Translate

maandag 28 maart 2022

Kies het insect van het jaar 2022!

U kunt nog stemmen op vijf bijzondere Nederlandse insecten. U bepaalt daarmee, wie van deze vijf het insect van het Jaar 2022 wordt. 


Elk insect is geadopteerd door een bekende Nederlander die zijn of haar soort promoot. De organisatoren hopen dat insecten zo meer bekendheid en waardering krijgen.

Vijf soorten

Op de shortlist staan insecten die geselecteerd zijn omdat er iets leuks en interessants over te vertellen valt:
1.     Zo is het zanddakje, Molanna angustata, een kokerjuffer die een huisje maakt van aan elkaar gesponnen zandkorrels. Deze soort heeft journalist, columnist en schrijver Sheila Sitalsing als ambassadeur.
2.     De waterschorpioen, Nepa cinerea, geadopteerd door cabaretier Pieter Derks, heeft flinke grijparmen en een omhooggerichte staart die dienstdoet als snorkel.
3.     Schrijver en columnist Asha ten Broeke is ambassadeur van de kikkerbillenbijter (zie foto!), Culex territans, een mug die het bloed eet van de kikker die haar juist wil eten.
4.     Peter Middendorp neemt het als schrijver op voor het groot schrijvertje, Gyrinus paykulli, een zwemmende kever die in tweeën gespleten ogen heeft, waardoor hij tegelijk boven als onder water kan kijken.
5.     En de imposante veenmol, Gryllotalpa gryllotalpa, wordt vanwege de graafklauwen, romantische zang en moederlijke broedzorg geadopteerd door radio- en televisiepresentatrice Willemijn Veenhoven.

Stemmen
Mensen die hun stem uitbrengen op https://taxonfoundation.com/insect/ maken kans op een bijzondere prijs: samen op excursie met een van de bekende Nederlanders en een ervaren entomoloog om het winnende insect te gaan zoeken. Daarnaast worden onder de stemmers twee gesigneerde exemplaren verloot van het boek Insectenrijk van Aglaia Bouma. 

Uitslag
Op zaterdag 9 april wordt bekendgemaakt welke soort het Insect van het Jaar 2022 wordt. Aan dit dier zal vervolgens aandacht besteed worden op de websites van de organiserende partijen, in media-uitingen van de ambassadeur van de winnende soort, in kranten- en tijdschriftartikelen en op radio en televisie. De bedoeling is dat het Insect van het Jaar na al deze aandacht niet alleen gewaardeerd wordt door insectenliefhebbers, maar ook bekend en geliefd is bij het algemene publiek. 

Laatste nieuws:

Waterschorpioen verkozen tot insect van het jaar

De waterschorpioen is verkozen tot insect van het jaar 2022. Ruim de helft van de mensen die een stem uitbrachten koos voor dit beestje, meldt een woordvoerster van de organisatie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .