Translate

maandag 7 februari 2022

“Oogjes dicht en snaveltjes toe” krijgt plek in Van Dale

De uitdrukking “oogjes dicht en snaveltjes toe” uit het kinderprogramma De Fabeltjeskrant krijgt een plek in de Dikke Van Dale. Dat meldt hoofdredacteur Ton den Boon in het Nederlandse radioprogramma ‘Volgspot’.


“De uitdrukking wordt inmiddels op zo’n brede manier gebruikt dat het beschreven hoort te worden in het woordenboek”, stelt hij.

Afsluiting
Meneer de Uil, het hoofdpersonage van De Fabeltjeskrant, sloot elke aflevering af met deze zin. “Je merkt dat het inmiddels op meerdere manieren wordt gebruikt”, aldus Den Boon. “Het is nog steeds een wens voor het slapen gaan, soms als je lang televisie gekeken hebt. Maar het wordt ook op een andere, cynische manier gebruikt: om aan te geven dat mensen hun ogen willen sluiten voor misstanden, corruptie of omkoping.”

Appelig en kijkbuiskinderen
“Oogjes dicht, snaveltjes toe” is niet de eerste uitdrukking uit De Fabeltjeskrant die in de Van Dale belandt. Het woord “appelig”, waarmee Stoffel de Schildpad uitdrukte dat hij zich loom en lusteloos voelde, heeft al een plekje verworven. En ook de term “kijkbuiskinderen”, waarmee Meneer de Uil de jonge kijkers aansprak, wordt na een halve eeuw nog steeds zoveel gebruikt dat het een plek in de Van Dale verwierf.

Don't mention the war
Tussen 1968 en 1992 zijn meer dan 1.600 afleveringen van de kinderserie gemaakt. Het programma werd in 2005 uitgeroepen tot het beste Nederlandse kinderprogramma aller tijden. Recent kreeg ook de frase ‘Don’t mention the war’ uit de Britse hitserie ‘Fawlty Towers’ een plek in de Van Dale. Deze uitdrukking wordt na een halve eeuw nog steeds veelvuldig gebezigd in de Nederlandse taal.

Bron: Het Laatste Nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .