Translate

vrijdag 24 januari 2020

Rolstoel en hondenpoep



De kak van jouw hond blijft kleven aan mijn handen,
Nu je dat weet, raap je die dan zeker op?


Met dank aan de Facebookpagina van Anke Spijker

donderdag 23 januari 2020

Februari 2020 heeft in Amsterdam 31 dagen

In Amsterdam menen ze wel eens vaker, dat ze vooruit lopen op de rest van Nederland. Het nieuwste voorbeeld: de Gemeente Amsterdam denkt dat komende maand februari 31 dagen heeft.



Elke vier jaar wordt de maand februari inderdaad een dag langer. Dat betekent geen 28 maar 29 dagen. Ook 2020 is weer als een schrikkeljaar aan de beurt.

Parool-lezer
Maar bij het bord voor de kadewerkzaamheden in de Herengracht, op de hoek van de Utrechtsestraat, zag Parool-lezer Graham Hüner iets merkwaardigs. De gemeente telt er gewoon nóg een paar dagen bovenop.

dinsdag 21 januari 2020

Parende panda's nieuws van de dag

Het is gelukt: de reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya uit Ouwehands Dierenpark hebben gisteren gepaard. Dat is een mijlpaal voor de dierentuin in Rhenen, want sinds de komst van de reuzenpanda's in 2017 is hier naar toe gewerkt. 



Dat was gisteren het nieuws van de dag. Het praatprogramma Op1 - gisteravond gepresenteerd door Erik Dijkstra en Willemijn Veenhoven - had zelfs de primeur met bewegende beelden van de paring.

Reacties
Op de zogenaamde 'social media' volgden de nodige reacties. Een kleine greep hieruit:

Op 1 april blijkt dat dit 2 medewerkers in een pandapak waren, let maar op... '
Twee van Ontaal

Echt leuk dat half Nederland bij het zien van twee copulerende panda’s meteen aan Claudia de Breij moet denken.
Tweet van Nynke de Jong

Ik ben eigenlijk best jaloers op die panda's...
Tweet van Angèle

Je zult maar panda zijn, heb je eindelijk seks, sta je gelijk in een pornofilm
Tweet van Marion Greveling

Ah, Wu Wen en Xing Ya. Persoonlijk vind ik dat dieren die zulk bizar gedrag erop nahouden als panda’s, het verdienen om uit te sterven.
Tweet van Koemanpeter en 6 anderen

Wij wonen in een 'parendijs'
Tweet van Peter Van Bochoven 

Ik zag twee panda's copuleren,
O, het was een wonder.
Het was een wonder, boven wonder,
dat die panda's dat toch konden.
Hi hi hi, ha ha ha!
Ik stond erbij en ik keek er naar. 
Tweet van Blik van Joop

Gisteren was het Blue Monday. Maar voor de twee reuzenpanda's was het een topdag. Nu afwachten of het gelukt is en we over ongeveer 1 jaar misschien wel een kleine Blue en een kleine Monday kunnen bewonderen.
Tweet van Lucky

Lees ook
* Waarom al die opwinding over parende panda's

maandag 20 januari 2020

Musical Soldaat van Oranje commerciële geschiedsvervalsing

De film Soldaat van Oranje was een succes in 1977 en de gelijknamige musical is nog steeds een ongekende kaskraker, die al negen jaar volle zalen trekt. Maar beiden geven een verdraaid beeld van de werkelijkheid.



Peter Hazelaar blijkt de echte Soldaat van Oranje, niet Erik Hazelhoff Roelfzema. Aldus een artikel in het AD van afgelopen zaterdag.

Feiten
De wereldberoemde scene, dat Roelfzema wordt gedropt op het strand van Scheveningen blijkt in werkelijkheid anders te zijn verlopen. Op 23 november 1941 landt Engelandvaarder en adjudant van Koningin Wilhelmina Peter Hazelaar met een motorboot bij Scheveningen en wordt bij een pier geholpen door Hazelhoff Roelfzema. Tazelaar bleef aan wal voor een levensgevaarlijke mssie als geheim agent. Hazelhoff Roelfzema keerde terug naar Engeland. 

Geschiedsvervalsing
Nog bij leven ziet Tazelaar, hoe Hazelhoff Roelfzema zijn spannende heldenverhaal slim verkoopt met het boek Soldaat van Oranje (1971). De première van de verfilming (1977) laat hij op het laatste moment links liggen. Zijn jaargenoten protesteren tegen het script. 'Begrijpelijk', zegt Laurentius, de biograaf van Tazelaar, in het AD. 'Het is geschiedsvervalsing. In de originele film zaten meer elementen van Tazelaar. Die zijn bij de montage gesneuveld. Ons collectieve geheugen wordt bepaald door die film, waarin het accent op Hazelhoff Roelfzema ligt'.

Familie
Ook de familie van Tazelaar is teleurgesteld. Achterneef Pieter Sauer heeft de musical niet één keer gezien. 'Dat is een no-go binnen onze familie, want wij weten hoe het verhaal écht is. Hazelhoff Roelfzema heeft commercieel uitgebuit wat Tazelaar heeft gedaan. Dat blijft een heikel punt in de familie. Hem is onrecht aangedaan. Wij vinden het tijd om dit recht te zetten'.   

Lees het gehele artikel in het AD:
* Peter was de echte Soldaat van Oranje

Lees ook:
* De ware soldaten van Oranje

Bekijk:
* Peter Tazelaar: De Echte Soldaat van Oranje

zondag 19 januari 2020

Spandoekenquiz

Nederland had het er maar druk mee in 2019. Dat jaar telde 1.360 protesten, dat zijn er zo'n driehonderd meer dan in 2018. Er kwamen heel wat ludieke spandoeken voorbij. 



In deze quiz van het AD is het uw taak om de ontbrekende woorden op de vijf spandoeken in te vullen. Hoeveel weet u er?

Doe mee
* De Spandoekenquiz van het AD

zaterdag 18 januari 2020

donderdag 16 januari 2020

Korte voornamen doen het erg goed

Baby's die vorig jaar (2019) zijn geboren hebben het vaakst de namen Emma (voor een meisje) en Noah (voor een jongen) gekregen, zo blijkt uit de jaarlijkse cijfers van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). 785 keer gaven ouders hun zoon de naam Noah en 731 meisjes werden Emma genoemd.




Opvallend is dat vooral korte namen het weer erg goed doen. Zeven van de tien populairste jongensnamen hebben maar vier letters, de andere drie hebben er vijf. Bij de meisjes hebben acht van de tien populairste namen vier letters of minder, en zijn er twee namen met vijf letters. Ook Bijbelse namen scoren goed.

Meisjes
Voor meisjes is ook de naam Mila populair, die naam staat op de tweede plaats en is 671 keer aan een kindje gegeven. Sophie blijft ook in trek. Sinds vorig jaar 'lopen' er weer 645 meisjes extra rond in ons land met die naam. De populairste meisjesnaam uit 2018, Julia, belandde in 2019 op nummer 5: 630 meisjes kregen die naam.

Jongens
Bij de jongens werden vorig jaar 717 baby’s Daan genoemd, die naam belandde daarmee op de tweede plek. De naam Lucas (in 2018 op 1) doet het ook nog steeds goed en staat nu op nummer 3.

Tibbe
Persoonlijk ben ik gecharmeerd van de naam Tibbe. In 2019 zijn er 49 jongens geboren met de naam Tibbe. De naam staat daarmee op plek 329.

Gerrit 
Ook een mooie naam is Gerrit. In 2019 zijn er 92 jongens geboren met de naam Gerrit. De naam staat daarmee op plek 194.

Kinderbijslag
De SVB kan de lijst met populaire kindernamen geven omdat de organisatie de kinderbijslag uitbetaalt en inzicht krijgt in welke namen pasgeboren baby’s hebben gekregen. In ons land werden vorig jaar 169.189 baby’s geboren: 86.653 jongens en 82.536 meisjes. De SVB baseert dit op gegevens tot en met november.

Zoeken 
Hieronder kunt  u opzoeken hoe populair uw naam in 2019 was als babynaam. Let op: er zijn geen cijfers bekend over de namen die minder dan 25 keer zijn gegeven. U kunt zoeken op beginletter(s) én op lengte:
* Namen zoeken

Ook interessant
* Nederlandse voornamenbank

woensdag 15 januari 2020

Unieke stoot bij snooker

Hebt u de wonderbaarlijkse stoot uit de snooker-geschiedenis al gezien? Nee? Dan graag even onderstaande video bekijken. Want dit hebt u vast en zeker nog nooit eerder gezien!


Bekijk
* Arena Left STUNNED by Five Seconds of Ridiculous Snooker! | London Masters 2020 | Eurosport

dinsdag 14 januari 2020

De lekkerste hotdog van Nederland komt uit Amersfoort

Sander Smakman, werknemer van Kwalitaria Lekkerrr in winkelcentrum Emiclaer in Amersfoort, heeft gisteren de vakprijs De Lekkerste Hotdog 2020 gewonnen. 




Hij won deze prijs tijdens horecavakbeurs Horecava in Amsterdam vanwege zijn zelfbedachte creatie ‘Macho Nacho Hotdog’ (zie foto).

Spannende smaakcombinatie
De Amersfoorter werd door de jury geprezen om zijn keuze voor de spannende smaakcombinatie van appelstroop op een cheddarworst met bacon en brie. Smakman liet een achttal deelnemers achter zich.

Vele prijzen
Kwalitaria Lekkerrr wist de afgelopen jaren diverse keren podiumplaatsen te bereiken met verschillende horecawedstrijden. In 2015 werd ze verkozen tot een na beste cafetaria van Nederland. Twee jaar geleden maakte medewerker Vincent Kuik de beste hamburger van Nederland.

maandag 13 januari 2020

Hoofdprijs voor lulligheid

Mark van Wonderen schreef een reisgids over de lelijkste plekken van Nederland. Op nummer 1 prijkt de plek, die wij vroeger regelmatig bezochten, maar ook nu nog af en toe bezoeken. 





Voor ons is het een zeer apart vorm gegeven snackbar met goede herinneringen uit het verleden en een uitgelezen plek voor een tussenstop tijdens een fietstocht.

De Paddestoel
We doelen op snackbar 'De Paddestoel' in Nijkerkerveen bij Amersfoort. Het gebouw heeft de vorm van een reusachtige vliegenzwam; het koepeldak is rood met witte stippen. "Om te janken zo mooi', zegt de auteur in een interview in het dagblad Trouw van afgelopen zaterdag.

Het Ei 
Vlakbij De Paddestoel ligt snackbar 'Het Ei van Barneveld. Al even karakteristiek.




Boeken
Mark van Wonderen's nieuwe boek ‘Treurtrips’ verschijnt op 20 januari a.s.. Hij maakte eerder een fotoboek over Chinees Indische Specialiteiten Restaurants.

Maar oordeel zelf
* Website van De Paddestoel
* Website over het boek Treurtrips (met meer mooie foto's!)

Bron
* Artikel 'De lulligste lelijkheid van het land' in dagblad Trouw

zaterdag 11 januari 2020

Op vakantie: naar Bonaire of Frankrijk?

Het plannen van de zomervakantie is voor menigeen deze maand weer begonnen. Waar gaat het dit jaar naar toe? Vlakbij of ver weg?



Cabaretier Jochem Myer vertelt zijn ervaringen met een vakantie op Bonaire en zijn vlucht naar Curacao. Toon Hermans vertelt over zijn vakantie in Frankrijk.

Bekijk
* Jochem Myjer - De Bonaire-menéér (Adem in, adem uit)
* Toon Hermans - One Man Show 1974 - Vakantie in Frankrijk

Special over vakanties
* Special van nieuwsbrief Leuk en Informatief over vakanties

vrijdag 10 januari 2020

Holland bestaat (gelukkig) niet meer

Het is u wellicht ontgaan, maar Holland bestaat niet meer! 25 jaar lang was het simpel. In het buitenland zei je voor het gemak 'I'm from Holland', dat kende immers bijna iedereen. 
Maar Holland is niet meer. Vanaf dit jaar zeggen we 'The Netherlands'. Dat is onderdeel van een internationaal marketingplan. Als een doel van die 'rebranding' meer aandacht voor ons land creëren is, dan is dat in ieder geval gelukt. De plannen werden enkele maanden terug al gepresenteerd, afgelopen weken werd de naamsverandering ook internationaal opgepikt.

Nieuw logo
Bedrijven, ambassades, ministeries en universiteiten gebruiken vanaf 1 januari 2020 alleen nog die officiële benaming van ons land. Een kwart eeuw lang presenteerde instanties zich in het buitenland als Holland. Ook het bijbehorende logo, de speels geschilderde naam Holland met een tulp, is vervangen door een strakker ontwerp, dat hierboven weergegeven is.

Niet meer alleen 2 provincies
De Britse krant The Sun kopte 'Holland no longer exists' en besteedde aandacht aan het prijskaartje van die naamsverandering: 200.000 euro. Daarnaast legde de krant de Britten uit dat Holland feitelijk slechts stond voor twee provincies, en dat The Netherlands alle twaalf omvat. Een goede uitleg! Nu nog hopen, dat de Nederlandse media dat ook gaan snappen.

Lees ook:
* Onze nationale TV-zenders zijn eigenlijk slechts regionale zenders
* Randstedelijke arrogantie

Lees meer
* Wennen aan The Netherlands, want Holland bestaat niet langer

donderdag 9 januari 2020

Uw koffer wordt een scootertje

Ik heb ze nog niet in het echt gezien, maar wel op video's op internet: de rijdende koffer.


Het gaat simpel: stuur omhoog, voetsteunen uitklappen en de motor aanzetten. En ziedaar, uw koffer is veranderd in een soort scooter.

Specificaties
De koffer rijdt 12 kilometer per uur. De koffers kunnen een gewicht van maximaal 120 kilo aan en wegen zelf 8 kilo. De batterij brengt u bijna 10 kilometer ver en laadt in vijftien minuten voor 80 procent op. De koffer is voorzien van een usb-oplader. Handig voor wie zijn telefoon of tablet moet opladen. Prijs: onbekend

Seintje
Graag even een seintje, als u de koffer in het echt hebt gezien!

Bekijk
* Modobag: World's First Motorized, Rideable Luggage!

woensdag 8 januari 2020

Hoe vervuild is de lucht bij U?

Nederlanders ademen elk jaar minder vervuilende stoffen in, maar in 2018 is de lucht toch iets minder schoon geworden. Het RIVM noteerde namelijk zes procent meer fijnstof in de lucht dan in 2017. Wel nam de concentratie van stikstofdioxide af, zo blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het onderzoekinstituut.



Mijn gemeente (Amersfoort) scoort hoger dan het landelijk gemiddelde op zowel stikstofdioxide (19,8 microgram per kubieke meter t.o.v. 18,8 landelijk) als de concentratie fijnstof in de lucht. Er zit 20,0 microgram fijnstof in de Amersfoortse lucht per kuub, landelijk is dit 19 gram.

Deels weer
Volgens het RIVM valt de stijging van de concentratie fijnstof in 2018 deels te verklaren door het weer in 2018. Droogte heeft in combinatie met een veelal matige oostenwind mogelijk een rol gespeeld.

Toekomst
Sinds 2010 is de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide in Nederland aanzienlijk verbeterd: van beide stoffen zit ondertussen een kwart minder in de lucht. Het RIVM verwacht dat de uitstoot in de komende jaren verder af zal nemen. Naar schatting is de hoeveelheid stikstofdioxide in 2030 met meer dan veertig procent gedaald. Ook zit er in dat jaar naar verwachting zo'n twintig procent minder fijnstof in de lucht.

Grenswaarde
Voor de blootstelling aan beide stoffen geldt een Europese grenswaarde. In alle gemeenten bleef het gemiddelde in 2018 onder deze grenswaarde.

Bekijk
* Artikel over vervuilde lucht in Amersfoort met interactieve kaart, waarop u kunt zien, hoe de lucht in uw gemeente vervuild is

dinsdag 7 januari 2020

Promenade: prachtig, maar kan beter!

Kijkt u ook iedere zondagavond op NPO 3 naar Promenade? Ik wel. En behoor daarmee - ik geef het toe - tot een eenzame minderheid. 


Toch is Promenade een prachtig subtiel satirisch programma, dat me soms aan typetjes van Koot en Bie doet denken.

Zeer breed voor dikke reet
Wel ben ook ik van mening, dat de presentatie inderdaad beter van achter een tafel kan plaats vinden dan nu staande. Maar dan wel graag van achter een zeer brede tafel, want bij meer dan vier gasten - wat natuurlijk niet zal gebeuren - zit je noodgedwongen bijna bij elkaar op schoot, hetgeen Angela de Jong met haar dikke reet - zijn haar eigen woorden, hoor! - niet fijn vindt.
Al zal Diederik Ebbinge het daarmee wel nog steeds niet eens zijn. Maar ja, dat is eigenlijk toch ook wel een oerconservatief ijdel burgermannetje, dat het liefst ongewenst vrouwen kust.

Duo's in plaats van Ebbinge
Daarom ben ik ook van oordeel, dat de presentatie beter door twee nieuwe presentatieduo's kan gaan plaats vinden. (Ebbinge is na Jinek toch ook wel aan RTL4 door te verkopen?) Ik denk aan de volgende duo's: Rop Verheijen en Leny Breedveld, Ilse Warringa en André Dongelmans (de laatste voor de diversiteit!), Jennifer Hoffman en Arnoud Bos, Rian Gerritsen en Maaike Martens (twee vrouwen ter afwisseling van al die witte mannen) en Bianca Krijgsman en Vincent Rietveld. 

Eerder afkappen. 
En tenslotte: het Debat met daarna het oordeel van de kijkers is magistraal! Wel ben ik van mening dat Henry van Loon wel eens wat eerder afgekapt kan worden. Hij krijgt nu wel erg veel ruimte met zijn linkse geluiden.

Kijkcijfers
Wat betreft de kijkcijfers. Terecht veegde Ebbinge daarmee de vloer aan. En wordt je wel geteld, als je twee keer naar zo'n uitzending kijkt? Dat heb ik naar de laatste uitzending gedaan. En ik ben vast (niet) de enige. Maar ja, minderheden tellen niet mee in dit land!

Bekijk ook:
* The Netherlands Wants Britain Brack | Promenade | NPO 3 Extra

maandag 6 januari 2020

Afstanden en oppervlaktes meten via Google Maps

Ik wist het niet, maar sinds kort wel dankzij de DigitaalGids van de Consumentenbond. Via de webversie - dus niet op de smarthpone! - van Google Maps kun je afstanden en oppervlaktes meten op de kaart.



Dus als u bv. de oppervlakte van uw totale grondperceel of bv. alleen van de tuin wilt weten is dat mogelijk.

Hoe?
1). Zoom in op het gebied, dat u wilt meten
2). Klik met de rechtermuisknop op het punt op de kaart waar je wilt beginnen
3). Klik op je rechtermuisknop en kies in het menu 'Afstand meten'
4). Klik daarna met de linkermuisknop om meer meetpunten aan te brengen
5). Als u alle meetpunten verbindt tot een omlijnd gebied geeft Maps u ook een redelijk nauwkeurige berekening van de oppervlakte
6). U wist de de meting door weer op de rechtermuisknop te klikken en in het menu te kiezen voor 'Meting wissen'.

zondag 5 januari 2020

Vuurwerkmanifest: laten we het leuk houden!

Een te groot aantal mensen loopt letsel door vuurwerk op, tot aan amputaties van vingers, complete handen en blindheid toe. Wij zien in onze praktijk de persoonlijke en maatschappelijke ellende, veroorzaakt door consumentenvuurwerk. En wat te denken van angstige dieren? Katten, vogels en (hulp)honden hebben veel last van vuurwerkstress.




Bovendien ontstaat door consumentenvuurwerk heel veel materiële schade aan de persoonlijke en publieke ruimte en gebouwen. De afgelopen jaarwisseling was dat zelfs 15 miljoen euro.

Alleen professionals
De verhouding is zoek tussen de huidige manier van Oud & Nieuw vieren met consumentenvuurwerk en de vele ongelukken die er het gevolg van zijn.
Daarom vinden wij dat vuurwerk uitsluitend in handen moet zijn van professionals. Met professionele vuurwerkshows kan iedereen genieten van vuurwerk, op een veilige manier. Wij pleiten ervoor dat uiterlijk nu echt in 2020 er een verbod op consumentenvuurwerk komt.

Vuurwerkmanifest
Op dit moment hebben al 250.000 organisaties en particulieren het Vuurwerkmanifest en de online petitie ondertekend (week 1 - 2020).
Steunt u dit initiatief ook?

Teken
* Vuurwerkmanifest

Lees ook
* Artsen voeren druk op voor vuurwerkverbod
Meer dan kwart miljoen ondertekenen petitie vuurwerkverbod
* Column van Youp over vuurwerk

zaterdag 4 januari 2020

Drinken vissen water?

Vis hoort in het water. Maar drinken vissen eigenlijk water?




Martijn Schiphouwer van het onderzoeksinstituut Ravon geeft er in het winternummer van Scheldestromen antwoord op.

Drinken en plassen
'Dat hangt ervan af of ze in zout- of zoetwater leven. Een vis is van binnen een klein beetje 'zout' waardoor ze in zoetwater water aantrekken en in zoutwater juist uitdrogen. Om het interne zoutgehalte stabiel te houden, moet een vis hard werken. Osmoregulatie heet dat.
In zoutwater moeten vissen water drinken om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen. Daarvoor hebben ze speciale kieuwen die het teveel aan zouten uitscheiden. Ze plassen heel weinig. In zoetwater drinken vissen juist niet. Ze krijgen al veel water binnen via de cellen van hun kieuwen en hun huid. Zoetwatervissen plassen heel veel'.

vrijdag 3 januari 2020

Roodborstje: schattig? Bloeddorstig

De natuur is minder lieflijk dan sommigen denken. Dat wist ik al. Maar zo'n schattig, lief zingend roodborstje is toch vertederend?



Ja, dat dacht ik ook. Totdat ik gisteren het Natuurdagboek van Koos Dijksterhuis in Trouw las. We citeren.

Ontroerend
Op Facebook ging een bericht rond van twee roodborstjes, waarvan één tegen een raam vloog en versuft neerviel, waarna de ander zijn vriendje probeerde op de been, pardon poot, te porren. Honderden mensen reageerden met hartjes. Geweldig vond men het, ontroerend.

Pik nageven
Ik was er niet bij, maar ik durf te wedden dat het versufte roodborstje zich te pletter vloog tijdens een poging te ontsnappen aan zijn bloeddorstige rivaal. En dat die rivaal zijn overwinning bekrachtigde door de verslagen vijand nog even een pik na te geven. Roodborstjes zijn intolerant jegens soortgenoten, hun geliefde uitgezonderd. Ze zingen, omdat ze hun jachtgebiedje, uw tuin bijvoorbeeld, voor zichzelf willen houden.

Lees de gehele columm
* Het roodborstje, zo schattig! Meestal tenminste

donderdag 2 januari 2020

Sanering van boeren op deze manier..?


Tja, zo blijft er in Domburg geen lokale boer over. 

Tweet van Peter Koehorst