Translate

dinsdag 17 maart 2020

Maak eens een Haiku

Een haiku is een kort, niet-rijmend gedicht. De basis van een haiku is de zintuiglijke ervaring van de dichter. Een haiku bestaat uit drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. De haiku is een van oorsprong Japanse dichtvorm. 



Een haiku maken is niet gemakkelijk. Probeer maar eens in zo'n kort bestek iets zinnigs of leuks te formuleren! Maar steeds meer mensen proberen het.

Voorbeelden
Eerst een paar voorbeelden van een haiku. De eerste is van Herman Van Rompuy, de bekende Belgische voormalig voorzitter van de Europese Raad en groot liefhebber van deze dichtvorm. De haiku op bovenstaande foto is van zijn hand. Hij publiceert dichtbundels met Haiku's en wordt zelfs liefkozend 'Haikoe Herman' genoemd. Typerend is ook deze haiku, die hij voorlas bij de voorstelling van een bundel, na een bezoek aan Obama:

Twee dagen weg. 
De wereld is veranderd. 
De fruitboom bloeit.

Bij rouwverwerking kan de haiku weleens een reflectie aanreiken, zo schrijft Wikipedia, en geeft het volgende voorbeeld:

boven het graf
van haar grootmoeder
bidt een leeuwerik

Haikoots
Kees van Kooten (78) blijkt er ook een meester in. Deze week verschijnt zijn bundel ‘575 Haikoots’, met een speelse samentrekking van ‘haiku’ en zijn achternaam. Het móesten er 575 worden, vanwege de 5-7-5 lettergrepen. In het dagblad Trouw van vandaag geeft hij een minicollege met vijf tips. Enkele van zijn kleinoods:

woest is de drager
dat kreng heeft toch geen pootjes?!
waar liet hij zijn bril!?

zo tegen vijven
begint de kurkentrekker
zachtjes te juichen

de hond kijkt hem aan
als de baas zit te poepen
maar nooit omgekeerd

'Die laatste klopt', aldus Trouw. 'Want baasjes kijken altijd omhoog zolang hun hond poept. Dat kent iedereen'.

Lees de tips van Kees van Kooten
* Kees van Kooten: Het is zo lekker om te stoeien met dat rijke Nederlands

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .