Translate

maandag 7 maart 2022

Ooievaars keren terug en nestelen zich in bovenleiding

Nu de winter bijna voorbij is, strijken de ooievaars, terug van de warme landen, weer neer op hun nesten. Die bouwen ze niet alleen in bomen. Ook de bovenleidingsportalen van treinen zijn een aantrekkelijke plek om te broeden.


Alleen al in de omgeving van Meppel zijn 29 nesten in de bovenleiding te vinden, meldt spoorbeheerder ProRail.

Beschermd
“De nesten zijn beschermd, dus die kunnen we niet zomaar opruimen”, zegt woordvoerder Aldert Baas van ProRail. Een van de hotspots is tussen Hoogeveen en Meppel, waar in ooievaars in totaal 29 nesten hebben gemaakt. “Daarover zijn we ook in gesprek met het bevoegd gezag”, zegt Baas.

Gevaar
Het is een prachtig gezicht, maar de ooievaars werken zich letterlijk in de nesten daarboven. ‘Er staat 1500 volt op de bovenleiding. Dat geeft een hoog risico op elektrocutie en brandgevaar’, zegt Ecoloog Folkert Volbeda.

Kopieergedrag
Toch lijkt de vogelsoort zich daar weinig van aan te trekken. Sterker nog: ‘Door kopieergedrag van jongen en andere ooievaars, levert elk succesvol nest het jaar daarop méér nesten op.'
Hoe vliegt ProRail het ooievaarsprobleem aan? En waarom zitten die ooievaars daar zo graag? Folkert legt het uit in de volgende video! 

Bekijk:
Waarom nestelen ooievaars op de bovenleiding?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .