Translate

donderdag 18 juni 2020

Waarom hamsterden mensen WC-papier?

U herinnert zich het vast nog wel: die horden hamsteraars in de begindagen van de lockdown, die hun voorraadkasten vol stopten met pakken wc-papier. Waarom toch was en is de vraag. 


De wetenschappers van het Duitse Max Planck Institut hebben een poging gewaagd het fenomeen te verklaren en het dagblad Trouw publiceert de resultaten. We citeren.

Persoonlijkheidsstructuur
Via sociale media vonden zij 1029 volwassen hamsteraars uit 35 landen bereid mee te doen aan een onderzoek. De onderzoekers vroegen de hamsteraars naar hun inkoopgedrag en analyseerden hun persoonlijkheidsstructuur. Mensen die zich van nature snel zorgen maken, bleken bovengemiddeld vertegenwoordigd in de hamstergroep. Een andere goede voorspeller van hamstergedrag is de neiging van mensen om de zaken goed op orde te hebben. Dat zijn de types die houden van een strakke planning, voorzichtig en perfectionistisch zijn.

Ouderen en Amerikanen meer 
Ouderen bleken in de eerste dagen van de lockdown meer behoefte te hebben aan wc-rollen dan jongeren. Ook bleken Amerikanen grotere hoeveelheden wc-rollen in te slaan dan Europese hamsteraars.

Psychologie en situatie
Toch kregen de onderzoekers niet helemaal de vinger achter de reden van het hamstergedrag. De persoonlijkheid van iemand is slechts voor een klein deel de verklaring voor het wc-papiergedrag. Er moeten ook ‘psychologische verklaringen en situationele factoren’ meespelen, stellen de onderzoekers.

Oerinstinct en kopieergedrag
Toen het hamstergedrag zich in maart op het hoogtepunt bevond, probeerden psychologen het gedrag ook al te duiden. De verklaring zochten zij vaak in ons oerinstinct, dat zich bij een groep mensen vertaalde in het motto: zorg voor een goed gevulde voorraadkast, want we moeten allemaal poepen, en dat weten we van elkaar, dat we allemaal moeten poepen. Kopieergedrag speelt ook een rol. Zien hamsteren, doet hamsteren. Helemaal als hamstergedrag ook nog eens de media haalt.

Nog lang geen volledig begrip
En toch “zijn we nog ver verwijderd van een volledig begrip over dit fenomeen”, zegt Theo Toppe, een van de onderzoekers over het grootschalig inslaan van wc-papier.

Bron: Dagblad Trouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .