Translate

donderdag 31 maart 2016

Bernie Sanders wordt 'birdy' Sanders

Een toespraak van de Amerikaanse democratische presidentskandidaat Bernie Sanders werd recent kort onderbroken door een vogel. Het dier ging op het spreekgestoelte zitten. "Ik denk dat dit een symbool is", zei Sanders.


Symbool
Het gebeurde, toen hij in Portland was en maakte de toehoorders helemaal dol, zoals uit onderstaande video blijkt. 'Birdie' Sanders had er zelf plezier in en beschouwde het als een symbool voor vrede. Het werd Trending op Twitter, met veel grappen.

 
 

Bekijk
* Bird lands on Sanders' podium during Portland rally

woensdag 30 maart 2016

Afkeurende gezichtsuitdrukking is in alle culturen hetzelfde

De gezichtsuitdrukking die mensen gebruiken als ze iets afkeuren, is waarschijnlijk in alle culturen hetzelfde. 

 
 
Specifieke gelaatsuitdrukking
Het gaat hierbij om de specifieke gelaatsuitdrukking waarbij de wenkbrauwen worden opgetrokken, de lippen worden samengeperst en de kin omhoog wordt geheven (zie foto). Sprekers van het Engels, Spaans, Mandarijn en zelfs gebarentaalsprekers drukken hun afkeur allemaal op deze manier uit.

Onderzoek
Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Cognition. De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door 158 studenten met verschillende culturele achtergronden te ondervragen aan de Universiteit van Ohio.

Spreektempo
Verder was het opvallend dat de afkeurende gezichtsuitdrukkingen precies aansloten op het spreektempo van de deelnemers. Hun afkeurende gelaatstrekken vielen precies in het ritme van hun woordenstroom.

Bron: Nu.nl

maandag 28 maart 2016

Zeeuwse bolus moet op cultureel erfgoedlijst

De Zeeuwse bolus staat (nog) niet te boek als immaterieel cultureel erfgoed. Maar Joop van Meijel uit Clinge vindt dat dat wel moet. En wij ook.


Bedreigd
Joop van Meijel heeft recht van spreken. Want hij is in 2015 gekozen tot beste bolusbakker van Zeeland. En ziet de echte bolus bedreigd door goedkopere. 'Voor een goede Zeeuwse bolus rol je de deegstreng uit en draait hem drie keer rond tot je een spiraal hebt. Dát is het uitgangspunt. Als je ze goedkoper wilt maken, ga je daaraan zitten morrelen. Dan leg je er gewoon een knoop in of zo. Ik zie soms heel slordige bolussen'.

Weinig Zeeuwse tradities
Opvallend is, dat er nog maar weinig Zeeuwse tradities op de inventaris van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland staan. Welgeteld 1: het krulbollen uit Zeeuws-Vlaanderen.

Ook leuk en informatief:
* Help de tradities in stand houden!
* Pleidooi voor de Nederlandse keuken
* Zeeuws-Vlaamse krulbollen krijgt nationale erkenning

zaterdag 26 maart 2016

Domme blondjes zijn niet dom

U kent ze wel, die mopjes over domme blondjes, Ze zijn soms leuk, soms iets minder. Maar ze zijn ook pertinent onjuist, zo weten we nu. Want domme blondjes zijn niet dom en mischien zelfs intelligenter dan vrouwen met een andere haarkleur. 


Hoger IQ
Onderzoekers aan de Ohio State University hebben 10.878 Amerikanen een intelligentietest laten ondergaan en wat bleek? Vrouwen met een blonde haarkleur (wel echt blond, dus van nature!) hebben gemiddeld een hoger IQ dan de rest van de vrouwen. Hierbij gaat het wel om een heel klein verschil dat statistisch niet significant is. Hierdoor kan je dus niet stellen dat blondjes echt slimmer zijn, maar zeker is wel dat ze niet onder doen in intelligentie vergeleken met mensen met andere haarkleuren.

Mopjes
Zullen hiermee de mopjes over domme blondjes verdwijnen? Vast niet, want er is altijd de behoefte aan mopjes, waarbij groepen worden gestigmatiseerd. Zo zullen de mopjes over de zuinige Nederlanders ook nooit verdwijnen.

Ook leuk en informatief
* Dom blondje in KLM-vliegtuig

vrijdag 25 maart 2016

Toon Hermans over Johan Cruijff

Johan Cruijff is gisteren overleden. Toon Hermans dichtte: 
  
 
       En Vincent zag het koren
      En Einstein het getal
      En Zeppelin de Zeppelin
      En Johan zag de bal.


======================================

Ook leuk en informatief:
 * Johan Cruijff: spelmomenten, imitaties en quotes
* Kanker is geen wedstrijd die je kunt winnen of verliezen

donderdag 24 maart 2016

Mooiste dag uit Nederlandse geschiedenis was in Dordrecht

Enkele weken geleden was ik in het nieuwe Museum Het Hof van Nederland in Dordrecht. Een werkelijk onthutsende ervaring. Alle geschiedenisverhalen van mijn Lagere School bleken historische leugens. Want ik leerde er, hoe destijds de Protestanten en Katholieken in Nederland niet voor elkaar onderdeden in terreurdaden, zoals ISIS die nu uit naam van het geloof uitvoert. Des te blijer was ik, toen ik hoorde, dat recent tien prominente historici 19 juli 1572 hebben uitgeroepen tot de mooiste dag uit de Nederlandse geschiedenis.

Een fragment uit de indrukwekkende film van de Eerste Vrije Statenvergadering,
 zoals vertoond in het nieuwe Museum in Dordrecht.
Eerste Vrije Statenvergadering
Op die dag werd namelijk de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht gehouden. Daar kwamen de belangrijkste steden van Holland in het diepste geheim bijeen, om onder leiding van Willem van Oranje in opstand te komen tegen de Spaanse bezetter. Ook werd de grondslag gelegd voor de huidige Nederlandse staat.
.
Tolerantie en godsdienstvrijheid
"Bij die vergadering werd de basis gelegd voor onder meer de tolerantie, godsdienstvrijheid en het burgerlijk bestuur, die de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een bijzonder karakter zou geven ten opzichte van de omringende staten", aldus Klinkert, één van de historici.

Willem Alexander
Dat de eerste vrije statenvergadering van groot historisch belang is, werd vorig jaar op Koningsdag onderstreept bij de opening van het eerder genoemde nieuwe museum Hof van Nederland door koning Willem Alexander. In dit gebouw vond die statenvergadering plaats en draait nu permanent een zeer informatieve film waarin de gebeurtenis door acteurs wordt nagespeeld.

Toeristen
De Dordtse historicus Kees Weltevrede is blij verrast over de verkiezing, maar ook kritisch: "Sommige dingen, die destijds zijn afgesproken kun je achteraf zo uitleggen, maar of de mensen dat destijds zo hadden bevroed? Ook is er nog altijd gerede twijfel, of die vergadering hier, op deze plek heeft plaatsgevonden." De enige bron, die daarop wijst is een publicatie van Matthijs Balen uit 1677.
"En die heeft het dus niet uit eigen waarneming", stelt Weltevrede nuchter vast. Dat de vergadering gehouden is betwijfelt hij niet: "En het is voor Dordt hartstikke leuk, want er komen nu al veel toeristen naar Het Hof en dat zal na deze publicatie alleen maar toenemen."

Advies
Ons advies: ga beslist kijken! Want ISIS-daden werden in het verleden ook door ons, Protestanten en Katholieken, gepleegd! En 'de mooiste dag uit onze geschiedenis' maakte hieraan een einde.

Link
* Meer informatie is te vinden op: www.hethofvannederland.nl.

dinsdag 22 maart 2016

Domtoren in kleuren Belgische vlag

De Domtoren in Utrecht wordt vanavond verlicht in de kleuren van de Belgische vlag als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel. 

 
       
 Het zwart, geel en rood van de driekleur van België is vanaf half acht te zien.
Na de aanslagen in Parijs werd de Dom verlicht in de kleuren van de Franse vlag.

maandag 21 maart 2016

Cuba: twee zielen, twee gedachten

 
 
De Amerikaanse president Barack Obama is gisteravond aangekomen op Cuba voor een historisch bezoek. Hij landde even voor 21.30 uur (Nederlandse tijd) in de hoofdstad Havana. Obama is de eerste Amerikaanse leider in 88 jaar die het eiland bezoekt. Zowel de regering in Washington als die in Havana beschouwt het bezoek als historisch. Sinds de communistische revolutie onder Fidel Castro in 1959 het pro-Amerikaanse regime omverwierp, waren de landen gezworen vijanden.
 
Linken

zondag 20 maart 2016

Deze meest voorkomende achternamen van Europa én hun betekenis.

We kennen allemaal wel een Jansen, een De Jong of een Smit. Niet verrassend, want dat zijn de meest voorkomende achternamen in Nederland. Maar ken je ook de meest voorkomende namen in andere Europese landen, én hun betekenis?

Achternamen
De Tsjechische linguïst Jakub Marian heeft een kaart gemaakt met de meest voorkomende achternamen in Europa. In Nederland is dat De Jong, in Duitsland Müller en in Vlaanderen Peeters.


De kleuren op de kaart staan er niet voor niks:
• Landen zijn rood als namen zijn gebaseerd op eigenschappen, zoals nieuw of groot.
• Bruin geeft achternamen aan die gebaseerd zijn op beroepen (meestal die van de vader)
• Blauwe landen hebben achternamen die komen van de voornaam van de vader
• Landen waarin de meeste mensen zijn vernoemd naar de plaats van herkomst zijn cyaan gekleurd, zoals Litouwen
• Landen zijn groen gekleurd als de achternaam gebaseerd is op iets uit de natuur

De vertaling
Omdat natuurlijk niet iedereen alle talen spreekt die op de kaart staan, heeft Marian ook een kaart gemaakt met de Engelse betekenissen van de achternamen.
IJsland staat niet op de kaart omdat het land een ander systeem gebruikt voor de achternamen: het patronymisch systeem. Daarbij wordt de familienaam van een kind bepaald door de voornaam van de vader. Dit systeem werd vroeger ook gebruikt in Scandinavië. Dat verklaart waarom de meest voorkomende namen in Denemarken, Noorwegen en Zweden eindigen op -son of -sen: wat 'zoon van' betekent.



Betekenissen
Bij sommige landen staan er twee namen op de kaart. Dat komt doordat er in dat land meerdere talen worden gesproken, zoals in België. Dit geldt ook voor Estland en Zwitserland. Voor Kosovo en Cyprus kon Marian geen statistieken vinden.
Extra weetje: de meest voorkomende familienaam in Slovakije is het Hongaarse woord voor een Kroaat. Vreemd, want er zijn 30 keer meer mensen met 'Kroaat' in hun naam dan er etnische Kroaten in Slovakije wonen.

Ook leuk en informatief:
* Komt uw achternaam veel voor? En in welke plaats?

zaterdag 19 maart 2016

Veeg ook uw eigen straatje schoon!

Waarom houden de meeste Nederlanders wel hun eigen tuin mooi schoon, maar niet de nabije (publieke) omgeving van hun huis? Dat is een vraag, die me al jarenlang bezig houdt. Het is toch een kleine moeite om ook 
tegelijkertijd even het trottoir en de stoepen voor en/of naast en/of achter je huis schoon te vegen? 

Landelijke Opschoondag
Ik kom erop, omdat het vandaag Landelijke Opschoondag is/was. Circa 100.000 mensen zijn er op uit getrokken om zwerfafval op te ruimen. Dat is wat meer dan vorig jaar, toen de organisatie uitkwam op een schatting van 95.000 deelnemers. Er waren dit keer zo'n 1.500 opruimacties aangemeld. De organisatie zegt dat bij de diverse acties vaak grote groepen meedoen. Deelnemers worden vergezeld door familie, vrienden, collega’ s en buurtgenoten.

Veeg ook uw eigen straatje schoon!
Persoonlijk zou ik bij Schoon - de organisatoren - willen pleiten voor een landelijke actie om te stimuleren, dat iedereen zijn nabije omgeving schoon houdt. Met als motto: 'Veeg ook uw eigen straatje schoon'.

vrijdag 18 maart 2016

Vandaag is het de tiende Nationale Pannenkoekdag

Vandaag is het de tiende Nationale Pannenkoekdag. Dus tijd om te melden, dat de populariteit van pannenkoekenrestaurants in Nederland toeneemt. In 2015 kwamen er zeventien nieuwe restaurants bij. Aldus de nieuwssite Nu.nl 


       
148 restaurants
Ze baseert zich op data die zijn opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. In totaal zijn er 148 pannenkoekenrestaurants in Nederland. De meeste pannenkoekenrestaurants staan in de provincie Zuid-Holland (26 restaurants), gevolgd door Noord-Brabant met 22 pannenkoekenrestaurants.

Einde Vastentijd
Traditioneel werden vroeger pannenkoeken gegeten op de dag aan het einde van de Vastentijd. Pannenkoeken bevatten de ingrediënten die niet zijn toegestaan in die periode; zoals eieren, melk en vetten. De dag wordt al langer gevierd in andere landen. Mijn kleinzoon wil het liefst, dat Oma iedere dag Pannenkoekdag viert.

Link
* Website Pannenkoekdag

donderdag 17 maart 2016

Nederland behoort opnieuw tot gelukkigste landen

Nederland staat opnieuw op de zevende plek in de lijst van landen waar mensen het gelukkigst zijn. In Denemarken wonen de gelukkigste mensen.



Tien gelukkigste
In de top tien staan in totaal zeven Europese landen, blijkt uit onderzoek door het Sustainable Development Solutions Netwerk (SDSN) en de Universiteit van Colombia.
Zwitserland stond vorig jaar nog op de eerste plaats, maar wordt nu vervangen door Denemarken, dat vorig jaar nog het derde gelukkigste land was. Nederland stond ook vorig jaar op plek zeven. IJsland, Noorwegen, Finland, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en Zweden maken de top tien af.

Ongelukkigst
De ongelukkigste landen bevinden zich voornamelijk in gebieden waar politieke spanningen heersen, zoals in een groot deel van Afrika en het Midden-Oosten. In het Afrikaanse land Burundi zijn de mensen het ongelukkigst. Ook Madagascar, Tanzania, Liberia, Guinee, Rwanda, Benin, Afghanistan, Togo en Syrië staan onderaan de lijst van landen waar mensen het gelukkigst zijn. In Europa scoort Bulgarije het laagst (plek 129).

Kriteria
De mate van geluk van een land wordt mede bepaald door het bruto binnenlands product (bbp) en de geschatte levensverwachting. Ook de sociale zekerheid en de vrijheid van corruptie bij de overheid en het bedrijfsleven telt mee.

Bron: Nu.nl

woensdag 16 maart 2016

Van spijkerbroeken tot pyjama’s: hoe vaak moet je ze wassen?

Geef maar toe: ook u trekt niet iedere dag een schone bh aan en uw sokken blijven wel eens een dagje extra aan uw voeten. Maar is dat erg? En hoe vaak moet je ze eigenlijk wassen?


Rijtje
De schrijvers van het boek The Real Simple Guide to Real Life: Adulthood Made Easy zetten voor ons op een rijtje wanneer u uw kleren het beste in de wasmachine kunt mikken:
*  alles van zijde – na 1 dag
*  bh’s – na 3 tot 4 keer dragen
*  onderbroeken – na 1 dag
*  panty’s en sokken – na 1 dag
*  rokjes – na 5 keer dragen
*  hoeden, handschoenen en sjaals – 3 tot 5 keer per seizoen
*  spijkerbroeken – na 4 tot 5 keer dragen
*  leggings – na 1 tot 3 keer dragen
*  pyjama’s – na 3 tot 4 nachten
*  truien – katoen en kasjmier na 2 keer dragen, wollen en synthetische stoffen na 5 keer
*  T-shirts, hemdjes en tops – na 1 keer dragen
*  jurkjes – na 1 tot 3 keer dragen
*  jassen – 1 tot 2 keer per seizoen
*  korte broeken – na 2 keer dragen
*  zwemkleding – na iedere draagbeurt


Bron: Libelle

dinsdag 15 maart 2016

Beste chauffeur van Nederland rijdt Citroën

Citroën-rijders zijn de beste chauffeurs van Nederland. Zij reden 21% minder schade dan gemiddeld. In Friesland worden relatief de minste schades geclaimd, 24% minder dan gemiddeld. Noorderlingen lijken sowieso goede chauffeurs. Groningen en Drenthe staan namelijk op de tweede en derde plek. Dit blijkt uit onderzoek naar automerken en autoschades over 2015 van verzekeraar Generali Nederland.



Flink gat tussen nummer 2 en 3
Citroen-chauffeurs rijden de minste schade, maar ze worden op de voet gevolgd door Suzuki-rijders, met 20% minder schade dan het gemiddelde. Seat maakt de top-3 compleet met een schadepercentage van 14%.

Grootste brokkenmakers
Wie vorig jaar aan het stuur van een Mazda zat, maakte 20% meer brokken dan de gemiddelde chauffeur, blijkt uit statistieken die verzekeringsmaatschappij Generali vanochtend naar buiten brengt. Eveneens als in 2014 was de Mitsubishirijder de op een na slechtste chauffeur van Nederland: 17% meer schade dan het gemiddelde. Volvo-rijders zijn de op drie na slechtste rijders.

Minder brokken in Noord-Nederland
Generali heeft niet alleen onderzoek gedaan naar automerken, ook het claimgedrag per provincie is onder de loop genomen. Hieruit blijkt dat Friezen met 24% minder schade dan gemiddeld, de Beste Chauffeurs van Nederland zijn. De Friezen worden op de voet gevolgd door inwoners van Groningen en Drenthe. Zij rijden respectievelijk 21% en 19% minder schade dan het gemiddelde. Inwoners van Zuid-Holland rijden juist méér schade, 13% vaker dan gemiddeld.

Jongeren meeste kans op schade
Jongeren tot 25 jaar zijn de slechtste chauffeurs, zo blijkt uit onderzoek. Zij reden ruim 25% meer schade dan gemiddeld. De leeftijdsgroep van 56 tot en met 65 jaar rijdt de minste schade, 14% minder dan het gemiddelde.

Nederlander zuinig op nieuwe auto
In auto’s tot en met 1 jaar oud, wordt tot 46% minder schade gereden dan gemiddeld. Zodra een auto 2 jaar oud is, gaan Nederlanders een stuk minder voorzichtig om met hun nieuwe bolide. Bestuurders van auto’s van 2 en 3 jaar oud, rijden slechts 6% minder schade dan gemiddeld.

Meer informatie
Alle cijfers per provincie en automerk én de onderzoeksverantwoording staan op Beste Chauffeur.nl

maandag 14 maart 2016

WifiMapper helpt met gratis wifi plekken

Tegenwoordig maken veel cafés, restaurants en bars reclame met ‘free wifi’. Ook in het openbaar vervoer staat het vaak aangegeven. Heerlijk, het scheelt je in je datagebruik of geeft je toegang tot het internet als je geen abonnement hebt. Kassa testte de WifiMapper app, een app die wifi-hotspots voor je opzoekt. Hotspots zijn een soort routers die een internetsignaal uitzenden waar je gebruik van kunt maken.


Wat is het?
WifiMapper is een app die alle wifihotspots in de buurt in een overzichtelijk kaartje zet. Op die manier hoef je zelf niet op zoek naar een plek waar wifi is. WifiMapper claimt de grootste wifihotspot database ter wereld te zijn. Met meer dan 500 miljoen wifinetwerken klinkt dat misschien ook wel aannemelijk.

Hoe werkt het?
Je downloadt de app gratis uit de appstore. Na installatie hoef je eigenlijk alleen maar je locatieservices in te schakelen, zodat de app weet waar je bent. Vervolgens verschijnen er op de kaart openbare plaatsen waar wifi wordt aangeboden. Op de icoontjes zie je op welke plaatsen gratis wifi wordt aangeboden en waar je een wachtwoord nodig hebt om gebruik te mogen maken van het netwerk. Heel handig dus!

Pluspunten
Deze app is makkelijk in gebruik. Het wijst zichzelf allemaal uit, dus geen ingewikkeld gedoe met registraties of zoektermen of zo. Het is fijn dat WifiMapper ook al aangeeft of een hotspot gratis is of niet: het is heel vervelend als je denkt ergens gratis wifi te hebben gevonden en je vervolgens tóch moet betalen of een wachtwoord nodig hebt. Niet alleen zegt de app aan te geven waar je wifi kan vinden, maar ook de kwaliteit van het netwerk wordt weergegeven. Daarnaast kunnen gebruikers ook nog commentaar plaatsen over de hotspot.

Minpunten
Om de app optimaal te gebruiken is het toch wel handig om internet toch aan te hebben staan. Dat verbetert het resultaat aanzienlijk. Wil je deze app gebruiken omdat je door je bundel heen bent en geen internet meer hebt? Dan kan het zijn dat deze app niet helemaal een ideale oplossing is. Ook laadde de kaart niet altijd even goed. Als je de kaart ‘verschuift’ om even rond te kijken wat er verderop aan wifinetwerken is, levert dat soms een wit scherm op. Even vernieuwen en het is opgelost, maar wel irritant.

Oordeel
Al met al kan deze app best handig zijn om op je telefoon te installeren. Het laden van de kaarten is aardig irritant, maar dat maakt het gebruiksgemak weer goed. Daarom krijgt deze app ondanks de minpunten toch drieëneenhalve ster.

Bron: Kassa VARA

zondag 13 maart 2016

Weg met die opgestoken pink bij het theedrinken!

Vroeger kwam ik ze nog wel eens tegen. Die - vooral - dames (maar soms ook enkele heren), die een kopje thee dronken met een opgestoken pink. Ik hield er niet van en vond het 'kak'. Maar gelukkig blijkt het nu ook niet beschaafd. Zo leert ons Beatrijs Ritsema van het dagblad Trouw. We citeren met blijdschap!


Geen beschaving
Het is geen beschaafde omgangsvorm om je pink op te steken bij het drinken van een kopje thee. Nu niet en vroeger ook niet. Het gebaar van de geheven pink is een karikatuur van verfijndheid en waarschijnlijk afkomstig uit het volkstoneel, waar de zaken graag vet worden aangezet. Een acteur die met opgestoken pink thee drinkt doet dit uitsluitend om de omgangsvormen van de hogere kringen belachelijk te maken. Je kunt het vergelijken met het zwaaien met een gebogen, slap handje om homo's aan te duiden. Een homo zwaait niet op een aanstellerige manier met een slap handje. De adel drinkt niet op een aanstellerige manier thee met opgestoken pink. Beide gebaren zijn parodistisch en getuigen van minachting voor de groep die ermee wordt uitgebeeld.

Bron: Trouw

zaterdag 12 maart 2016

Welk schip ziet u daar varen?

U staat aan de waterkant, bv. aan de Westerschelde. U ziet daar een schip varen en wilt weten wat het precies voor schip is?


Vele soorten boten
Dat kan gemakkelijk. Diverse sites en apps geven een overzicht. Geschikt voor zowel zakelijk gebruik als voor mensen die het leuk vinden om schepen te volgen.
Er worden vrachtschepen, sleepboten, tankers, passagiersschepen, vissersboten, etc. getoond.

Marinetraffic
Op www.marinetraffic.com kan wereldwijd worden bekeken waar schepen zich bevinden. Er zijn diverse filtermogelijkheden en andere opties. Er wordt informatie gegeven over o.a. bestemming, vertrek- en aankomsttijden, vlag, scheepsgrootte en havens. Er is een aparte fotopagina.

vrijdag 11 maart 2016

De Stem van de NS is een nationale hype

Mijn kleinzoon van bijna drie jaar is een fervente treinenliefhebber. Dus vertoef ik sinds kort met hem regelmatig op verschillende NS-stations en in treinen in vele richtingen. Vandaag ook weer. En werd ik opnieuw geconfronteerd met De Stem van de NS.



Hype
Die stem is afgelopen week op de sociale media een hype geworden. En daarom weet nu iedereen, dat deze stem al 18 jaar de stem van Tuffie Vos is. Ze werd geboren als dochter van Tineke de Nooij en jazzmuzikant Tony Vos en groeide op in Baarn.

Sinds 1998
Sinds 1998 is Tuffie te horen op NS-stations. Het doorvoeren van haar stem ging geleidelijk. Het begon allemaal bij drie spoorwegstations in de regio, inmiddels is ze sinds 2003 overal te horen. U hoort haar met name bij vertragingen en andere wijzigingen van treinen.

Verticaal ingesproken
De berichten zijn vooraf verticaal ingesproken, dat wil zeggen alle stationsnamen, treinsoorten en tijden apart, en worden vervolgens door de computer aan elkaar geplakt tot logische zinnen.

Beluister
* Tuffie Vos: NS
Meer over Tuffie
Website Tuffie Vos
Bekijk ook
* Life en Cooking aflevering 24: Tuffie Vos en Marjon Keller
Lees meer
* Stem van de NS baalt van nationale aandacht: ik ben een professional

donderdag 10 maart 2016

Sven Kramer laat koeien de lentewei in

De lente is onverbiddelijk in aantocht! Komend weekend zien we de voortekenen. 21 maart is de officiële start. Op deze bijzondere dag opent schaatskampioen Sven Kramer de staldeuren van melkveehouder Coen Wantenaar in Soest. De koeien gaan dan voor het eerst dit jaar weer de wei in.

Sven Kramer veroverde zondag zijn 8ste wereldtitel

Koeien springend de wei in
Melkveehouders kijken ieder jaar weer uit naar de lente, de start van het boerenseizoen. Voordat de koeien in Soest het verse gras betreden, doet een groep basisschoolkinderen onder aanmoediging van Sven Kramer een sportieve warming-up op trampolines onder begeleiding van een sportcoach. Het trampoline springen is geïnspireerd op de bokkensprongen van de koeien die voor het eerst dit jaar de wei betreden. Naast het boerenseizoen dat wordt geopend op deze dag, wordt tevens het buitensport- en speelseizoen geopend.

Bekijk
* Dansende koeien in de wei

woensdag 9 maart 2016

Nederlanders poepen het liefst in de ochtend

Vandaag, 9 maart, is de Nationale Poepdag van 2016. Dus tijd om enkele belangrijke bevindingen bekend te maken. Zoals het feit, dat negen op de tien Nederlanders de voorkeur geeft aan het poepen in de ochtend. En dat de meeste mensen over dit toiletbezoek twee tot drie minuten doen.


Controleren
Dat blijkt uit een onderzoek door de Maag Lever Darm Stichting, dat de Nationale Poepdag heeft ingesteld. Op deze dag worden mensen aangespoord om regelmatig hun ontlasting te controleren. Want ontlasting vertelt veel over iemands gezondheid.

Mannen en vrouwen
Mannen nemen overigens langer de tijd en geven aan meer dan vier minuten nodig te hebben voor een grote boodschap. Drie op de tien vrouwen heeft ook deze tijd nodig om hun behoefte te doen. Ook ouders van kinderen onder de twaalf jaar zitten gemiddeld langer op het toilet.

Andermens toilet
Vrouwen hebben meer moeite dan mannen om hun behoefte te doen op andermens toilet. Zo geeft 56 procent van de mannen aan geen problemen te hebben met een grote boodschap op het werk, tegen 29 procent van de vrouwen. Ook in horecagelegenheden, bij vrienden of bij familie brengt de man sneller een bezoek aan het toilet.

Achterom kijken
Vrijwel alle Nederlanders geven aan weleens achterom te kijken voordat ze het toilet doorspoelen. Een erg belangrijk gegeven, aangezien ontlasting veel vertelt over iemands gezondheid, stelt de stichting. De frequentie van de ontlasting zegt veel over de darmgezondheid. Daarbij kan de aanwezigheid van bloed in de ontlasting wijzen op darmkanker. Met name 50-plussers zijn zich hiervan bewust. Drie op de vier controleert hun ontlasting altijd op symptomen als de aanwezigheid van bloed of slijm.

Lees ook:
* Poepen en afwassen onderschat en geminacht
* Hoe krijg je een verstopt kind aan het poepen

dinsdag 8 maart 2016

Festivals bestrijden afvalberg met kartonnen wegwerptenten

Na meerdaagse zomerfestivals ( ja, ja, de zomer komt er aan!) blijft naar schatting één op de vier tenten gewoon staan op de festivalcamping. Festivalgangers zijn te moe om hun tent nog op te breken en dat zorgt telkens voor een enorme afvalberg. Daarom ontwierpen enkele Nederlandse studenten wat ze "de Ferrari onder de kartonnen dozen" noemen: kartonnen wegwerptenten.


Reclycing
De tent kan volledig gerecycled worden. Na het festival kan de tent-voor-enkele-nachten met het oud papier mee, zodat het materiaal opnieuw kan worden gebruikt om wc-papier, schoolboeken of schoenendozen van te maken.

Regen
De tent is ook bestand tegen wat regen, en zou het makkelijk vier dagen moeten uithouden. Bovendien kunnen de tenten bedrukt worden door sponsors en festivalorganisaties. Zo kunnen festivalgangers goedkoper in een gesponsorde tent slapen. Enkele Nederlandse en Belgische festivals zijn al op het idee van de KarTent ingesprongen.

Link
* Kartent

Bron: Het Laatste Nieuws

maandag 7 maart 2016

De top drie van de meest verwarrende, meest bijzondere en meest deprimerende plaatsnamen van Nederland

Alle ogen waren onlangs gericht op het Drentse dorp Oranje. Een klein dorp met een opvallende naam – zoals er zoveel zijn in Nederland. De aandacht voor Oranje inspireerde HP/De Tijd om de Nederlandse plaatsengids eens door te spitten op zoek naar de meest aparte plaatsnamen van ons land.


Drie overzichten
HP/De Tijd publiceerde vervolgens een overzicht van de 13 meest verwarrende, de 19 meest bijzondere en de 19 meest deprimerende plaatsen om in te wonen. Toch wel leuk! Hierna de top 3 van de drie categorieën.

Top 3 meest bijzonder

1. Rectum
Zonder twijfel de meest bijzondere plaatsnaam van Nederland: Rectum, een gehucht in de gemeente Wierden. Waar de gemeente Venray er nog voor koos om ‘Lull’ te veranderen in ‘Sint Antonisveld’, omdat ze de naam te aanstootgevend vonden, houdt de gemeente Wierden de naam ‘Rectum’ in ere. In 1297 werd er voor het eerst gewag gemaakt van ‘Rectem.’ De naam betekent zoiets als ‘rechte strook, woonplaats’. Rek is ‘rechte strook’, ‘heem’ is ‘woonplaats.’ Geen uiteinde van de endeldarm, dus.

2. Lull
Lull – je zult er maar wonen. Dat dacht de gemeente Venray ook. Toen in 1996 werd begonnen met de bouw van een nieuwbouwwijk, besloot men de naam van het oude gehucht te vervangen voor het minder aanstootgevende Sint Antoniusveld. Tegen de wil van plaatselijke oudheidkundige verenigingen in overigens – die pleiten er nog steeds voor om Sint Antoniusveld weer officieel Lull te laten heten.

3. Vrouwenverdriet
Buurtschap aan de Nauernasche Vaart bij Zaandam. Zoals wel meer opmerkelijke plaatsnamen ontleedt ook Vrouwenverdriet zijn naam aan een oude herberg. Op de plaats waar het buurtschap ligt zou aan het begin van de zeventiende eeuw een herberg hebben gestaan, waar polderjongens die de vaart groeven hun loon opdronken. In de buurt van Aalsmeer ligt trouwens nog een gehucht met de naam Vrouwentroost – volgens de overlevering zo genoemd omdat vrouwen op dit punt hun geliefde mannen en zonen die als militair in een oorlog moesten dienen uitzwaaiden, en dus getroost moesten worden. Het verhaal achter de naam Vrouwentroost is dus ironisch genoeg verdrietiger dan achter de naam Vrouwenverdriet.

Top 3 meest verwarrend

1. Nederland
Het meest verwarrend van alle plaatsen is wel het dorpje Nederland, een dorpje met zo’n 26 inwoners, gelegen in de kop van Overijssel. Hoe vaak zouden de inwoners van dit gehucht aangesproken worden op ‘een verkeerd ingevulde woonplaats’, als ze hun adresgegevens moeten vermelden?

2. Napels 
Napels (Groningen) naar Rome (Gelderland) – de verbinding is een stuk sneller dan die tussen hun grote broers.

3. Moskou
Moskou ligt niet alleen in Rusland, maar ook in Friesland. (In Drenthe hebben ze Nieuw-Moscou, en in Twente ligt het nog niet geannexeerde dorp De Krim.)

Top 3 meest deprimerend

1. De Hel
“Waar woont u?” “In De Hel.” Een deprimerender plaats om te wonen bestaat niet. Zelfs een rasoptimist wordt voor raspessimist versleten als hij desgevraagd vertelt waar hij woont. Het buurtschap De Hel (vroeger ook wel De Grote Hel en De Rode Hel genoemd) is gelegen in de gemeente Súdwest-Fryslân, aan de westelijke rand van het dorpje Heidenschap. Over de oorsprong van de naam lopen de theorieën uiteen: aangenomen wordt dat het buurtschap werd genoemd naar de plaats waar turf werd gedroogd, dat ‘hellen’ werd genoemd. Met heidenen die naar de hel gaan heeft het dus niet te maken. Wel deden de inwoners van Het Heidenschap volgens Wikipedia boodschappen in De Hel. Laten we het ironie noemen.

2. De Dood
Het meest deprimerende hier op aarde is de dood: niet alleen omdat al je dierbaren vroeg of laat worden opgehaald door Magere Hein, maar ook omdat je zelf niet het eeuwige leven hebt. Het liefst wil je er zo min mogelijk aan denken, maar probeer dat maar eens als je in buurtschap De Dood woont, gelegen in de gemeente Rucphen. Over de herkomst van de naam is niet veel bekend: mogelijk heet het zo omdat er in vroege tijden een vennetje was gelegen met daarin stilstaand (dood) water.

3. Tranendal
Weinig plaatsnamen stemmen zo droevig als Tranendal. Tranendal is namelijk niet alleen een gehucht in Groningen, maar staat ook synoniem voor het aardse leven en alle ellende – in tegenstelling tot ‘het gelukzalige leven in de hemel’ – die daarbij komt kijken.

Linken
* De volledige lijst van de 19 meest bijzondere plaatsnamen in Nederland
* De volledige lijst van de 19 meest deprimerende plaatsnamen in Nederland
* De volledige lijst van de 13 meest verwarrende plaatsnamen in Nederland

Lees ook|
* Geinige plaatsnamen (deel 1)
* Geinige plaatsnamen (deel 2)
* Geinige plaatsnamen in het buitenland

zondag 6 maart 2016

Het Vlaams-Nederlands Volkslied van Brigitte Kaandorp

Vlaanderen en Nederland hebben elkaar zoveel moois te bieden. Daarom was 2015 het jaar van BesteBuren, een jaar waarin Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking volop werden gevierd.


Volkslied
Cabaretier Brigitte Kaandorp schreef speciaal voor BesteBuren en de afsluiting van het culturele uitwisselingsjaar Het Eerste en Enige Echte Vlaams-Nederlandse Volkslied: ‘Tussen ons is het altijd goed’. Een lied, dat brede verspreiding en bekendheid verdient!

Tekst
De tekst van dit volkslied is als volgt:

Tussen ons is het altijd goed 

We hebben dezelfde regen
Dezelfde grijze lucht
Dezelfde wijde Noordzee
De meeuwen in hun vlucht
Hetzelfde gele koren
Dezelfde paarse hei
En als ik niet op jou lijk
Dan lijk jij wel op mij 

Ik ben je nooit vergeten
Jij zit nog in mijn hart
Ooit hadden wij verkering
Maar de wereld is zo hard
Jij stroomt nog door mijn aderen
Jij zit nog in mijn bloed
En mocht je ooit mij missen
Tussen ons is ’t altijd goed 

Jij houdt zo van kroketten
Ik heb ook altijd zin
Vooral in die van jou want
Daar zitten garnalen in
De jouwe heet Mathilde
De mijne Máxima
Het is me om het even
Als ik ze maar versta 

Ik ben je nooit vergeten enz. 

Wij kunnen hetzelfde denken
Met hetzelfde gevoel
Al loop ik dan schreeuwen
En houd jij dan je smoel
Bescheiden ben je vaak
Maar als je lacht dan is het echt
Ik ben misschien wel meer
Dan ik besef aan jou gehecht 

Ik ben je nooit vergeten enz. 

Zie ik de lichtjes van de Schelde
Dan slaat de weemoed toe
Dan moet ik langs de kade
Haast rennend naar je toe
Dan val ik in je armen
Je neemt me mee naar huis
Dan drinken we een glas
En dan voelen we ons thuis 

Beluister
* BesteBuren & Brigitte Kaandorp: Vlaams-Nederlands Volkslied

zaterdag 5 maart 2016

Hoe groot is de kans op een bom in uw vliegtuig?

Een vertegenwoordiger van een internationaal bedrijf zag steeds meer op tegen luchtreizen en besloot een statisticus te raadplegen.
 

 - Kunt u mij zeggen, vroeg hij, hoe groot de kans is dat ik aan boord van een vliegtuig stap waarin iemand een bom heeft verborgen?
- Zeker, antwoordde de man, de kans dat u aan boord van een vliegtuig stapt waarin een bom zit, is één op een miljoen.
- Dat valt nog mee, zei de vertegenwoordiger, maar ik weet niet of die kans voor mij wel klein genoeg is. Ik reis erg veel.
- Als u werkelijk helemaal veilig wilt zijn, antwoordde de statisticus, dan moet u zelf een bom bij u dragen. De kans dat u in een toestel met twee bommen terechtkomt, is één op een miljard.

vrijdag 4 maart 2016

Ik noem die dingetjes ...

Dialoog tussen Opa en kleinzoon van 6 jaar
 
 
Opa vertelt dat hij sinds kort op WhatsApp zit en net een bericht heeft gehad 'met allemaal van die dingetjes'.
Kleinzoon van 6 jaar: 'Dat zijn smileys, Opa'.

donderdag 3 maart 2016

Vernielt klimop muren en bomen?

Wanneer klimop bomen en muren beklimt wordt al gauw de heggenschaar te voorschijn getoverd. Klimop zou namelijk volgens hardnekkige gerichten bomen wurgen en metselwerk aantasten. Dat heb ik ook lang geloofd.


Rehabilitatie
Maar inmiddels is mij gebleken, dat dit een fabeltje is. Klimop is geen parasiet en zorgt zelfs voor extra isolatie en een droge muur. De muur en de voegen worden niet aangetast. Wel  levert klimop bessen in het vroege voorjaar en nectar in het najaar. Het is ook kwa uiterlijk een aanwinst voor lelijke gevels, die met klimop mooi groen worden. Het is verder een schuilplaats voor huismussen en andere vogels. Voor insecten en spinnen vormt de klimop eveneens een ideale schuilplaats.
Kortom, de klimop verdient rehabilitatie!

woensdag 2 maart 2016

Van Gaal: acteur en komiek met zijn Schwalbe

Louis van Gaal is niet alleen een speciale trainer, maar ook een goed acteur en een begenadigd komiek. Zijn recente 'schwalbe' heeft op internet weer voor veel jolijt gezorgd. Enkele voorbeelden van foto's en de video van LuckyTV.