken Emma, Julia en Sophie al tien jaar de dienst uit. Ook dit zijn internationaal populaire namen, net zoals Mila en de nu snel opkomende Olivia. Vooral Amerika lijkt daarbij het voorbeeld te geven.” 

Sport en entertainment
Bekende namen uit de sport- en entertainmentwereld lijken ook invloed te hebben. Zo werden er vorig jaar 450 jongens met de naam Max geboren, 171 met de naam Lio (ook de naam van de zoon van Lil’ Kleine), 122 Mika's, 113 Frenkies en 90 Damians (ook de naam van de zoon van Sylvie Meis). Vorig jaar werd de naam Lio nog maar 85 keer gekozen, Frenkie 80 keer.
Bloothooft noemt het opvallend dat ‘oudtestamentische - en korte - namen in trek zijn’. Voorbeelden hiervan zijn Sem, Levi, Saar en Sara.

Per provincie
Per provincie zijn de verschillen overigens groot. In Groningen zijn Daan en Sophie het meest gekozen. In Utrecht zijn dat Noah en Olivia maar in Zeeland weer Johannes en Julia.

Mooiste namen
Zelf heb ik ook een voorkeur voor namen. Opvallend is daarbij, dat bij de jongens de - naar mijn opvatting - mooiste namen als Gertjan, Egbert en Rolf nooit gekozen zijn, terwijl bij de meisjes de mooiste namen Marjan, Yvonne en Marieke buiten de boot vielen. Beter verging het de heel mooie namen Jesse met 451 naamgenoten (plaats 19), Hidde met 231 (plaats 61), Merle 87 (plaats 184), Gerrit 85 (plaats 207), Naud 65 (plaats 268) en Tibbe 46 (plaats 365). 

Bekijk op voornaam!
* Bekijk hier de populairste kindernamen van 2021.

(Bron voor het grootste deel van het artikel: AD)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .