Translate

vrijdag 14 januari 2022

Curieus eerste NTS-Journaal in jaren vijftig

Begin 1964 schreef ik in een brief aan een vriend: “Er staat een heugelijke gebeurtenis bij ons thuis te wachten. Er wordt momenteel druk beraadslaagd over het kopen van een televisie. Het ziet er wel naar uit, dat het er komt. Mooi werk is dat. Sjoukje, WK schaatsen, PSV, OS in Tokio enz. , dat kunnen we dan allemaal bekijken! Hopelijk komt er geen onverwachte kink in de kabel. Ze zijn hier nogal benauwd, dat mijn huiswerk voor school eronder zal lijden”. 



Foto: uit Wikipedia

De geschiedenis van de Nederlandse televisie gaat terug tot in de jaren 1920, toen Philips experimenteerde met het uitzenden van filmbeelden. In 1951 begonnen de omroepverenigingen met uitzendingen voor televisie. In 1964 was de eerste commerciële televisiezender actief vanaf het REM-eiland. Legale commerciële zenders kwamen op na 1989, toen RTL-Véronique vanuit Luxemburg op de kabel werd toegelaten.

Eerste uitzending Journaal
Op 5 januari 1956 om acht uur ’s avonds begon de allereerste aflevering van het NTS-Journaal op de nog maar circa 35.000 televisietoestellen die Nederland toen telde. Het programma werd voorafgegaan door een kort filmpje met nieuwsbeelden op een vrolijk muziekje. Dat eerste journaal werd in de kranten van de volgende dag met complimenten overladen, maar in de Hilversumse omroepwereld klonk een scherp protest uit de hoek van de NCRV.

Het danseresje
In de leader zat een beeld van twee seconden van een danseresje in tutu. De protestants-christelijke omroep deelde aan hoofdredacteur Carel Enkelaar mee ‘voor dit onderdeel van het journaal geen verantwoordelijkheid te kunnen dragen’. En dus verdween het danseresje uit het filmpje, want Enkelaar was als hoofdredacteur de uitvoerder van de wil van de omroepen.

Bewaard
Het is curieus dat dit eerste NTS-Journaal mét die bewuste leader in het omroeparchief altijd bewaard is gebleven. En het weer is niets veranderd....

Inhoud
De allereerste uitzending van het NTS-journaal had de volgende inhoud:
1. Beginleader
2. Schaken: Max Euwe wint Nederlands Kampioenschap van Jan Hein Donner
3. Vrijwilligers nemen dienst in leger West-Duitsland
4. Voorbereidingen driekoningenfeest in Tilburg
5. Staking vissersvloot in IJmuiden
6. Kerstboomverbranding in Amsterdam Nieuw-West
7. Bejaarde vrouw exploiteert oliebronnen in achtertuin in VS
8. Jaarlijkse stierenrennen in Pamplona, Spanje
9. Intocht Nederlands Studenten Orkest in Bergen
10. Leader weerbericht en weersverwachting van weerman KNMI
11. Leader einde NTS journaal

Bekijk:
Eerste NTS-Journaal (5 januari 1956)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .