Translate

vrijdag 30 juni 2023

Het massagraf ligt onder hole 9

Het dagblad Trouw kwam vanmorgen met de onthulling. Eén van de grootste massa-executies tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland is ergens anders uitgevoerd dan lang is aangenomen. Namelijk onder hole 9 van Golfclub De Hoge Kleij in Leusden. 

Ik ben er vanmiddag heen gefietst. Zowel naar het Sovjet-monument ter nagedachtenis (bij Koedriest, dus niet de juiste plek) als naar hole 9 (zie foto hierboven). Beide plekken liggen vlakbij het voormalig Kamp Amersfoort, dat in augustus 1941 door de Duitse bezetter in gebruik genomen werd. Er werden in totaal ruim 47.000 personen opgesloten, waaronder vele duizenden dwangarbeiders voor de Arbeitseinsatz, verzetsstrijders, Joden, communisten, gijzelaars, Amerikaanse staatsburgers, Jehovah’s getuigen, Sovjet-krijgsgevangenen en (vermeende) criminelen zoals zwarthandelaren.

77  Sovjet-krijgsgevangenen gefusilleerd
Op de plek van hole 9 werden 77 Sovjet-krijgsgevangenen gefusilleerd. Ze kwamen uit landen als Oezbekistan en Kazachstan en hadden gevochten in het Sovjetleger. Aan het Oostfront, in de buurt van de Russische stad Smolensk, waren ze door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt. Daarna waren ze op transport gezet naar het westen, om na twee weken uitgeput en uitgehongerd uiteindelijk in Kamp Amersfoort aan te komen. Op hole 9 werden ze neergeknald. 

7 communistische verzetsmensen gefusilleerd
Hole 9 ligt vlakbij een andere executieplek mét gedenksteen. Namelijk van de communistische verzetsman Henk Sneevliet en zes van zijn kameraden. Op 12 april 1942 werden zij naar Kamp Amersfoort gebracht en de volgende ochtend even buiten het kamp gefusilleerd. De route naar dit massagraf loopt vlak langs hole 9. 

Meer informatie:
* Het massagraf in Leusden lag onder hole 9
* Grondlegger Chinese communistische partij bij Kamp Amersfoort gefusilleerd

-------------------------

Route naar de twee fusilladeplaatsen vanaf Kamp Amersfoort:

  • U neemt niet het pad rechts naar De Stenen Man, maar het linker pad langs o.a. het Lijkenhuisje. Links ziet u het Golfterrein. Aan het eind van het pad ziet u links door de bomen al de nummers van hole 9. 
  • U gaat door een klaphek, dat altijd open staat. Hier eindigt het officiële terrein van Kamp Amersfoort.
  • Links aanhouden (niet rechts nemen) en nog even doorlopen. 
  • Daarna kunt u naar rechts naar de executieplek van Henk Sneevliet en zijn 6 kameraden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .