Translate

woensdag 3 juni 2020

Het recht tot vergadering en betoging

De demonstratie tegen racisme van afgelopen maandag op De Dam in Amsterdam heeft de nodige vragen opgeroepen vanwege het feit, dat de demonstranten zich niet hielden aan de afstand van 1.5 meter ter bestrijding van het corona-virus. Wat zegt de Nederlandse grondwet hierover? 




Het betreft artikel 9 van de Grondwet van 2008: Hoofdstuk 1: Grondrechten: Vrijheid van vergadering en betoging

Artikel 9
1. Het recht tot vergadering en betoging wordt erkend, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
2. De wet kan regels stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.


1. Toelichting
Demonstrerende mensen met spandoeken
In dit artikel is het recht tot betoging en vergadering opgenomen. De wetgever kan dit recht beperken ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer of ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

Deze zijn neergelegd in de Wet openbare manifestaties.

2. Formele toelichting
Het recht tot betoging is in artikel 9 opgenomen, tezamen met het recht tot vergadering. Het recht tot betoging en het recht tot vergadering in het openbaar zijn aan beperkende voorschriften gebonden.

Deze zijn neergelegd in de Wet openbare manifestaties.

Het Wetboek van Strafrecht bevat bepalingen (artikelen 131 e.v. en artikelen 429bis e.v.) over de strafbaarheid van verstoring van de openbare orde.

3. In eenvoudig Nederlands
Iedereen en iedere groep heeft het recht om in het openbaar bij elkaar te komen, bijvoorbeeld voor een vergadering of een betoging of een demonstratie. Maar je mag geen andere wetten of regels overtreden. Ook mag je niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de bevolking. En het mag ook niet gevaarlijk zijn voor het verkeer. En het mag ook niet leiden tot verstoring van de openbare orde.

Lees meer

1 opmerking:

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .