Translate

maandag 5 juni 2023

Hoera! Madeliefje Nationale Bloem van Nederland!

Het Madeliefje is met ruime meerderheid gekozen als Nationale Bloem van Nederland. Daarmee werd onze voorkeur - zie link hieronder - door velen gedeeld. 

De paardenbloem, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem streden uiteindelijk met het Madeliefje om de titel. De afgelopen weken is er in totaal ruim 53.000 keer gestemd.

Motivatie
Onze motivatie voor de keus formuleerden we als volgt: "Wij hebben inmiddels gekozen voor het Madeliefje (oftwel Bellis perennis oftewel Meizoentje). De kleinheid past bij de bescheiden oppervlakte van ons land. De schoonheid past bij het Nederlandse (weide-)landschap. De bloem bloeit uitbundig in  het voorjaar en de zomer, maar je ziet ze ook in de winter!" 

Column
Koos Dijksterhuis schreef in zijn Natuurdagbloek van 30 mei (in het dagblad Trouw) een prachtige column over het Madeliefje (zie link hieronder).

Andere landen
Vroege Vogels (BNN/VARA) organiseerde de verkiezing omdat het Nederland ontbrak aan een nationale bloem, in tegenstelling tot andere landen. Zo hebben de Belgen de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de edelweiss en de Finnen het lelietje-van-dalen.

Aquarel
Botanisch kunstenaar Esmée Winkel maakt een aquarel van het madeliefje. Dit kunstwerk zal het aankomend jaar door Nederland reizen.

Linken
* Kies de nationale bloem van Nederland!
* Lieve madeliefjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .