Translate

woensdag 25 maart 2020

Wat is natuurlijk en wat is onnatuurlijk?

Je normen en waarden halen uit de natuur is dom en onzinnig. Dat zegt wetenschapshistorica Lorraine Daston in haar nieuwste boek 'Tegen de natuur in'. 



Ze werd hierover gisteren geïnterviewd door het dagblad Trouw en geeft daarbij een aantal mooie voorbeelden.

Homoseksualiteit
"Is homoseksualiteit onnatuurlijk? Als je het aan ex-paus Benedictus XVI vraagt wel. Homoseksuelen ‘ontkennen hun natuur’, zei hij tijdens zijn kersttoespraak in 2012. Het behoort “tot het wezen van het mens-zijn dat we als man en vrouw geschapen zijn door God”. Maar als je het aan biologen vraagt is homoseksualiteit helemaal niet zo onnatuurlijk. Allerlei diersoorten, van apen tot vogels, van reptielen tot insecten, vertonen vormen van homoseksueel paringsgedrag, genegenheid en ouderschap".

Hittegolf
“Herinner je je nog de verschrikkelijke hittegolf van afgelopen zomer? “Mensen zeiden toen, ‘dit gaat tegen de natuur in, het is onnatuurlijk’. Ze bedoelen daarmee niet alleen dat zoiets niet vaak gebeurt, maar ook dat het niet zou mógen gebeuren.”

Moorden, plunderen en martelen
“Denk aan John Stuart Mill”, zegt Daston. Mill, een filosoof uit de negentiende eeuw, vond het absurd om de natuur te gebruiken als leidraad voor ons handelen. “Hij zei: ofwel we moorden, plunderen en martelen omdat het ook in de natuur gebeurt, óf we doen wat wij als goed beschouwen en slaan geen acht op de natuur."

Vlees eten
"Het dieet van de Neanderthalers is geen argument om vlees te eten".

Voor kinderen zorgen
"Dat veel vrouwtjesdieren voor het kroost zorgen, betekent niet dat wij onze samenleving naar dat voorbeeld moeten inrichten".

Monarchie
"Denk aan een bijenkorf. Dat is lange tijd het toonbeeld voor de ideale monarchie geweest. Daston slaat haar boekje open en laat daaruit een afbeelding zien van een zeventiende-eeuws geschrift over bijen. “Kijk, hier heb je de koning – toen dachten ze nog dat het hoofd van de bijen een koning was, want je wilt natuurlijk geen vrouw als leider”, lacht Daston. “Onder de koning zie je een rijtje ‘hertogen’, daaronder een aantal ‘burgers’ en dan de werkbijen. Het is een soort poppenkastvoorstelling van de monarchie".

Monogamie of polygamie
"Als je een discussie over monogamie of polygamie wilt voeren, heb je allerlei diersoorten tot je beschikking. Ben je voor monogamie? Kijk dan naar de zwanen. Ben je voor polygamie? Dan zijn er de kalkoenen."

Lees het gehele interview
De Natuur het nastreven waard? Nee, dat is een denkfout

Lees ook
* Roodborstje schattig? Nee, bloeddorstig
* Katten doden in Nederland 140 miljoen dieren per jaar
* Noorse paardenvrouw is sensatie op internet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .