Translate

vrijdag 28 januari 2022

Britse automobilisten moeten ‘Nederlandse truc’ toepassen bij het uitstappen

Britse automobilisten moeten voortaan met de ‘Nederlandse greep’ een autoportier openen. Volgens de BBC wordt deze verplichting vanaf morgen opgenomen in de verkeerswet (Highway Code). Wie op een andere manier zijn autodeur opent, riskeert een boete van 1.000 pond (circa 1.200 euro).

De meeste Nederlandse automobilisten zullen niet begrijpen wat er met de Nederlandse truc wordt bedoeld, maar in het buitenland is hij alom bekend. Voor de invoering van ‘de Nederlandse greep’ (Dutch Reach) is in het Verenigd Koninkrijk zelfs jaren campagne gevoerd. 

Zicht op aanstormende fietsers
Het gaat erom dat uitstappende automobilisten bij het openen van het portier de hand gebruiken die het verst van de ontgrendelingshendel verwijderd is. In auto's in Nederland (waar rechts wordt gereden) is dat de rechterhand van de bestuurder en de linkerhand van de bijrijder. Op deze manier dwing je jezelf om over je schouder te kijken bij het openen van de deur. Zo krijg je automatisch beter zicht op aanstormende fietsers of andere weggebruikers.

Handige truc
In het buitenland is men ervan overtuigd dat dit een in Nederland verzonnen, handige truc is, om te voorkomen dat je met het openzwaaiende portier een fietser raakt bij het uitstappen. Nederland heeft de eer hoogstwaarschijnlijk te danken aan het imago van fietsland, maar wat precies de oorsprong is van de ‘Nederlandse uitvinding’ valt lastig te achterhalen. 

Bekijk:
* The Dutch Reach #TeachTheReach! | Cycling UK

Lees ook:
Automobilist: al gehoord van de Dutch Reach?

(Bron: Artikel in het AD)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .