Translate

dinsdag 19 mei 2020

Bekijk de Oehoe met haar drie uilskuikens

Het trekt allerwegen de aandacht: de Oehoe en haar drie jongen op het balkon van de Nederlander Jos Baart. De vogels hebben zich genesteld in een bloembak voor het raam.


Baart woont in het centrum van het Belgische Geel, een plaats met zo'n 40.000 inwoners. Dat de oehoe en haar jongen zich daar vertonen en ook blijven, is zeer bijzonder. De dieren zijn schuw en laten zich normaal amper zien.

Nesten
De oehoe had zich al eens eerder bij Baart op het balkon genesteld en daar ook twee eieren gelegd, maar die werden niet uitgebroed, vertelde Baart bij Vroege Vogels op NPO Radio 1. Begin februari ontdekte hij weer drie eieren in de bloembak en daarmee lukte het wel. Baart zocht de broedtijd op en rekende erop dat de eieren rond Pasen zouden uitkomen. "Het werd 11 april, Paaszaterdag. Het klopte precies."

TV-kijken
Inmiddels zijn de jongen vijf weken oud en ziet Baart dagelijks hun kopjes voor het raam. "Feest", zegt hij daarover. "Soms zitten ze met z'n drieën voor het glas en zien ze de schitteringen van de televisie. Dan zitten ze alle drie tv te kijken."

Nog twee maanden
Baarts zegt op Facebook dat de oehoes naar verwachting nog twee maanden op zijn balkon blijven voordat ze uitvliegen.

Pissebedden
Twitteraar Arjen Douwes reageert op dit nieuws: 'Ik heb ook een plantenbak voor m’n raam. Met pissebedden. Maar daar hoor je niemand over.'

Bekijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .