Translate

woensdag 9 februari 2022

Nog even - maar niet te lang! - tv-kijken helpt de nachtrust

Is een tv in de slaapkamer een gevaar voor je nachtrust? Er zijn onderzoeken geweest die inderdaad negatieve effecten zagen op slaapduur en -kwaliteit. Maar zeker was het nog niet. In het Journal of Sleep Research doen Amerikaanse onderzoekers nu verslag van een nieuw experiment, en brengen een geruststellende boodschap.

De onderzoekers lieten een kleine zestig volwassenen een mediadagboek bijhouden en ze maten met EEG hun slaappatroon. Meer dan 40 procent van de deelnemers noteerden dat ze voor het slapengaan nog naar tv of video hadden gekeken. En negatief was het effect niet. Integendeel: die mensen vielen eerder in slaap en sliepen daardoor langer.

Alleen TV en niets anders
Maar dat effect was er alleen als mensen in bed tv-keken en niet tegelijk ook nog iets anders deden, zoals spelen met hun telefoon. Buiten de slaapkamer tvkijken en ook nog multitasken ging wél ten koste van de slaapduur.

Niet te lang
Televisiekijken, ook in bed, moet bovendien niet te lang duren. Eerder onderzoek, onder andere van de KU Leuven, had al aangetoond dat bingekijken - ook wel gekend als bingewatchen, comakijken of marathonkijken - de slaap geen goed doet. Dat wordt hier bevestigd. In lange tv-sessies gaat iedere minuut tv-kijken 20 seconden slaap kosten. Dus als je voor het slapengaan twee uur lang series kijkt, levert dat toch een fors effect op: 40 minuten minder nachtrust.

Bron: Trouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .