Translate

zaterdag 12 maart 2022

Zo hoor je of een varken blij is of niet

Varkensgeknor is niet langer onbegrijpelijk voor mensenoren. Onderzoekers hebben ontdekt dat aan de lengte en toon van de knor kan worden afgeleid hoe een varken zich voelt.

Populair samengevat: met een zachte, korte knor zegt het varken: “Hallo!” Maar als het hard klinkt, geeft het varken aan dat hij bang is en zich bedreigd voelt.

7.000 opnames
Wetenschappers uit acht Europese landen analyseerden meer dan 7.000 opnames van knorrende varkentjes. Met behulp van een algoritme konden ze vaststellen of de knor in kwestie uitdrukking gaf aan een positieve emotie zoals blijdschap of opwinding, of dat het varken stress of angst ervoer.

Hoe korter, hoe beter
Wat blijkt: hoe korter de knor, hoe beter het varken in zijn vel zit. Ook een muzikale knor die hoog begint en laag eindigt, duidt op een varken dat zich senang voelt, bijvoorbeeld als er een leuk nieuw speeltje te ontdekken valt. Activiteiten zoals vrijuit draven of op een hoopje slapen met andere varkens zorgen ook voor tevreden, kort geknor. Daarentegen maken varkens een hoge, langdurige knor in stressvolle situaties, zoals een gevecht tussen biggen of transport naar het slachthuis.

411 varkens
De geanalyseerde knorretjes zijn afkomstig van 411 gedomesticeerde varkens van alle leeftijden, van biggetjes tot volwassen dieren. De onderzoekers willen met het knor-algoritme een app ontwikkelen. Die kunnen boeren in hun stal gebruiken om het dierenwelzijn te controleren. Volgens de wetenschappers zou het algoritme mogelijk ook geluiden van andere zoogdieren kunnen duiden.

Bron: Dagblad Trouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .