Translate

zondag 28 juni 2020

Last van vliegen, muggen of wespen?

Last van vliegen, muggen, of wespen in uw huis? Met raamhorren en een hordeur komt er geen insect uw woning binnen. Maar waar komt deze uitvinding eigenlijk vandaan?

Amerikaanse advertenie voor een raamhor uit 1913

Jasper Buiting van IsGeschiedenis onthult het mysterie. We citeren. 

Keukenzeven
De oplossing voor dit probleem werd gevonden in 1861 door het Amerikaanse bedrijf Gilberr, Bennett and Company. Dit bedrijf produceerde namelijk keukenzeven, die ze vooral in het Zuiden van de Verenigde Staten verkochten. Door de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), waren ze nu echter van hun belangrijkste afzetmarkt afgesneden, waardoor ze met een enorme onverkochte voorraad bleven zitten. Een medewerker bedacht toen dat ze het gaas van hun zeven ook zouden kunnen gebruiken om insecten tegen te houden. Hij verfde dit gaas grijs zodat het niet zou roesten, en spijkerde het voor een raam. Hiermee was de uitvinding van de hor een feit.

Hor blijkt schot in de roos
Deze uitvinding bleek een schot in de roos. In grote delen van de Verenigde Staten vormden muggen namelijk een ware plaag. Met name in de zuidelijke staten verspreidden deze insecten bovendien de ziekte malaria, die jaarlijks duizenden slachtoffers maakte. Dankzij de hor, konden Amerikanen zich nu beter beschermen tegen deze ziekte. Zodra de Burgeroorlog voorbij was, schoten er overal in het land horfabrikanten als paddenstoelen uit de grond. De eerste exemplaren bestonden uit weinig meer dan stoffen of metalen stukken gaas, die huiseigenaren zelf aan hun raamkozijn moesten spijkeren. Later verschenen er ook een kant-en-klare raamhorren en hordeuren, die het gebruiksgemak enorm vergrootten.

Over de rest van de wereld verspreid
Dankzij nieuwe medicijnen en verbeterde hygiëne, waren ziektes als malaria rond de jaren ‘50 grotendeels verdwenen in de Verenigde Staten. Ondanks dit bleven raamhorren en hordeuren onverminderd populair. Ook zonder medische noodzaak vonden veel mensen het immers aangenaam om insecten buiten de deur te houden. Via de Verenigde Staten, vond de hor in de twintigste eeuw ook zijn weg naar Europa en de rest van de wereld. 

Lees het gehele artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .