Translate

dinsdag 2 juni 2020

Waar komen winkelnamen zoals Aldi, Andrélon en Bol.com vandaan?


U kent ze wel, al die merknamen. Maar waar komt hun naam vandaan? Quest zocht het uit en publiceerde de vaak verrassende herkomst.   



Hierna volgen de eerste tien met hun afkomst.

1. Aldi
Direct na de Tweede Wereldoorlog breidden de Duitse broers Karl en Theo Albrecht de discountwinkel van hun moeder uit tot een keten. Aldi staat voor ALbrecht DIscount.

2. Andrélon
Uit Frankrijk zeker? Nee hoor. Andrélon is een samentrekking van de voornamen van de oprichters (in de jaren veertig al) van een shampoofabriekje in Bodegraven, het echtpaar André en Lonneke de Jong.

3. Bol.com
De bekende webwinkel werd in 1999 opgericht door het Duitse mediaconcern Bertelsmann AG. De naam is een afkorting van Bertelsmann On-Line.

4. Danone
Isaac Carasso begon in 1919 een yoghurtfabriekje in Barcelona. Yoghurt was nog een weinig bekend product. Danone was de koosnaam voor zijn zoon Daniel.

5. DekaMarkt
'Deka' is afgeleid van de oprichter van de supermarkt, Dirk Kat. In 1955 had hij in IJmuiden de eerste moderne supermarkt geopend. Vanaf eind jaren zestig gingen zijn winkels de naam DekaMarkt dragen.

6. De Spar
Dus niet gewoon 'Spar'! De letters staan voor Door Eendrachtige Samenwerking Profiteren Allen Regelmatig. De supermarktketen werd opgericht in de jaren dertig. De 'de' viel eraf toen de keten internationale ambities kreeg.

7. Etos
Begin jaren dertig ontstond de ETOS uit een coöperatie van kruidenierswinkels in Eindhoven. ETOS staat voor Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking.

8. Hans Anders
Hans Anders bestaat niet. De oprichters van de keten van optiekwinkels besloten het 'anders' aan te pakken. Enkele initiatiefnemers heetten Hans. En vandaar.

9. Haribo
Hans Riegel uit Bonn ging in 1921 snoep maken. Haribo wordt gevormd door de eerste letters van zijn namen en zijn woonplaats.

10. King
Het pepermuntje heeft niets met het koningshuis te maken: de naam werd in 1922 gegeven aan pepermunt die al vanaf 1902 in Sneek werd gemaakt in de bakkerij van de familie De Vries. King staat voor Kwaliteit In Niets Geëvenaard.

Lees meer over de afkomst van o.a. de merknamen Mora, Venz en Wibra

1 opmerking:

  1. FEBO

    Wat begon als een bakkerswinkel groeide uit tot een automatiek, waar De Borst zelfgemaakte kroketten verkocht. De naam 'Febo' is afgeleid van de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat in de Pijp. Volgens de oprichter was de bedoeling een bakkerij te openen aan de Ferdinand Bolstraat. De naam Febo stond al in de papieren. Uiteindelijk kwam de zaak aan de Amstelveenseweg, maar De Borst handhaafde vanwege de oprichtingsstatuten de naam Febo. (Bron: Wikipedia)

    BeantwoordenVerwijderen

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .