Translate

donderdag 29 februari 2024

Vandaag mogen vrouwen mannen vragen!

Het is vandaag schrikkeldag. Dat is goed nieuws voor alle mensen die op 29 februari geboren zijn. Want ze kunnen nu hun verjaardag weer eens gewoon vieren. Maar liefst 103 inwoners van Amersfoort zijn deze schrikkeldag jarig, voor het eerst sinds 2020 op de dag zelf. In totaal zijn er deze 29 februari ruim 11.000 schrikkeljarigen in Nederland, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Maar waar komt dat schrikkeljaar en de schrikkeldag vandaan? In een groot artikel op Historiek.net wordt het allemaal uitvoerig uitgelegd. En worden ook de voordelen en nadelen van de dag beschreven.

Duur dagje
De schrikkeldag mag dan goed nieuws zijn voor de mensen die ooit op 29 februari werden geboren, Nederlandse gezinnen kost de dag alleen maar geld. Volgens het NIBUD waren gezinnen in 2008 ongeveer 15 euro duurder uit, omdat het toen een schrikkeljaar was. Verzekeraars legden – volgens het centrum voor Verzekeringsstatistiek – ongeveer 17 miljoen euro toe op het extra dagje.
Voor werkgevers is de schrikkeldag goed nieuws. Zij hoeven namelijk niks extra te betalen voor het dagje dat hun werknemers nu extra werken. De schrikkeldag wordt meestal namelijk niet in maandlonen verwerkt.

Vrouwen vragen mannen
Maar nog leuker is, dat in verschillende culturen, zoals Nederland en Noorwegen, de schrikkeldag traditioneel een dag is waarop vrouwen mannen mogen uitnodigen voor een afspraakje. Ook het huwelijksaanzoek is op 29 februari van oudsher aan de rolverwisseling onderhevig. Dus dames, grijp uw kans!

Link
* Schrikkeljaar en schrikkeldag (Historiek.net)
* Artikel met kaartje, hoeveel mensen in uw gemeente op schrikkeldag jarig zijn (AD-A'foortse Courant)

woensdag 28 februari 2024

Het is vandaag Luizendag

Jaarlijks op de woensdag na de voorjaarsvakantie / carnavalsvakantie / krokusvakantie is het in Nederland 'Luizendag'. Dat is dus vandaag! Op basisscholen door het gehele land wordt massaal op kinderhoofdjes gezocht naar sporen van het beestje. 

'Luizendag' is in 2010 bedacht door het Landelijk Steunpunt Hoofdluis om te proberen heel Nederland luisvrij te krijgen.

Beste aanpak
De beste aanpak blijkt nog steeds het kammen van het haar met een speciale luizenkam. Twee weken lang elke dag kammen om luizen te vangen is dan het belangrijkst. Eitjes komen namelijk na ongeveer 10 dagen uit. Vind je na die twee weken geen hoofdluis meer, dan ben je waarschijnlijk hoofdluisvrij. 

Bekijk
* Video over de eerste Luizendag in 2010

Lees:
Meer achtergrondinformatie

dinsdag 27 februari 2024

Pissende Amersfoortse IJsbeer emigreert naar Groningen

Niet Utrecht, niet Drenthe, maar Groningen wordt de nieuwe thuishaven van de Amersfoortse Pissende IJsbeer. Want ondanks grote interesse van veel andere plaatsen: er gaat niets boven Groningen...!

Het beeld, dat Amersfoort internationaal op de kaart zette, wordt opnieuw onderdeel van een museumtentoonstelling. 

Snel beklonken
Kunstenaar Florentijn Hofman zegt daarover in de Amersfoortse Courant: "Al toen het beeld nog in Amersfoort stond, was ik in contact met het museum. Ik heb een zestig meter lange worm gemaakt, voor de Kinderbiënnale (een grote tweejaarlijkse interactieve tentoonstelling voor kinderen, red.). Het thema van deze editie is A Better Place. En daar past de ijsbeer, die aandacht vraagt voor de schandalige manier waarop wij met het klimaat omgaan, natuurlijk óók fantastisch in. En toen was het snel beklonken.”.

Heimwee? 
De tentoonstelling duurt tot november. Florentijn Hofman: "Ik heb de hoop dat het beeld daarna wéér op een prachtige locatie komt". Wellicht heeft de IJsbeer dan toch heimwee naar Amersfoort en wil het terug naar zijn 'roots''!?

Lees ook: 
Moet de pissende ijsbeer in Amersfoort blijven?

maandag 26 februari 2024

Is de bromtol nog in gebruik?

Kent U de bromtol? En is die nog wel in gebruik? Die ronddraaiende tol waarmee we vroeger speelden en zeker met plezier. 

Startpagina publiceert een artikel over de geschiedenis van de bromtol. We citeren.

Handgemaakt van hout
Hoewel de precieze oorsprong van de bromtol moeilijk te traceren is, wordt aangenomen dat de bromtol al in de 18e eeuw in Europa verscheen. De vroegste versies waren handgemaakt en gemaakt van houten. Kinderen vonden het fantastisch om met de hand de tol te laten draaien op de grond.
Tegen de 20e eeuw kreeg de tol meer gestandaardiseerde vormen en begon deze van hout naar blik en plastic te evolueren. Wat de bromtol zo bijzonder maakte, was het karakteristieke geluid dat werd geproduceerd terwijl hij ronddraaide. Vandaar de naam ‘bromtol.’

Waarom was de bromtol zo leuk?

1. Het geluid
Het onmiskenbare gezoem van de tol was een bron van fascinatie voor kinderen. Het was als muziek voor de oren en maakte het draaien van de tol extra plezierig.

2. Eenvoud
De bromtol was ongelooflijk eenvoudig. Geen batterijen en geen ingewikkelde instructies. Dit maakte het toegankelijk voor kinderen van alle leeftijden.

3. Hand-oog coördinatie
Het spelen met de tol vereiste wat vaardigheid en concentratie. Kinderen leerden hun hand-oog coördinatie te verbeteren, terwijl ze probeerden de tol zo lang mogelijk te laten draaien.

4. Tijdloos plezier
Dit speelgoed ging nooit uit de mode. Het was een tijdloos stuk speelgoed dat generaties lang plezier heeft geboden. En nu nog!?

De populariteit van de bromtol
De bromtol bereikte zijn hoogtepunt van populariteit in de jaren 1950 en 1960. In die tijd was het een alomtegenwoordig speelgoed in speelgoedwinkels over de hele wereld. Het was een betaalbare vorm van vermaak voor kinderen en werd vaak cadeau gedaan bij speciale gelegenheden. Denk aan je 8e verjaardag of een goed rapport. Van een bromtol werd je een stuk blijer van die paar cent. 

Nostalgische herinnering
Het geluid van een bromtol die draaide, roept nog steeds nostalgie op bij degenen die opgroeiden met dit eenvoudige stuk speelgoed. Hoewel de bromtol misschien niet meer zo populair is als vroeger, blijft het een nostalgische herinnering. Die vrolijke tol herinnert ons eraan dat plezier vaak te vinden is in de eenvoudigste dingen.

zondag 25 februari 2024

De eerste vogelwebcams staan weer aan, dus het wordt lente!

De eerste nestwebcams van de Vogelbescherming staan weer aan. Er volgen er binnenkort nog meer. U kunt dus ook dit jaar weer 24 uur per dag de nesten van verschillende vogelsoorten in de gaten houden. Kortom, het wordt lente!

Vorig jaar trokken de webcams 1,2 miljoen unieke kijkers. In totaal vlogen toen 34 vogeltjes uit. Het project met de naam 'Beleef de Lente' bestaat sinds 2007. Vijf maanden lang kan iedereen zien wat er gebeurt in de vogelnesten.

Link
Beleef de lente

zaterdag 24 februari 2024

Wereldkampioenschap bomen knuffelen..

Varkens knuffelen kende ik al. Maar bomen knuffelen? Tegen bomen praten? Prinses Irene schijnt het al jarenlang te doen: ze gelooft in de bijzondere kracht van bomen. Dat had ik ook wel eens gehoord. Maar dat er zelfs een wereldkampioenschap bomen knuffelen is? Dat was nieuw voor mij. 

Dit wereldkampioenschap voor bomen knuffelen is in Finland gehouden, in het bos Halipuu.

Snel, toegewijd en vrij
Het eerste onderdeel is het ’snelknuffelen’ waarin boomknuffelaars binnen 1 minuut zoveel mogelijk bomen moeten knuffelen. Het ander onderdeel heet ‘toewijding’. In dit onderdeel moeten de knuffelaars met zoveel mogelijk liefde een boom knuffelen. De laatste categorie noemen ze het ‘vrij knuffelen’. In dit onderdeel mag je zelf een creatieve manier verzinnen om een boom te omhelzen.

Ik ga vandaag direct oefenen. Als het niet regent...

Bekijk
* Dit is de wereldkampioen bomen knuffelen

vrijdag 23 februari 2024

Jan de Koning: een relativerende, sympathieke, maar nog wel ondoorgrondelijke politicus

U hebt het al eerder in één van mijn blogs kunnen lezen: ik ben een fervent verslinder van (auto-) biografieën van vooral Nederlandse politici. Ze geven je vaak een heel andere en zeer verrassende kijk op historische politieke gebeurtenissen en personen.


Ik heb inmiddels de - vaak dikke - boekwerken gelezen over het leven van (in willekeurige volgorde) Joop den Uyl, Bernard Bot, Jan Terlouw, Wim Meijer, Ruud Lubbers, Maarten van Traa, Sharon Gesthuizen, Herman Wijffels, Femke Halsema, Max van der Stoel, Abraham Kuyper, Huub Oosterhuis, Hans Wiegel en Barend Biesheuvel. Daar is deze week de biografie over Jan de Koning (zie foto hierboven) bijgekomen. 

Recensies
In vele Nederlandse dagbladen en tijdschriften zijn recensies over het boek verschenen. Hierna volgt de recensie van Wilfred Scholten in het dagblad Trouw.

CDA-politicus Jan de Koning (1926-1994) wilde geen gelijk, maar begrip

Historicus Peter Bootsma schreef een boeiende biografie over CDA-politicus Jan de Koning. Toch wil je meer weten.

Wat missen we in deze politiek bizarre en onzekere tijd een politicus als Jan de Koning! Dat is het gevoel bij het lezen van de biografie over de CDA-prominent van historicus Peter Bootsma. Uit dit boek rijst een beeld op van een politicus die nuchter is, met boerenverstand, relativerend en gespeend van ijdelheid. Met altijd een glimlach om de mond. Die op innemende wijze, verzoenend en met kennis van zaken ruim twintig jaar op het Binnenhof een gezaghebbende rol heeft gespeeld.

Vijanden had hij daar niet, en erbuiten waarschijnlijk maar één: schrijver en wetenschapper W.F. Hermans. In 1971 stelde De Koning Kamervragen over de professor aan de Rijksuniversiteit Groningen: er waren klachten over Hermans’ veelvuldige afwezigheid. Na drie rapporten en hevige interne strijd nam Hermans uiteindelijk zelf ontslag. Nadien noemde hij De Koning een ‘gereformeerde glimpieper’ met een ‘leugenaarstronie’.

‘Zonder de Koning geen CDA’
De Koning wist als voorzitter van de ARP na het vertrek van partijleider Barend Biesheuvel in 1973 een scheuring in de partij te voorkomen. Dat Willem Aantjes als zijn opvolger het kabinet Den Uyl wél wilde en het CDA niet, maakte de zaak nog complexer. De Koning moest al zijn diplomatieke gaven inzetten om de achterban bijeen te houden. Het verschil tussen scherpslijper Aantjes en pragmaticus De Koning werd treffend weergegeven in een citaat van de laatste: hij wilde dat de partijleden begrip voor hem hadden. “Willem wilde dat ze hem gelijk gaven.” De Koning wist zodoende de ARP ‘spartelend’ het CDA in te loodsen. ‘Zonder De Koning geen CDA’, schreef Trouw-commentator Willem Breedveld.

In de ontwikkeling van Jan de Koning tot raspoliticus speelde de oorlog in eigen land en in Nederlands-Indië een grote rol. Als 17-jarige in het verzet deed hij mee aan een gewapende overval, voor de politionele acties daarna meldde hij zich aan als vrijwilliger. Beide ervaringen leerden hem zijn woede in te houden, beheerst te reageren en af te wachten als dat nodig is.

Het zou hem in zijn latere loopbaan van pas komen als verbinder en compromiszoeker, zowel als Kamerlid, lid van het Europees parlement als latere minister van diverse departementen. ‘Het begrijpen van de ander vormt in feite de basis voor iedere communicatie’, was zijn parool. Daarbij hielp het dat hij op een vriendelijke toon een slechte boodschap kon verpakken. Tegen een kritische Wim Kok zei hij eens: ‘De borden staan nat in het rek, ze moeten worden afgedroogd, wat wil je nou?’ Het debiteren van dit soort boerenwijsheden was zijn handelsmerk. De titel van de biografie is eraan ontleend: ‘Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan’.

Een stap opzij
De grote kracht van De Koning was zijn bereidheid om een stap opzij te doen. Toen hij Van Agt kon opvolgen als minister-president, maakte hij ruimte voor iemand die hij hoger had zitten: Ruud Lubbers.

Wat zich wreekt, is dat de biograaf niet de beschikking had over een dagboek of briefwisseling met andere politici. Brieven tussen de jonge, verliefde Jan en zijn latere vrouw Molly waren er wel, maar ontboezemingen van de politicus De Koning niet.

Wat waren nu precies zijn drijfveren? En waarom koos hij ondanks zijn zwakke gezondheid en de weerstand van zijn vrouw Molly steeds weer voor een zware ministerspost? Hoe (vals) bescheiden was hij eigenlijk? Als lezer wil je dichterbij komen, zeker bij zo’n sympathieke, maar introverte persoonlijkheid. Toch kan deze boeiende biografie stof tot nadenken geven voor de huidige lichting politici, worstelend met polarisatie en wantrouwen.

Andere recensies:

dinsdag 20 februari 2024

Kent u de afkortingen bvo'tje, gesalu en bopla?

Kent u de afkortingen bvo'tje, gesalu en bopla? Zo ja, dan bent u waarschijnlijk een flink zuipende student. Zo niet, dan bent u waarschijnlijk een wat normalere Nederlander. Dat blijkt uit het volgende artikel, gepubliceerd in het dagblad Trouw. 

Een ‘bvo’tje’, die studentikoze afkorting kennen de meeste mensen nog wel (biertje voor onderweg). En ook de ‘vrijmibo’, de vrijdagmiddagborrel, is een redelijk bekende term geworden. Lastiger wordt het als iemand ‘gesalu’ (gezellig samen lunchen) gaat, en daarna met een ‘spebi’ (speciaalbier) of ‘esma’ (espresso martini) en een ‘bopla’ (borrelplank) op het terras gaat zitten.

Afko's
Om het bijzondere taaltje vol afkortingen van studenten in kaart te brengen, deed de Nijmeegse student Ande Cremers, die Nederlandse Taal en Cultuur studeert, onderzoek naar de meest gebruikte ‘afko's’ die studenten gebruiken, afkortingen dus.
In een artikel voor het tijdschrift Onze Taal laat Cremers zien hoe studenten op nieuwe creaties komen. Vaak wordt gewoon het laatste deel van een woord weggelaten. Een situatie wordt ‘situ’ en hilarisch is voortaan ‘hila’. O ja, en maak je pasta, dan kook je vaak met ‘itakru’ (Italiaanse kruiden).

Nauwelijks te begrijpen
Hun taaltje is voor buitenstaanders nauwelijks te begrijpen, zag Cremers. Zo betekent de kreet ‘kladiladi’: klap je laptop dicht. Een afspraak maak je via een ‘dapri’ (datumprikker). ‘Hg’ is geen schoonmaakmiddel, maar een huisgenoot. En bij een ‘vvv’ haal je geen toeristeninformatie, maar daar stort je je hart uit, want dat is een vriend van vroeger. Je kunt zelfs hele zinnen afkorten, zoals ‘sumogegigo’, wat staat voor: supermooi gezopen gisteren gozer.

Afkowobo
Er komen steeds meer woorden bij, daarom spoort Cremers haar medestudenten aan om vooral door te experimenteren. En voor wie de afkortingen zelf onder de knie wil krijgen staan er genoeg ‘afkowobo’ online, afkortwoordenboeken dus.

Bron: Artikel van Eline van Suchtelen in het dagblad Trouw

zaterdag 17 februari 2024

De dood van Navalny in relatie tot de Nederlandse politiek

 




=====================================
=====================================


Strafkamp waar Navalny vastzat is een van de beruchtste van Rusland

=====================================



=====================================

Mark Rutte wil Secretaris-Generaal van de NAVO worden. Na de moord op Navalny is de vraag aan de orde of hij wel de juiste kandidaat is. Zijn partij, de VVD, steunt de collaborateur met Rusland/Poetin, Geert Wilders. Wil de NAVO iemand die thuis geen orde op zaken stelt? X/Tweet van dr. JH

=====================================



==========================================




===========================

Eén Nederlandse politicus schreef met Navalny (en vele anderen) in 2013 een boek met een pleidooi voor een Sanctiewet inzake schending van mensenrechten in Rusland: Pieter Omtzigt.

Tweet van Tom-Jan Meeus

donderdag 15 februari 2024

Gaat dit nu gebeuren in de Tweede Kamer?

Kim Putters is gisteren voorgedragen als informateur voor een nieuw kabinet. Komt er een kabinet met meer afstand tot de Kamer, zoals een zakenkabinet of een extraparlementair kabinet? Gaat nu het volgende echt gebeuren?


In hun artikelen over een nieuwe bestuurscultuur schreven Peter van Lieshout*, Gerard van Pijkeren* en
Geert Jan Hamilton* in de Groene uit 2022 onder meer het volgende:

“Het inhoudelijke debat zou weer de kern van het parlementaire werk moeten worden.”
“Het zou veel beter zijn als we afzien van coalities. Laten we onder regie van de Tweede Kamer de regering vormen op basis van een aantal mensen met veel gezag en ervaring, en met een breed draagvlak – geen mensen die vooral hun sporen in Den Haag hebben verdiend. Aan hen is de opdracht om in de loop van vier jaar een aantal van de grote dossiers verder te brengen. Daartoe organiseren ze het debat, zoeken ze naar parlementaire meerderheden, betrekken ze de buitenwereld in dat proces en zorgen ze voor de voortgang. Ze moeten in het parlement op basis van inhoud meerderheden zien te vinden – waarbij geen enkele partij op voorhand is uitgesloten.
Een structuur van parlementaire besluitvorming die niet geënt is op het systeem van vaste coalities tussen partijen maar op inhoudelijke coalities die kunnen wisselen, brengt het grote verhaal weer terug, en zorgt dat er permanent sprake is van een inhoudelijk debat, niet eens in de vier jaar. Het creëert een politiek klimaat waarin bewindslieden zich weer vooral profileren op de vraag naar het ‘waarom’ in plaats van het accent op het ‘hoe’.”
“Het formeren van de regering met een aantal mensen met veel gezag en ervaring en met een breed draagvlak die opgavegericht een programma opstellen en uitvoeren is ook gediend met afstand tot het parlement. De formatie – onder verantwoordelijkheid van de Tweede Kamer – kan zich in eerste instantie beperken tot het benoemen van de ‘grote’ dossiers en het vormen van een kernkabinet. En geen kabinet met ministers met en zonder portefeuille en ook geen twintig. Een beperkt aantal ministers voorkomt dat coördinatie en afstemming een oeverloze bezigheid wordt. De keuze van staatssecretarissen kan overgelaten worden aan de ministers, die daarmee de ruimte krijgen geschikte mensen te zoeken bij de opgave die ze te wachten staat. Het ‘horen’ van de ministers en staatssecretarissen door de Tweede (of Eerste) Kamer, respectievelijk de vaste commissies voorafgaand aan de beëdiging, zou een goed begin van dualisme en dialoog kunnen zijn.”
“Voor het herwaarderen van het ambt van volksvertegenwoordiger zou het goed zijn als lijsttrekkers zich niet laten verleiden tot een ministerspost. Lijsttrekkers zijn de partijleiders en moeten de visie en identiteit van de partij uitdragen en niet de kleur van het noodzakelijke compromis aannemen. Het al jaren beleden – maar niet in praktijk gebrachte – dualisme is er ook mee gediend.”

Wie zijn de schrijvers?
* Geert Jan Hamilton is Oud-Griffier van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal
* Gerard van Pijkeren was projectdirecteur bij het ministerie van VWS en adviseur en toezichthouder zorg en welzijn;
* Peter van Lieshout was directeur-generaal bij VWS en Sociale Zaken, was lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en is nu toezichthouder en bestuursadviseur.

Lees ook:

woensdag 14 februari 2024

Luna blijft kattennaam nummer 1

Luna was ook in 2023 de populairste kattennaam. In een opmerkelijke herhaling van het voorgaande jaar blijft de gehele top 3 kattennamen ongewijzigd, met Simba op de tweede plaats en Nala op de derde.

Top 10-kattennamen

  1. Luna
  2. Simba
  3. Nala
  4. Lilly/Lily
  5. Coco
  6. Bella
  7. Tommy/Tommie
  8. Milo
  9. Mimi
  10. Loki

    Bron Startpagina

zondag 11 februari 2024

Vrouwen in de wetenschap: Aletta Jacobs

Vandaag, 11 februari, is de 9e Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap. Op die dag vragen de Verenigde Naties aandacht voor gelijkheid van vrouwen en mannen in het wetenschappelijk onderwijs.


In Nederland gaan de gedachten dan al snel uit naar Aletta Jacobs, de eerste vrouw die in ons land met succes een universitaire studie afrondde (foto hierboven).

Ook maatschappelijk
In 1878 slaagde zij voor haar artsexamen en in 1879 promoveerde zij aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast haar wetenschappelijke carrière, roerde Jacobs zich ook op maatschappelijk gebied. Zo was zij lange tijd het boegbeeld van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht en maakte zij zich tijdens de Eerste Wereldoorlog sterk voor vredesonderhandelingen. Geen wonder dat haar naam vaak genoemd werd in de kranten van toen.

Reisverslagen en andere boeken
Wist u dat Aletta Jacobs begin 20e eeuw verre reizen maakte om het vrouwenkiesrecht wereldwijd onder de aandacht te brengen? Haar reisverslagen - en verschillende andere boeken van haar hand - zijn in Delpher te vinden. Wilt u snel zoeken naar werk van een bepaalde auteur? Ga dan naar de collectie ‘Boeken Basis’ en kies voor ‘Uitgebreid zoeken’. U kunt vervolgens de naam van de schrijver invullen, zodat je alleen werk van die persoon te zien krijgt.

Bron en link: Delpher

vrijdag 9 februari 2024

Carnavalskrakers over de formatie

Pieter Omtzigt wil vooralsnog niet meer meedoen met de formatie. Hij heeft nogal wat bedenkingen bij de gang van zaken tot nu toe. Maar hoe moet het nu verder? Arjen Lubach analyseert de situatie.

"Om alternatieve kabinetten te bedenken, moet je creatief zijn. Gelukkig kunnen we wat inspiratie halen uit de carnavalskrakers van dit jaar. Want het komend weekend is het carnaval!"
Bekijk en beluister zijn analyse en de toepasselijke carnavalskrakers: 

* Hoe gaat de formatie nu verder? Met de nieuwste carnavalskrakers

zondag 4 februari 2024

Mestoverschot wordt opgelost in Deurne

In het Brabantse Deurne wordt het mestoverschot op creatieve wijze opgelost. 

Bekijk en beluister het interview met de wethouder van milieuzaken J. de Korte.  

Bekijk:
* Keek op de Week 78 - 3van9 - Mestoverschot

zaterdag 3 februari 2024

Gluren bij de buren: wintereditie 2024

Morgen, zondag 4 februari 2024, veranderen vele huiskamers tijdelijk in buurttheaters of muziekcafés. Lokale podiumkunstenaars tonen hun talenten in knusse huiskamers verspreid over 24 gemeenten in Nederland. Alle optredens duren 30 minuten en vinden plaats tussen 12:00 en 17:00 uur in huiskamers bij u in de buurt. U woont de optredens bij zonder reservering en slechts op basis van een vrijwillige bijdrage. 

Programma
Bekijk het programma en stippel uw route uit door uw stad of dorp! 

Linken
* Bekijk het programma per plaats (24 gemeenten) 
* Op 8 locaties in Hoogland genieten van Gluren bij de buren

vrijdag 2 februari 2024

Hoe heet uw stad/dorp tijdens carnaval?

Steden en dorpen die aan carnaval doen hebben tijdens de komende carnavalsdagen tijdelijk een alternatieve naam. Zo heet Hoogland vanaf vrijdag 9 februari 't Zandkruuersgat. Amersfoort heet dan Trekkersgat. En het Brabantse Baarschot tooit zich met de naam Knopspeldjesrijk. 

De traditie komt oorspronkelijk uit Noord-Brabant, maar ook in andere delen van het land waar carnaval wordt gevierd hebben carnavalssteden en -dorpen een andere naam. Historiek publiceert een alfabetische lijst met de plaatsnamen met daarbij de carnavalsnaam. Bekijk, hoe uw dorp of stad gaat heten!

Link:
* Alfabetische lijst carnavalsnamen

Lees ook:
* Optocht in Hoogland visitekaartje van het carnaval in onze regio