Translate

zondag 31 juli 2022

Rutte langstzittende premier van Nederland

 

Komende dinsdag mag Mark Rutte zich de langstzittende premier van Nederland noemen. Hij verblijft dan 4.311 dagen in het Torentje; één dag langer dan de huidige recordhouder Ruud Lubbers, die er na elf jaar en ruim negen maanden mee stopte.

Cartoon van Oppenheimer in NRC.

=============

=============

zaterdag 30 juli 2022

In minder dan 5 uur met de trein bereikbaar!

Op onderstaande kaart ziet u hoe ver u in minder dan 5 uur met de trein vanuit Amsterdam naar een ander station in Europa kunt reizen.


Er is een speciale website ontwikkeld, die u dit en alle andere mogelijkheden vanaf elk treinstation in Europa toont! En nogmaals, in minder dan 5 uur! Kijk snel!

Bekijk
* Website Chronotrains

donderdag 28 juli 2022

Toen er nog geen zonnebrandmiddelen bestonden..

Het wordt weer heerlijk weer, ideaal om op het strand te bakken. Tegenwoordig smeert men zich in met zonnebrand om zich te beschermen tegen de zon en vinden we een bruin tintje mooi en gezond staan. Vroeger was dat wel anders, het schoonheidsideaal was een zo wit mogelijke huid.

Aangezien zonnebrand pas in 1948 op de markt kwam, moest men daarvoor erg creatief zijn om zich te beschermen tegen de zon. Meestal was er gewoon geen bescherming of vermeed men de zon.

Middelen
Als de zon toch werd opgezocht, werden deze middelen gebruikt:

1. Rijstzemelen

2. Jasmijn

3. Een parasol of paraplu

4. Blauwe Nivea crème uit een doosje

5. Uierzalf van de boerenbond

6. Delial

7. Olijfolie met jodium

Bron Schoolbank. Lees het volledige artikel:
* Wat gebruikte men vroeger om zich te beschermen tegen de zon?

woensdag 27 juli 2022

Wanneer mag ik de Nederlandse vlag uithangen?

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen.


Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn. Dit is niet verplicht.

Regels voor het uithangen van de vlag
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag.
Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.

Gebruiken en gewoontes bij uithangen vlag
Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Gebruik oranje wimpel
Vlag én wimpel gaan op gebouwen van de Rijksoverheid uit op Koningsdag en op de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje.

Vlaginstructie voor Rijksgebouwen
In de algemene vlaginstructie staat op welke speciale dagen de vlag uit moet vanaf Rijksgebouwen. En op welke manier. Provincies, gemeenten en waterschappen wordt gevraagd de vlaginstructie te volgen. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie als richtlijn volgen. Dit is niet verplicht.
De minister-president stelt de instructie op. De huidige algemene vlaginstructie is van 2013.

Waar staan de kleuren van de vlag voor?
Volgens de overlevering hebben de kleuren van de vlag meerdere betekenissen. Eén van de verklaringen zegt dat de kleur rood symbool staat voor het volk, de kleur wit voor de kerk en de kleur blauw voor de adel of elite. In de Nederlandse geschiedenisboeken werd de eerste vermelding van de Nederlandse vlag gedaan in 1572. Toen was de vlag nog niet rood-wit-blauw, maar oranje-wit-blauw. Omstreeks 1700 werd het oranje vervangen door rood. De reden: oranje was op zee minder goed te zien.

Meer informatie:
Informatie van de rijksoverheid over vlaggen

dinsdag 26 juli 2022

Zeeland heeft net zoveel zonuren als Barcelona

Ga maar naar de Zeeuwse costa en laat die overvolle luchthavens voor wat ze zijn. Want u hebt in Zeeland net zo veel zonuren als in Barcelona.


Volgens cijfers van Weer.nl scheen de zon in Zeeland de eerste helft van dit jaar tussen de 1.550 en de 1.600 uur. En dát is een nieuw record.

Vlissingen heeft meer zonuren dan Barcelona
Het oude zonurenrecord in Zeeland werd gehaald in 2020 en stond op 1.492 zonuren. Het zijn dit jaar vooral de lente- en zomermaanden die abnormaal zonnig zijn. In Vlissingen scheen het zonnetje in de lentemaanden en de eerste twee zomermaanden zelfs meer dan in Barcelona. In de Spaanse kuststad schijnt de zon daar van maart tot en met juli gemiddeld 1.255 uur. Vlissingen zal op ruim honderd zonuren meer uitkomen, verwacht Weer.nl.

Zonuren zullen blijven toenemen
Landelijk scheen de zon al ruim driehonderd uur meer dan gemiddeld. "De kans op dit soort extreem zonnige jaren wordt steeds groter. In tien jaar tijd is het gemiddeld aantal zonuren in ons land al met ruim 8 procent gestegen", beschrijft Jelmer van der Graaff, meteoroloog bij Weer.nl.

Droogte
De verwachting is dat het aantal zonuren zal blijven toenemen. Dat heeft ook een keerzijde: de kans op droogte wordt dan ook steeds groter.

Bron: Omroep Zeeland

maandag 25 juli 2022

Tien feiten en fabels over zout in het eten

Is een beetje extra zout over je eten strooien overbodig? Kunnen medicijnen ook zout bevatten? Is te veel ervan slecht voor je nieren? Over zout valt het nodige te zeggen. De consumentenrubriek Kassa vroeg aan prof. dr. Ron Gansevoort van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) om de feiten van de fabels te scheiden. We citeren. 

Dokter Gansevoort is nefroloog. Dat is een internist die gespecialiseerd is in nierziekten. Zout is een vaak terugkerend gespreksthema in zijn praktijk. “Ik heb patiënten met een hoge bloeddruk of met een slechte nierfunctie. Dan komt natriumbeperking zeker ter sprake.” Keukenzout bestaat voor een flink deel uit natrium. Vandaar de benamingen natrium en zout nogal eens door elkaar worden gebruikt.

Smakelijker
Ongemerkt krijgen veel Nederlanders dagelijks te veel zout binnen. Dat is bij de meesten wel bekend. Veel producten bevatten extra zout om het smakelijker te maken. Maar hoe zit het precies: is te veel ervan ook slecht? We leggen de dokter tien stellingen over zout voor.

Te veel zout is slecht voor je nieren – FEIT

“Ja, dat klopt. Want te veel zout leidt tot een hoge bloeddruk. En dat heeft veel invloed op je hart- en vaatstelsel, waar je nieren ook onderdeel van uitmaken.” “Je kan met epidemiologisch onderzoek aantonen dat mensen die veel zout consumeren een slechtere nierfunctie hebben”, geeft Gansevoort aan. “En bij natuurvolkeren, die op geïsoleerde eilanden leven en geen zout nemen, tref je bijna geen hoge bloeddruk aan. Ook aderverkalking en nierproblemen komen bij hen minder voor.”

Door minder zout te eten verklein je de kans op hart- en vaatziekten – FEIT

“Ja, want te veel zout leidt tot hart- en vaatziekten door hoge bloeddruk”, onderschrijft Gansevoort de stelling. “Daar kun je wat aan doen door minder zout te eten.”

Bij een lage bloeddruk is het goed om extra zout te consumeren - FABEL

“Dit geldt alleen voor sommige patiënten, dus absoluut niet voor iedereen. Bij bepaalde ziekten die voor lage bloeddruk zorgen, zal het lichaam ook niet op reageren op meer zout.” 

“Opmerkelijk genoeg zien we vaak jonge vrouwen die een lagere bloeddruk hebben, maar dat is geen probleem. Die hoeven zeker geen extra zout te eten”, aldus de dokter. “Ook zie je een lagere bloeddruk bij mensen met hartfalen. Die krijgen juist een zoutarm dieet, omdat ze neigen tot het vasthouden van vocht. Die moet je absoluut geen extra zout laten eten!”

“Incidenteel zou meer zout innemen voor een hogere bloeddruk kunnen zorgen, maar ga hier alleen toe over in overleg met je arts”, adviseert Gansevoort.

Je hoeft geen zout over je eten te strooien, je krijgt via je dagelijkse voeding al voldoende binnen – FEIT

Een stelling voor wie graag de zoutstrooier te her hand neemt. Niet nodig, aldus dokter Gansevoort: “In veel voedsel zit al natrium. Dat moet in principe voldoende zijn voor je lichaamsbehoefte. Zout voegen wij toe omdat het een smaakstof is. Alles waar je zout over doet, smaakt lekkerder. Daarom is het zo ‘verslavend’ en gebruiken we het zoveel. Er zit al voldoende zout in de natuurproducten die we eten zoals groente, fruit en vlees. Natuurvolkeren hebben geen zoutvaatjes op tafel staan en krijgen langs natuurlijke weg weinig maar genoeg binnen."

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt een zoutconsumptie aan van 3 tot 6 gram zout per dag. Onderzoeken tonen aan dat we dagelijks 9 gram, of zelfs meer, binnenkrijgen. “Met name in kant-en-klaar producten zit veel zout, omdat het een smaakversterker is. Pizza’s zijn daar een goed voorbeeld van. Daarom liggen die ook zo zwaar op de maag“, aldus Gansevoort.  

Tot besluit geeft de dokter nog een gratis dieetadvies bij deze stelling: “Eet zoveel mogelijk vers. Dan verklein je het risico op overconsumptie van zout.“

Alternatieve zoutsoorten zijn gezonder dan gewoon keukenzout – GEEN VAN BEIDE

Bij deze stelling is het niet eenduidig een feit of fabel, aldus Gansevoort. “Hier is nog onvoldoende over bekend. Keukenzout is natriumchloride. We gaan ervan uit dat het natrium de gezondheidsproblemen veroorzaakt. Een nieuwe school in de medische wereld zegt dat het de chloride is. Alternatieve zoutsoorten bevatten soms kaliumchloride. Daar zit het natrium dus niet in, maar het chloride wel.”

“Bovendien, als je een heel slechte nierfunctie hebt dan kan je doodgaan aan kalium. Voor die mensen is kalium zeker niet beter dan natrium.”

"Overigens is zeezout ook gewoon natriumchloride", tekent Gansevoort aan. "Net zoals Himalayazout. Dat is in ieder geval niet beter dan keukenzout." Dat een alternatieve zoutsoort gezonder is, is dus grotendeels een fabel wat hem betreft. 

Een mens kan prima leven zonder de consumptie van zout - FABEL

Een eetpatroon volledig zonder zout is niet alleen af te raden, maar is praktisch onmogelijk, aldus Gansevoort. “Je hebt altijd wel wat zout nodig. Maar in groente, fruit en vlees zit al voldoende natriumchloride. Zo krijg je dus altijd iets ervan binnen. Je hoeft nergens zout aan toe te voegen.”

“We zijn zo verwend door de overconsumptie van natrium, dat we het gaan missen. Eet je een tijd minder zout? Dan kun je ineens het verschil proeven tussen verschillende rassen aardappelen. Je moet je eigenlijk trainen op het minder eten van zout.”

Fabrikanten hebben afgesproken om minder zout in brood te doen. De afgelopen jaren is dat stapsgewijs gedaan. “Dat heeft de Nederlandse bevolking eigenlijk helemaal niet gemerkt. Je kunt dus wennen aan een nieuwe situatie. Je vindt je voeding dan nog steeds smakelijk, ook al zit er minder zout in.”

Ook medicijnen kunnen zout bevatten - FEIT

“Die stelling is juist”, aldus Gansevoort. ”Dit kan bijvoorbeeld als je medicijnen toedient via een infuus. In antibiotica zit vaak veel natrium. In sommige tabletten zit ook veel natrium als hulpstof, bijvoorbeeld het medicijn natriumbicarbonaat. Maar het zijn maar weinig medicijnen waar net zoveel in zit als je met voeding binnenkrijgt.”

Verlies je zout door zweten? Dan is extra inname goed - FEIT

Een beetje extra zoutconsumptie tijdens tropische dagen? “Dit wordt met name geadviseerd bij warm weer aan kwetsbare mensen die plastabletten gebruiken”, geeft Gansevoort aan. “Soms wordt daar tijdelijk mee gestopt, in overleg met de huisarts. Het advies is dan om goed te blijven drinken en tijdelijk wat extra zout te nemen in de vorm van bouillon. Soms zie je dat mensen in verpleeghuizen bij hitte een extra kopje soep krijgen.” 

In de Tour de France verliezen renners door veel te zweten ook zout. “Tijdens de rit wordt dat via het eten en drinken aangevuld, zodat ze fysiek niet in de problemen komen.” 

Maar gewone, gezonde mensen hoeven geen extra zout in te nemen, is de slotsom bij deze stelling. “Het lichaam is ook in extreem weer wonderbaarlijk goed in staat om de balans te bewaren.”

Overtollig zout plas je weer uit - FEIT

Zout verdwijnt via je nieren weer uit je lichaam, beaamt Gansevoort: “Wij kunnen als nierarts aan de urine zien hoeveel zout iemand eet, door het natriumchloride te meten. Ik kan controleren of mensen het goed doen als ik een natriumarm dieet voorschrijf, of niet.” 

Van te veel zout word je dik - FABEL

Dik worden van zout? “Dat is echt een fabel”, aldus de Groningse arts. “Het kan zijn dat je vocht vasthoudt vanwege zout, maar dat is wat anders dan dik zijn. Mensen met hart- of nierfalen houden vocht en zout vast. Die krijgen dikke enkels en worden wel wat zwaarder.”

“En van de meest voorgeschreven bloeddrukverlagers, die gunstig zijn voor de nieren, is bekend dat ze pas echt goed werken bij een zoutarm dieet. Een zoutbeperkt dieet hoort vaak bij een behandeling om de nieren te beschermen.” 

Minderen met zout?

Tot besluit: Let je niet dagelijks op je zoutconsumptie, maar lijkt het je wel wat om te gaan minderen? De Nierstichting heeft een aantal gezonde en eenvoudige alternatieven op een rij gezet in dit artikel: Minder zout, lekker gezond.

Bron: Kassa

donderdag 21 juli 2022

woensdag 20 juli 2022

Gisteren was de ijsbaan in Hattem open!

Gisteren was het in heel Nederland bloedheet. In Maastricht werd het maar liefst 39,4 graden, maar ook in de rest van het land kwam de temperatuur ver boven de 35 graden uit.


En toch was het de dag dat de ijsbaan in het Veluwse Hattem open ging. Schaatsen kon je er uiteraard niet, maar coördinator Evert van Olst zag nieuwe mogelijkheden voor zijn ijsbaan in tijden van klimaatverandering.

Nieuwe mogelijkheden met de aanwezige voorzieningen
Een ijsbaan die bijna altijd dicht is, dat is natuurlijk zonde. Zeker omdat er op het terrein flink geïnvesteerd is in de nodige voorzieningen.
En toen ging er bij Evert een lichtje branden. Want de voorzieningen die nodig zijn voor een ijsbaan, komen grotendeels overeen met wat je nodig hebt voor een zwemplas en een stadsstrand. En dat is iets waar al lang vraag naar was in deze omgeving.

Uren waterpret
Hij zag de nieuwe mogelijkheden en laat nu als de temperatuur boven de 20 graden is, 25 centimeter grondwater in een kuil lopen. Daardoor is de ijsbaan nu de perfecte plek voor uren waterpret voor kleine en grote kinderen. Luchtbedjes, wit zand en parasols maken het helemaal af.

Nu nog gratis...
Omdat dit het eerste jaar is, kun je de spetterplas in Hattem nu nog gratis bezoeken. Maar het idee is dat je volgend jaar lid moet worden van de ijsclub om toegang te kunnen krijgen. Kost maar 6 euro per jaar. Goedkoper dan een dagje strand én zo kan de ijsclub blijven bestaan voor als we toch nog getrakteerd worden op een strenge winter. En komt die niet, dan is dat niet zo erg.

Lees meer:
* Op een tropische dag naar de ijsbaan
* Hattemse ijsbaan gaat juist bij tropische hitte open: ‘Dit hadden ze veel eerder moeten doen’

woensdag 13 juli 2022

Lang leve de Irakees, de ...


Ik had een paar boeken 'Lang leve Kees' weg te geven aan mensen met de naam Kees of Cees.


Maar niemand in de zaal bleek zo te heten. Wel riep een man: 'Ik kom uit Irak, ik ben een Irakees, is dat ook goed?'
-
Vond ik goed.

Daarna meldde zich ook nog een smeerkees en een mafkees.

Tweet van Wim Daniëls

maandag 11 juli 2022

zondag 10 juli 2022

Nieuwe app: Vals of echt biljet?

Eurobiljetten zijn goed beschermd tegen namaak. Toch is er een heel klein risico dat u vals geld aantreft. Controleer altijd of een biljet echt of vals is.


Bij De Nederlandse Bank (DNB) kunt u een verdacht biljet laten onderzoeken. Er is sinds kort ook een speciale (gratis!) App voor de controle.

Heel weinig valse biljetten
Eurobiljetten zijn goed beschermd tegen namaak. Dankzij de echtheidskenmerken zoals het watermerk en hologram. Het risico dat u een vals biljet tegenkomt is dan ook erg klein. In 2021 zijn 26.100 valse eurobankbiljetten aangetroffen in Nederland. Bij de controles van DNB en de banken blijken maar twee van de 100.000 biljetten vals te zijn.

Vals biljet van 50 euro
In Nederland is het 50-eurobiljet het meest vervalste biljet. Sinds 2015 is sprake van een afname in het aantal aangetroffen valse biljetten van 50 euro. Deze dalende trend heeft zich de afgelopen twee jaar voortgezet. Dit is in lijn met het afgenomen gebruik van contant geld aan de kassa door de coronapandemie.

Check je biljet-app
DNB heeft sinds kort ook een app ontwikkeld waarmee het nog makkelijker is om je eurobiljetten te controleren op echtheid. Als je het bankbiljet plat op tafel legt en je mobiel erboven houdt, dan controleert de ‘Check je biljet’-app het biljet automatisch. Herkent de app het biljet niet, dan kan het een vals biljet zijn.  Let op: Het kan ook zijn dat het biljet te gekreukeld of versleten is om te controleren. Controleer daarom zelf ook altijd het biljet met de ‘kijk, voel, kantel-methode’.

Gratis
De ‘Check je biljet’-app is beschikbaar op IOS en Android en is gratis te downloaden in de App Store of Google Play Store.

Lees alles over vals geld en hoe je het kunt ontdekken:
* Valse eurobiljetten

zaterdag 9 juli 2022

Vanaf nu benaming van uw brood duidelijker!

Tijgerbrood, Italiaanse bol of desembrood: de tijd dat je in het broodschap alleen een halfje wit en een knip bruin kon vinden is al lang voorbij. De consument krijgt steeds meer verschillende fantasienamen voorgeschoteld.


Met die groei in diversiteit is het echter steeds onduidelijker geworden wat er precies in een brood zit. En een ingewikkelde ingrediëntenlijst is niet voor iedereen te begrijpen.
Vanaf 1 juli is daarom het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood van kracht geworden. Daarmee kan iedereen aan de naam van het brood direct zien om welk soort brood het precies gaat.

Precies zien
Voorheen was alleen volkoren een beschermde term in het broodschap. Maar vanaf nu kan iedereen aan de naam van het brood direct zien om welk soort brood het precies gaat. Er wordt altijd vermeld of het wit, bruin of volkoren is. Ook wordt de naamgeving van broden specifieker door het graan te benoemen. Nu wordt het bijvoorbeeld 'wit tarwemaïsbrood' in plaats van 'maïsbrood'. En onder 'tijgerbrood' wordt nu 'heel wit tarwebrood' toegevoegd.

Nu op orde
Op 1 juli 2020 zijn deze nieuwe regels ingegaan en bakkers hadden tot afgelopen donderdag de tijd om dit op orde te krijgen.

Lees het gehele verhaal op Gezondheidsnet:
* Vanaf vandaag heet je brood anders; nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood van kracht

vrijdag 8 juli 2022

Bemiddelaar nodig?!


De belangrijkste Land- en Tuinbouworganisatie LTO-Nederland weigert het gesprek met bemiddelaar Johan Remkes over de stikstofproblematiek. 

Dus hebben we nu iemand nodig die kan bemiddelen tussen Remkes en de boerenorganisatie(s). 

Misschien iets voor Stef Blok..?

donderdag 7 juli 2022

Vandaag is het de Dag van het Sprookje

Vandaag is het de Dag van het Sprookje. Het is een initiatief van De Efteling en wordt jaarlijks gehouden op 7 juli. De dag werd voor het eerst gehouden op 7 juli 2007 en kreeg een jaar later een vervolg.


De datum de zevende van de zevende verwijst naar het gebruik van het getal zeven in veel sprookjes, waaronder: de Zeven Dwergen, de Zevenmijlslaarzen of De wolf en de zeven geitjes.

Activiteiten
Tegenwoordig wordt de Dag van het Sprookje niet meer zo groots gevierd als in 2007. Toen werden er onder andere een grote Sprookjesquiz , en mochten mensen die op 7 juli waren geboren gratis naar binnen. Tegenwoordig vinden er maar sporadisch activiteiten plaats, maar wordt er altijd wel even stilgestaan bij de Dag.

Meer
* Klik hier voor meer informatie

woensdag 6 juli 2022

Vandaag is het Wereld Kusdag

Vandaag is het 'Wereld Kusdag' (of ook: Werelddag van het Zoenen). Centraal staat het plezier en het fijne gevoel dat een kus kan geven. Na tien seconden tongzoenen hebben we volgens onderzoek van TNO zo'n 80 miljoen bacteriën uitgewisseld. 

Deze dag is ontstaan in het Engeland van de 19e eeuw. Vaak worden op 'World Kiss Day' recordpogingen gedaan van bijvoorbeeld de langste zoen of de meeste kussen.

Weerstand
De 80 miljoen microben - onmisbare micro-organismen die met het blote oog niet zijn te zien - die tijdens een tongzoen worden uitgewisseld, helpen je weerstand op peil te houden. Hoe dat zit? De Telegraaf bericht erover en wij citeren.

Biodiversiteit
Door zoenen krijg je een grote hoeveelheid 'lichaamsvreemde' microben binnen, wat zorgt voor een grote biodiversiteit in je lichaam en dat is precies wat je wilt. Vergelijk het met een ecosysteem: hoe meer variatie, des te groter de kans dat organismen overleven.
Al tongzoenend gebeurt er fysiek nog meer: je bloeddruk en hartslag stijgen, je ademhaling versnelt en je speekselproductie neemt enorm toe, wat de tanden reinigt.

Lustopwekker
In mannelijk speeksel zit testosteron, een lustopwekker. Hoe meer er wordt gezoend, des te meer testosteron de vrouw binnenkrijgt en des te meer zin zij krijgt. Dat is een van de redenen waarom mannen van natte zoenen houden.
Een andere reden is dat de man uit haar speeksel van alles kan opmaken, bijvoorbeeld of zij in haar vruchtbare periode zit.

Aantrekkelijker
Kussen maakt je op de langere termijn aantrekkelijker. Doordat zoenen je bloedsomloop stimuleert, krijgen je cellen meer zuurstof, wat een verjongend effect heeft. Daarnaast train je je kaak- en wangspieren, waardoor de huid strakker blijft.
Als kers op de taart val je er ook nog eens van af. Niet omdat je zo enthousiast en wild bezig bent, maar vanwege allerlei chemische processen die tijdens het tongzoenen op gang komen.

Tien seconden
De gemiddelde tongzoen duurt zo'n tien seconden. Europeanen en Zuid-Amerikanen blijken de meest gepassioneerde kussers.
Grappig genoeg wordt niet overal ter wereld gezoend; zo drukken Eskimo's hun neuzen tegen elkaar. In delen van China wordt kussen op de mond zelfs als afstotelijk ervaren.

Apen
Ook dieren kussen. Zo zoenen apen als ze troost zoeken, elkaar begroeten of geschrokken zijn. Bonobo's doen zelfs aan tongzoenen, maar daarmee zijn ze de enige diersoort.

zondag 3 juli 2022

Poetin op buitenlandse reis aan nóg grotere tafel

De Russische president Vladimir Poetin is op zijn eerste buitenlandse reis sinds de invasie in Oekraïne terechtgekomen aan een onderhandelingstafel die nóg groter was dan die in het Kremlin.--


Het duurde niet lang tot  bovenstaande foto massaal rond ging op sociale media. 

Kaspische Top
Hij woonde de zesde Kaspische Top bij in Turkmenistan, een ontmoeting tussen de leiders van alle staten die aan de Kaspische Zee grenzen: Rusland, Azerbeidzjan, Iran, Turkmenistan en Kazachstan.

De regeringsleiders zaten zo ver van elkaar in de ‘grote vergaderzaal’ dat ze op foto’s van de bijeenkomst nog amper te herkennen zijn.

zaterdag 2 juli 2022

Sinds wanneer zijn schoolgangers zomers 6 weken vrij?

De zomervakantie is voor een deel van onze kinderen begonnen. Maar waarom en sinds wanneer zijn schoolgangers zomers 6 weken vrij? En in Iran, Egypte of de Verenigde Staten zelfs 12 weken? 


Enkele citaten uit een artikel op Historiek.net. Over de geschiedenis van de zomervakantie en de discussie over de inkorting of de afschaffing ervan. 

Oogst?
Veel mensen denken dat de oogst in augustus tot het ontstaan van de zomervakantie heeft geleid. Kinderen konden dan ingezet worden bij de oogst. Enkele jaren geleden, in 2014, hebben historici aangetoond dat dit niet waar is. Kinderen van agrariërs waren vooral in de drukkere perioden van het najaar (de oogst – ook in september! – en de verkoop van de oogst) en in het voorjaar (de zaaitijd) nodig om hun ouders bij te staan op het platteland. En niet primair in de zomermaanden juni, juli en augustus. Daarnaast begint de zomervakantie in veel landen in juni of juli, en dus niet in de ‘oogstmaand’ augustus of in september.

Praktische motieven
Niet de oogst – dit woord is overigens afgeleid van augustus – maar andere praktische motieven vormden aanleiding voor de invoering van de zomervakantie. In landen als de Verenigde Staten en Nederland vond deze invoering plaats in de negentiende eeuw. In Nederland in elk geval al in de jaren 1830, eerder dan in de Verenigde Staten die pas na 1850 de zomervakantie introduceerden.

Uitrusten
Ten eerste vonden negentiende-eeuwse onderwijskundige opiniemakers een lange vakantie in de zomer een goed idee. Dan konden schoolkinderen goed uitrusten, terwijl docenten ook tot rust kwamen en de gelegenheid kregen om zich voor te bereiden op een nieuw schoolseizoen door thuisstudie te doen.

Te heet
Ten tweede: in landen met een extreem warm zomers klimaat vormde het feit dat de klaslokalen zomers te heet zijn een reden voor lange(re) zomervakanties. Met name in de Verenigde Staten, in de steden vooral, bleek dat de klaslokalen in de zomer vaak behoorlijk leeg waren. Vanwege de hitte spijbelden de kinderen massaal, terwijl beide ouders in de stadsfabrieken of elders aan het werk waren. Dat kon natuurlijk niet. Ook braken zomers in school regelmatig epidemieën uit door de warmte. Vakantie bood hiervoor een oplossing. 

Kortere werkdagen
Een derde motief voor lange zomervakanties was het veranderende intellectuele klimaat sinds de Industriële Revolutie. Socialisten en vakbonden pleitten voor kortere werkdagen en meer ruimte voor rust en recreatie.

Begin Nederlandse zomervakantie
De zomervakantie zoals wij die nu nog kennen, bestaat al minstens sinds de jaren 1830 en niet pas sinds de jaren 1950, zoals weleens beweerd wordt. 

Lees het volledige artikel
* Geschiedenis van de zomervakantie met een korte overdenking van de debatten over de inkorting dan wel afschaffing van de zomervakantie.