Translate

woensdag 2 februari 2022

Voor miljardairs kan een markante Rotterdamse brug probleemloos uit elkaar

De Koningshavenbrug in Rotterdam - onder Rotterdammers beter bekend als 'De Hef' - gaat ondanks eerdere afspraken toch opnieuw uit elkaar. De markante brug is te laag voor het grootste jacht ter wereld dat miljardair Jeff Bezos, oud-CEO van techgigant en webwinkel Amazon, in Alblasserdam laat bouwen.

De demontatie vindt plaats op verzoek van  het luxe jachtbouwbedrijf bedrijf Oceanco in Alblasserdam, eigendom van een miljardair uit Oman. 

Miljardairs
Met de demontatie van 'De Hef' lijkt de gemeente een belofte uit 2017 te breken. Toen zei Rotterdam na een grote renovatie dat de brug nooit meer gedemonteerd zou worden. Maar voor miljardairs als Bezos en Barwani, die alles kunnen en zullen betalen, wordt een uitzondering gemaakt. 
Eigenaar van het jachtbouwbedrijf Oceanco is de Omaanse miljardair 'Doctor' Mohammed Ali Al Barwani. Zijn vermogen wordt door Forbes geschat op $1,13 miljard dollar. Hij is Commandeur in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens een bezoek van koningin Beatrix aan Oman in 2012 kreeg hij deze Nederlandse onderscheiding.
Jeff Bezos, een van de rijkste mensen ter wereld met een geschat vermogen van niet minder dan 177 miljard dollar, heeft bij dit jachtbouwbedrijf een gigantisch plezierjacht besteld dat naar verluidt meer dan 500 miljoen dollar gaat kosten. Maar er is een probleem met de Koningshavenbrug: die heeft een doorvaarhoogte van veertig meter en dat is te laag voor de gigantische driemaster van Bezos. Vandaar de noodzakelijke tijdelijke ontmanteling van met middenstuk van de fameuze brug. 

Zomer
Wat nog niet bekend is, is het hoe en wanneer de brug ontmanteld zal worden. De gemeente heeft de ambitie om het middenstuk slechts één dag te verwijderen. Anders dan in 2014 komt de Hef nu dus niet 2,5 jaar in Schiedam te liggen. "De horizon is nu dat het ergens in de zomer gebeurt", zegt één van de betrokkenen.

Lees meer:
* De Hef wordt ontmanteld voor megajacht van rijkste man ter wereld

Lees ook:
* Rijkste man op aarde koopt in Alblasserdam grootste zeiljacht ter wereld

Mooie commentaartweet van Wim Daniëls:

En dan mogen we nog van geluk spreken dat Jeff geen scheepswerf in de buurt van het IJsselmeer heeft gekozen, want dan had hij de Afsluitdijk laten ontmantelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .