Translate

zaterdag 26 februari 2022

Check het nieuws over de Russische invasie in Oekraïne

De behoefte aan nieuws over de Russische invasie in Oekraïne is groot. Veel van de meest actuele berichten zijn te vinden op sociale media, maar die nieuwsstroom is vervuild met oudere foto’s en video’s en andere misleidende berichten.


Factcheckers wereldwijd maken sinds de inval van eergisteren overuren. 

Nieuwscheckers
Wil je weten waar je betrouwbare informatie vindt over vervalste video’s en foto’s van Oekraïne? Nieuwscheckers stelde een lijstje op met factchecks en andere bronnen: 

European Digital Media Observatory (EDMO), waar Nieuwscheckers ook bij is aangesloten, houdt een lijst bij van onjuiste informatie omtrent Oekraïne. 

Vanuit Oekraïne zelf opereren twee IFCN-geaccrediteerde factcheckorganisaties: VOX Ukraine en StopFake. Hier vindt u een verzameling van hun recente factchecks. 

Bellingcat houdt een document bij met gedebunkte informatie. Veel video’s en foto’s wijzen ten onrechte op Oekraïense agressie bij de grenzen.

Ook de BBC bij welke berichten onjuist en juist zijn. Het gaat vaak om dezelfde video’s en foto’s die in de lijsten staan van de bovengenoemde media. 

Factcheckers van India Today verifiëren beelden van de oorlog in Oekraïne. 

Klik voor alle informatie, voor linken naar bovenstaande websites en voor een abonnement op hun nieuwsbrief:
* Nieuwscheckers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .