Translate

donderdag 19 maart 2020

Heksenboom op nummer 4 en Bewaker van gezonken dorp op 1

De Brabantse ‘Heksenboom van Zwarte Kaat’ is op een mooie 4e plaats geëindigd bij de verkiezing van ‘The European Tree of the Year’. De beuk kreeg 18.452 stemmen.  De Europese winnaar is 'De Bewaker van het gezonken dorp' in Vír, Republiek Tsjechië met 47.226 stemmen (zie foto hieronder).


Het was voor de tweede keer dat een Nederlandse boom deelnam aan deze verkiezing die al sinds 2011 wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association.

Spel van de duivel
De 'Bewaker van het gezonken dorp' is een grove den en 350 jaar oud. Deze zogenaamde Chudobínská-den groeit op een rotsachtige uitloper van de linkeroever van de Vír-dam. De den is vernoemd naar het ondergelopen dorp Chudobín, dat werd opgeofferd voor de bouw van een stuwmeer. Volgens een lokale legende speelt de duivel 's nachts onder de boom voor de inwoners van het gezonken dorp. Veel waarschijnlijker is dat de lokale bevolking 's nachts de sterke wind hoort die vaak door de Svratka-vallei waait.
Nummer 2 is de Ginkgo van Daruvar uit Kroatië met 28.060 stemmen, gevolgd door de Eenzame Populier in Kalmykia uit de Russische Federatie met 27.411 stemmen. De Nederlandse Heksenboom werd dus eervol vierde.

Nederlandse Boom van het Jaar verkiezing 2020
De verkiezing van de Nederlandse Boom van het Jaar gaat dit jaar haar derde seizoen in. Vanaf 3 april a.s. kan iedereen weer een markante boom opgeven in zijn omgeving voor de verkiezing van de Nederlandse Boom van 2020. Voorop staat dat de boom een goed verhaal moet hebben. Het gaat niet om de mooiste, dikste of oudste boom, maar om de maatschappelijke relevantie en historische context van de boom. Tot 18 mei is het mogelijk een mooi bomenverhaal in te zenden via www.deboomvanhetjaar.nl .

Bekijk
* De volledige uitslag met foto's van de Europese Tree of the Year

Lees ook
* Heksenboom in Bladel Boom van het Jaar 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .