Translate

maandag 30 maart 2020

Huisdieren zijn er in alle soorten en maten

Jelle Reumer is paleontoloog. Ook hij zit noodgedwongen thuis en zolang dat duurt, bespreekt hij iedere week voor het dagblad Trouw een huisdier.  



Maar hij begint afgelopen weekend met de uiteenrafeling van de huisdieren in vier soorten. We citeren.

Vier soorten
Het komt mij voor dat we vier categorieën huisdieren kunnen onderscheiden.

Er is een groep die wij niet in huis houden omdat ze te groot zijn: de zogenoemde landbouwhuisdieren. Raar woord is dat, want wie houdt er nu een paard, een koe of een roedeltje geiten in huis? Toch gebeurde dat vroeger wel, en leefden mens en koe in één ruimte.

De tweede groep zijn de huisdieren die we wel in huis houden: hond, kat, cavia, parkiet, kanarie. Dierenartsen spreken liever van gezelschapsdieren; ze houden ons mensen gezelschap en het onderscheidt ze van de landbouwhuisdieren.

Dan zijn er de huisdieren die vooral voor de bioloog interessant zijn, dieren die bij ons in huis leven maar dat geheel op eigen kracht en verantwoording doen. Dan hebben we het over huisstofmijten, zilver- en ovenvisjes, trilspinnen, muizen, kakkerlakken en dergelijke. Meestal wordt er de term plaagdieren voor gebruikt.

Een vierde categorie zijn dieren wier naam met ‘huis’ begint maar die niet noodzakelijkerwijs in huis leven, hoewel dat soms wel het geval is. Opvallend veel dieren blijken huis-nogwat te heten: de reeds genoemde huisstofmijt natuurlijk, maar we kennen ook de huismus, de huismuis, de huisspitsmuis, de huisspin, de huiskraai, de huiszwaluw.

Lees de gehele column
* Thuisdieren, ze zijn er in alle soorten en maten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .