Translate

woensdag 30 september 2020

Doe de test: hoeveel procent Trump of Biden bent U?

Biden of Trump? Check met de test van Het Laatste Nieuws, met welke kandidaat u op dezelfde golflengte zit. 


De Belgische krant legt u 26 stellingen voor met de volgende vijf thema’s: veiligheid, gezondheid, cultuur, buitenland en economie. 

Percentage
Uw antwoorden leveren vervolgens het percentage op, hoeveel procent u vóór Biden of Trump bent. 

Test
* Hoeveel procent Trump of Biden ben jij?

dinsdag 29 september 2020

De topliederen voor Carnaval 2021

Zondag met Lubach onthulde zondagavond alvast de meest populaire carnavalsliederen van 2021.


U mag ze niet missen!

Beluister
* Carnaval | Zondag met Lubach (S12)

maandag 28 september 2020

Angela Merkel: wees zorgvuldig met uw woorden en veracht het compromis niet­­!

De Duitse bondskanselier Angela Merkel kreeg onlangs tijdens een studiedag/bijeenkomst van de Konrad Adenauer Stiftung (KAS) de vraag: wat wilt u jonge generaties meegeven? 


Haar antwoord is meer dan de moeite waard.

Zorgvuldig met uw woorden
Ze wijst nadrukkelijk op de noodzaak om zorgvuldig met de taal - met woorden - om te gaan, ook in de politiek. "Want taal is de voorloper van het handelen," aldus Merkel. "Wanneer de taal de verkeerde kant is opgegaan gaat ook het handelen zeer snel de verkeerde kant uit. Zorgzaam omgaan met taal is er door de digitalisering en sociale media niet bepaald eenvoudiger op geworden. Toch moet men juist daarom ook zeer voorzichtig omgaan met woorden." 

Drie redenen
En verder roept ze op om het com­promis niet te verachten. Ze geeft er drie redenen voor:
1. Het compromis is het antwoord op het feit dat ieder mens uniek is. Dat we allemaal anders zijn. Wie een compromis wil sluiten, toont respect voor die ander­­.
2. We leven al langere tijd in vrede en vrijheid. Dat is historisch gezien de uitzondering, de regel is dat er geen vrede, geen vrijheid is. Het ­compromis is het middel om geweld tegen te gaan, om vrede te bewerk­stelligen en te behouden.
3. Het sluiten van compromissen is een mooi proces. Als je samen iets maakt, leidt dat tot ‘kameraadschap’. Dan gaan we beter met elkaar samenleven.

Bekijk haar gehele betoog vanaf minuut 12.50:
10.09.2020 - Angela Merkel & Donald Tusk - 30 Jahre Deutsche Einheit
* Op Twitter staat een Nederlandse ondertiteling bij haar betoog

zondag 27 september 2020

Jezus was donker, had krullen en schaamhaar

Het dagblad Trouw verraste ons onlangs met twee opvallende artikelen. In het eerste artikel werd bericht, dat Jezus eigenlijk een donkere man is geweest en niet een witte man. Onderstaande afbeelding werd hierbij gepubliceerd. 

In een tweede artikel werd gemeld, dat het Utrechtse museum Catharijnenconvent nu zijn oksel- en schaamhaar onder de loep neemt.

Zwarte krullen
Overigens was de witheid van Jezus al twintig jaar geleden wetenschappelijk onderuit gehaald. Toen vroeg de BBC een team van wetenschappers historisch onderzoek te doen naar het uiterlijk van Jezus, Van de witheid bleek weinig kloppen. Hij was een donkere man, met dichte zwarte krullen, zoals te zien is aan de reconstructie die van klei werd gemaakt.

Schaamhaar
En wat betreft het oksel- en schaamhaar van Jezus: dat kwam te voorschijn bij de restauratie van een verwaarloosd schilderij van de kruisiging van Jezus uit 1425, een paar jaar geleden bij toeval ontdekt in het museumdepot van het Catharijnenconvent in Utrecht. 

Profeet Mohammed
Bent u overigens ook zo benieuwd naar het schaamhaar van de Profeet Mohammed?

Lees meer
* De ongeloofwaardige witheid van Jezus
* Plots kwam het schaamhaar van Jezus tevoorschijn op dit schilderij

zaterdag 26 september 2020

Levende doodskist gaat bodem verbeteren

Onlangs is voor het eerst iemand begraven in een 'levende doodskist', gemaakt in de startup 'Loop' van studenten van de Technische Universiteit Delft.

De kist bestaat uit zwamvlokken (mycelium) en wordt binnen 30 tot 45 dagen opgenomen in de natuur. De kist draagt bij aan een efficiënte ’compostering’ van het lichaam, ruimt giftige stoffen op en levert zo een verrijkte voedingsbodem voor (nieuwe) bomen en planten.

Samenwerking
Loop werkt onder andere samen met twee grote uitvaartcoöperaties CUVO (Den Haag) en De Laatste Eer (Delft). 

Lees meer
* Levende doodskist van mycelium moet bodem verbeteren

vrijdag 25 september 2020

LuckyTV volgt Jinek naar de commerciële omroep

LuckyTV, dat jarenlang te zien was bij De Wereld Draait Door, is sinds maandag 14 september de vaste afsluiter van Jinek. Dit betekent dat de satire-filmpjes van Sander van de Pavert na Jinek nu ook een plek hebben gevonden op de commerciële zender RTL.

In LuckyTV worden actuele gebeurtenissen op de hak genomen,  De bekendste filmpjes zijn die met koning Willem-Alexander en koningin Máxima, waarin Van de Pavert hun stemmen verzorgt. 

Recent en gouwe ouwe
Recente filmpjes gaan over Wopke Hoekstra, de serieuze Minister van Financiën, die na Prinsjesdag flink uit de band springt, over Famke Louise over haar deelname aan de actie #ikdoenietmeermee, over het nieuwe seizoen van The Masked Singer en over Koningin Maxima, die getest wil worden. Een gouwe ouwe gaat over het bezoek van het Koninklijk paar in september 2017 aan Italië.

Bekijk
* LuckyTV: Heeft Famke Louise nieuwe hit met #ikdoenietmeermee? (video)
* LuckyTV: Wopke Hoekstra bestempelt fractiemedewerker CDA als "hoer"
* LuckyTV: een bijzonder seizoen van The Masked Singer
* LuckyTV: Koningin Maxima wil getest worden
* LuckyTV- Willy en Max in Italië

donderdag 24 september 2020

Minder kruisspinnnen in Nederland (én een quiz over spinnen!)

De nationale spinnentelling vond afgelopen weekend weer plaats. Hoewel de kruisspin voor de achtste keer op rij het meeste werd geteld, gaat het duidelijk niet zo goed met het dier. We zien een flink dalende trend, meldt spinnenexpert Jinze Noordijk in het Algemeen Dagblad. We citeren. 


In 2015 werden er gemiddeld nog 24 kruisspinnen per tuin waargenomen. Dit was in 2016 zelfs 37. Daarna gaat het hard achteruit. In 2018 gaat het om nog maar acht kruisspinnen per tuin. In 2019 en 2020 zijn het er zes. 

Oorzaak?
Ook in andere Europese lande is een flinke achteruitgang te zien. Naar de oorzaak blijft het gissen. ,,Het kan te maken hebben met klimaatverandering”, zegt spinnenexpert Jinze Noordijk. ,,En dan met name de droogte van de laatste jaren, en de mogelijk daarmee samenhangende hoeveelheid beschikbaar voedsel.”
Noordijk voorspelde laatst al minder kruisspinnen te verwachten. Tegen deze nieuwssite zei hij: ,,Nu is het droger en zijn er, vermoed ik, minder muggen en zien we dus ook minder kruisspinnen.”

Top 3
De top 3 is hetzelfde als bij de telling vorig jaar. Op plek 2 staat de trilspin, daaronder de venstersectorspin. Tijdens de tuintelling werd dit jaar voor het eerst een marmertrilspin gevonden. De soort werd pas tien jaar geleden voor het eerst in Nederland gevonden, in kassen, maar is inmiddels al bekend uit vrij veel gebouwen. Mogelijk gaat de spinnentelling uitwijzen of deze spin op termijn ook veel van de Nederlandse tuinen gaat bewonen.

Nieuw: valse wolfspin
Een andere spin die dit jaar voor het eerst is gezien tijdens de telling is de valse wolfspin, in twee tuinen. Deze grote soort werd in 2007 voor het eerst in Nederland aangetroffen. Oorspronkelijk komt de valse wolfspin uit het Middellandse Zeegebied. In het Nederlandse stedelijk gebied is het inmiddels echter zo warm geworden, dat deze spin er kan overleven en populaties kan opbouwen.

Quiz
Het AD publiceert ook aan het eind van haar artikel een Quiz: weet waarvoor je gilt: herken je deze spinnen?

woensdag 23 september 2020

Inktspotprijs 2020 is voor Trouw-tekenaar Len

Zijn rake spotprent over de versoepelde lockdown (begin juni) dwingt tot nadenken. Daarom heeft Trouw-tekenaar Len Munnik dit jaar de Inktspotprijs gewonnen.  Dat is een prijs voor de beste politieke tekening van het jaar.


De belastingcrisis, racisme, vluchtelingen, Trump: de jury van de Inktspotprijs had dit jaar een rijk aanbod om uit te kiezen. Er waren in totaal 108 ingezonden tekeningen. De tekening van Len stak er volgens de jury boven uit.  

Bijna filosofisch
Juryvoorzitter Saskia de Bodt spreekt van een ‘ogenschijnlijk eenvoudige prent’ die in werkelijkheid ‘bijna filosofisch’ is. “Hij verbeeldt de tragikomedie van de mens. Het stel op het bankje wil tijdens de corona-lockdown niets liever dan terug naar normaal. Maar wat ís normaal?”

Omslagpunt
De tekening verscheen in de krant op 4 juni, toen het vliegverkeer naar vakantiebestemmingen net weer was vrijgegeven. “Op dat moment waren we het er allemaal juist over eens dat we nooit moesten terugkeren naar dat oude consumptiepatroon”, aldus De Bodt. “De prent geeft een omslagpunt weer. Hoe kneuterig ook, hij kaart een mondiaal probleem aan.”

Nadenken
Met zijn minimalistische tekst en rustige pasteltinten zoekt Len nooit de confrontatie, aldus De Bodt. “Maar hij trekt je wel de tekening in en zet je aan tot nadenken. Dat is de functie van een goede politieke prent. Len is daar heel bedreven in. Hij loopt al decennia mee en heeft een constant oeuvre opgebouwd.”

Een tekening recht uit het hart
De kunstenaar zelf moet ‘een beetje blozen’ van al die lof, zegt hij aan de telefoon. “Maar ik vind het ook wel lekker hoor, zo’n schouderklopje.” Zijn tekening kwam ‘recht uit het hart’. “Mijn vrouw en ik stonden ’s ochtends op en merkten dat het vliegverkeer weer op gang was gekomen. Natuurlijk wilden we in veel opzichten terug naar normaal, maar op dit punt niet. Dat vliegen is zo slecht voor het milieu.”

Jaarlijks
De Inktspotprijs wordt sinds 1994 jaarlijks uitgereikt door de Stichting Pers en Prent. In 1996 won Munnik de Inktspotprijs ook al eens, toen met een tekening over Srebrenica

Lees meer
* Het gehele artikel in Trouw over de Inktspotprijs 2020

dinsdag 22 september 2020

Varianten voor 'gewoon je bek houden'

 


Taalkundige Wim Daniels reageerde als volgt op de uitspraak van Rutte:

Fans moeten - vanwege corona - hun bek houden, zei de minister-president. Varianten zijn: hou je kwek, hou je snavel, hou je waffel, hou je snater, hou je wauwel, hou je smoel, hou je muil, hou je bakkes, hou je klep, kakel, kop, ratel, toeter, mond, ...

Het leverde een stroom van tweets op met mooie nieuwe varianten. Twee voorbeelden:

Hou je giechel
Hou je snufferd

Wat is uw variant?

maandag 21 september 2020

Van Rotterdam naar Amsterdam over water

In 2013 vertrok een speciaal transport over water van Rotterdam naar Amsterdam. Op 30 meter hoogte werd een timelapse camera geïnstalleerd.

Het transport volgt de prachtige oude vaarwateren van het Nederlandse polderlandschap. 

Traject
Beginnend bij de Rotterdamse Hefbrug in de Nieuwe Maas wordt via de Hollandse IJssel de Gouwe bereikt, waar bijzondere hefbruggen voor ons open gaan. Via de Oude Rijn passeren we Gouda, de pittoreske dorpjes langs de verschillende Weteringen vliegen ons voorbij. De ringvaart Haarlemmermeerpolder brengt ons richting Amsterdam om daar af te meren voor de brug bij de A10. We wachten tot de zon onder gaat. De brug gaat open. Wat volgt zijn unieke beelden; een vogelvlucht door het nachtelijke Amsterdam.

Camera
De beelden zijn geschoten met een Canon 550d 18 Mpx camera met een interval van 3 seconden. In totaal werden er bijna 30.000 foto's geschoten. Destijds mocht de film niet direct gepubliceerd worden en - zoals dat gaat - uiteindelijk vergeten.

Bekijk
* From Rotterdam to Amsterdam in 10 minutes: a 4k sailing timelapse

zondag 20 september 2020

Amersfoortse busroutes vormgegeven als metroplattegrond

Een bijzondere nieuwe plattegrond met alle busroutes van Amersfoort is ontworpen door Sebas van den Brink.  



Het is in de stijl van een metrokaart. 

Waarom zo?
Wethouder Buijtelaar legt uit waarom de samenwerking met Van den Brink ontstond: “Al een tijdje volg ik Sebas van den Brink via social media en ik was geraakt door de kracht van kaarten die hij maakt, bijvoorbeeld die van het Nederlandse snelwegnetwerk in de stijl van een metrokaart. Voor onze eigen buslijnen was ik op zoek naar een manier om het netwerk op een krachtige, eenvoudige wijze weer te geven. Met de stijl van een metrokaart wordt alles tot de essentie samengevat. Hiermee ga je de stad in een ander licht zien. Voor Amersfoorters - maar zeker ook voor bezoekers aan de stad – helpt de kaart om op een eenvoudige manier de juiste route te vinden. De komende maanden zal de kaart verschijnen op plekken waar er behoefte aan is. Bijvoorbeeld als uitdeelkaarten en als poster. Aan de provincie en aan Syntus/Keolis hebben we de kaart aangeboden als aanmoediging om deze ook in hun voorlichtingsmateriaal op te nemen.”

Lees het gehele artikel
* Amersfoortse busroutes vormgegeven als metroplattegrond

zaterdag 19 september 2020

Vlaams voor beginners

Het Vlaams heeft nogal wat woorden, die het Nederlands niet kent. Of iets anders betekenen dan in het Nederlands.

Elise Schaap en Anna Drijver hebben daarom een cursus Vlaams voor beginners opgesteld. Tom Waes vertelt na het raden, wat een woord echt betekent.  

Bekijk
* Vlaams voor beginners met Elise Schaap & Anna Drijver | Undercover

vrijdag 18 september 2020

Wielrennen: een heel bijzondere sport

De Tour de France nadert het einde in Parijs. Vele Nederlanders en Belgen kijken iedere dag naar de TV-uitzending van de etappe van die dag. 


De Belgische comedian Philippe Geubels heeft zo zijn eigen ideeën over die sport. Bekijk maar eens een stukje uit het tv programma Geubels en de Belgen over wielrennen

Dolle Dries 
Overigens: de Nederlandse wielrenner (dolle) Dries van Wijhe, ook wel de Keizer van Kerkdorp genoemd (Kerkdorp ligt bij Oosterwolde in het Noorden van Gelderland), stond bekend om zijn mooie verhalen over zijn wielrenavonturen. Zo vertelde hij eens smakelig, dat hij tijdens een wedstrijd zijn eigen fiets lek had gereden en toen op een uit het publiek gepakte damesfiets als winnaar over de finish was gekomen. Inderdaad, met kinderzitje achterop. Sommigen beweren dat het kind er nog in zat...

Bekijk
* Geubels en de Belgen - Wielrennen

donderdag 17 september 2020

woensdag 16 september 2020

Kletsen over school

Niet ieder kind komt vol verhalen uit school. Als je vraagt hoe het was, krijg je misschien niet meer dan een “leuk”. Met de tips en 10 vragen hieronder krijg je het gesprek op gang. 


Aldus BOBO in de nieuwsbrief van gisteren. We citeren. 

Tips
Tip #1: Kies je moment
Als je kleuter net uit school komt, is hij moe of druk met iets anders. Niet het handigste moment om de schooldag te analyseren. Wacht op een rustiger moment bijvoorbeeld tijdens het avondeten of voor het slapen gaan.

Tip #2: Luister!
Wil je kind wat vertellen, geef hem of haar dan ook de aandacht. Telefoon aan de kant en oren open, dus. Ga op ooghoogte zitten en kijk je kind aan. Zo merkt hij of zij dat je oprecht geïnteresseerd bent.

Tip #3: Oordeel niet
Je kind hecht veel belang aan jouw mening. Als je meteen reageert op iets wat hij of zij vertelt, zal hij of zij dat waarschijnlijk bevestigen. Zeg dus niet: “Dat vond je zeker niet leuk?”, maar vraag: “En wat vond jij daarvan?”

Tip #4: Houd het kort
De spanningsboog van een kleuter is kort. Ga dus niet te lang door met het stellen van vragen over school. Als je merkt dat de aandacht verslapt, ga je over op iets anders.

Tip #5: De juiste vraag
Een gesloten vraag beantwoord je met een ‘ja’ of ‘nee’. “Was het leuk op school?” brengt het gesprek niet op gang. “Hoe was het op school?” is een open vraag, maar voor een kleuter veel te breed. Je kunt open en gesloten vragen het beste afwisselen. Stuur het gesprek, maar gooi het niet meteen op slot. 

Tien vragen
De tien vragen hieronder kunnen je helpen:

1. Met wie heb je gespeeld? Wat hebben jullie gedaan?

2. Wat heb je gedaan met gym?

3. Wat is de fijnste plek in de klas?

4. Wat zou je morgen weer willen doen?

5. Wat was het leukste van vandaag? En wat was het stomste?

6. Naast wie zou je het liefste willen zitten in de kring?

7. Wat voor fruit had de juf meegenomen?

8. Wat was het moeilijkste dat je vandaag moest doen?

9. Als je een toverstaf had, wat zou je dan veranderen op school?

10. Wat heb je gedaan in de pauze?

dinsdag 15 september 2020

Tradities op Prinsjesdag


Bijna alle tradities van prinsjesdag zijn verdwenen (gouden koets, ridderzaal, de staatssecretarissen, Leve de Koning roepen), maar eentje blijft: de miljoenennota lekt onmiddellijk. 

En dat is heel vervelend, want Kamerleden zijn gebonden aan geheimhouding

Tweet van Pieter Omtzigt

zondag 13 september 2020

Kat moet voortaan aangelijnd

Om zeldzame vogelsoorten te beschermen tegen jagende katten, moet de rechter duidelijk maken dat katten buiten niet mogen loslopen. Dat vinden ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst. Zij pleiten voor een proefproces tegen huiskatten en hun baasjes.


"Waarom moet de hond wel aangelijnd zijn en de kat niet? De kat is veel gevaarlijker voor beschermde vogels en reptielen", zegt Smit. "Onze gezellige huiskatten vangen jaarlijks tussen de 17 en 200 miljoen vogels. En daar zitten ook veel zeldzame en beschermde dieren bij."

32 vogels per minuut
Zelfs bij de laagste inschatting worden 32 vogels per minuut gedood, rekent Smit voor. "Laat de rechter zich daar maar eens over uitspreken."

Bron: NOS

Lees ook
* Katten doden in Nederland 140 miljoen dieren per jaar

zaterdag 12 september 2020

Theo Frijn is Europees Kampioen Schoenreparatie 2020

Europees kampioen schoenreparatie. Ja, die bestaat. Net als de Nederlands kampioen schoenpoetsen. En het is allebei dezelfde persoon, want ’s lands beste schoenpoetser is sinds deze week ook de beste schoenmaker van Europa. 

En hij lapt ook aardig wat Baarnse schoenen, want Theo Frijn (33) is schoenmaker bij de Vakschoenmaker op de Baarnse Nieuwstraat. ,,Ik sta meestal in onze Amsterdamse zaak, maar de luxere Baarnse schoenen komen ook allemaal bij mij terecht,” vertelt hij in het AD. 

Familie
Frijn komt uit een grote familie van schoenmakers. Zijn vader, moeder, broer, zus, nichtje en vriendin zijn of waren allemaal werkzaam in hun zaken aan de Nieuwstraat in Baarn en de Stadionweg in Amsterdam. Terwijl iedereen zijn eigen specialiteit heeft, weet Frijn alles over het onderhoud van de schoenen.

Kapot gelopen
Om de titel Europees Kampioen Schoenreparatie te bemachtigen, had Frijn een jaar lang de meest deftige en dure schoenen gedragen en ze ‘zo kapot mogelijk gelopen’, om ze vervolgens weer als nieuw te repareren. Die stuurde hij in voor het Europees Kampioenschap Schoenreparatie.

Hoogste score ooit
De schoenmaker had de klus tot het allerlaatste moment uitgesteld. Achteraf gezien was dit veel te stressvol, aangezien Frijn hier veel te perfectionistisch voor is. Frijn twijfelde dan ook tot op het laatste moment om de schoenen in te sturen. Gelukkig heeft hij dit uiteindelijk toch gedaan. Frijn behaalde de hoogste score die de juryleden ooit hebben uitgedeeld, zo kreeg hij van de 200 punten er 197 toegekend.

Prijsuitreiking
Vanwege de corona-uitbraak werd de prijsuitreiking helaas steeds uitgesteld. Uiteindelijk zat er niets anders op dan de winst via social media bekend te maken in plaats van een op een groots gala. Aangezien Frijn dit nogal teleurstellend vond, heeft hij besloten zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap in Japan in 2023.

Bekijk
* Interview met Theo in het AD

vrijdag 11 september 2020

donderdag 10 september 2020

Amersfoorter WK kunstfluiten

Frank Oppedijk (34) uit Amersfoort heeft het WK Kunstfluiten op zijn naam geschreven. Bij fluiten denken mensen niet echt aan muziek. Meer aan vogelgeluidjes. Maar dat is beslist niet het geval!


Vanwege corona was de verkiezing dit jaar volledig online. Daarom was het voor Frank extra makkelijk om mee te doen. Hij hoefde alleen een filmpje in te sturen van zijn fluitkunsten. De winnaar werd bepaald door een vakjury en het publiek. Vooral uit die laatste categorie kreeg Frank veel stemmen.

Piano
Oppedijk, die piano studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, stuurde een filmpje in waarop hij de tango ”Chiquilin de Bachin” van de Argentijnse componist Astor Piazzolla vertolkt. De Amersfoorter schreef er zelf een pianopartij bij, die hij zelf inspeelde.

131 deelnemers
De Amersfoortse pianist was de beste van 131 deelnemers over de hele wereld. Op de tweede plaats eindigde de Amerikaan Brian Crowley, gevolgd door Michele Zehr op plek 3. Ook zij komt uit Amerika.

Beluister
* Frank Oppedijk (Netherlands) | Chiquilin De Bachin | Global Whistling Championship 2020 Submission

woensdag 9 september 2020

dinsdag 8 september 2020

Gouden Koets, zoals voorspeld, af naar museum

De Gouden Koets rijdt volgend jaar (in 2021) niet mee tijdens Prinsjesdag. De koets komt na de restauratie tijdelijk in het Amsterdam Museum te staan. Het onderhoud aan het rijtuig is volgend jaar klaar, waarna hij van juni tot en met november in een glazen ruimte te zien is voor publiek. 


De redactie van Leuk en Informatief is over dit bericht niet verbaasd. Integendeel, we voorspelden dit al vier jaar geleden in onze blog van 20 september 2016!

Letterlijk
Letterlijk schreven we toen, onder de kop 'De Glazen Koets zal de Gouden Koets definitief vervangen': "Wij voorspellen het nu en hier: vanaf vandaag, Prinsjesdag 2016, zal de Glazen Koets de Gouden Koets definitief en voor altijd vervangen. De Gouden Koets wordt na restauratie over vele jaren slechts ter expositie gesteld"

Lees onze volledige én voorspellende blog van vier jaar geleden met alle achtergrondinformatie:
* De Glazen Koets zal de Gouden Koets definitief vervangen

maandag 7 september 2020

Is uw restaurant schoon en netjes?

Wie van tevoren wil weten of een restaurant of eetcafé schoon en netjes is, kan voortaan zelf informatie inwinnen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die zet de prestaties van horecagelegenheden vanaf 1 september op internet.

Tot nu toe werden horecagelegenheden die ondermaats presteerden anoniem vermeld, onder meer in de jaarlijkse rapportages. Maar ondernemers die de voedselveiligheidsregels aan hun laars lappen, worden vanaf voornoemde datum met naam en toenaam genoemd. In 2019 voerde de NVWA ruim 17.500 inspecties uit en bedrijven waar wat mis was, kregen vaker bezoekjes.

Bekijk
Ontdek zelf het oordeel van de NVWA over de voedselveiligheid bij Nederlandse horecagelegenheden. 
* NVWA Inspectieresultaten

zondag 6 september 2020

E-bikes niet op tijd geleverd

 

Claudia de Breij tweet bij deze foto: 'Ik vind ze zoooo leuk. Deze blik ook weer. Zo’n echtpaar dat net te horen heeft gekregen dat hun e-bikes niet op tijd geleverd worden.'

zaterdag 5 september 2020

Bosjesfotografie

De ‘fotograaf in de bosjes’ of ‘de fotograaf in de struiken’ is al vrij lang een perifrase of omschrijving van de stiekeme roddelpersfotograaf. Een enkele keer tref je in de media zelfs de persoonsnamen bosjesfotograaf en struikfotograaf aan, maar het genre – de boulevardpersfotografie – waarmee zo’n fotograaf zich bezighoudt, had nog geen naam. 

Cartoon van Tom uit dagblad Trouw

Tot vandaag, want in haar Volkskrant-column introduceert Sheila Sitalsing vandaag het woord bosjesfotografie. Ze had het over de roddelkrant Privé die foto’s afdrukte van de trouwerij van Ferd Grapperhaus. Ze waren stiekem en van veraf gemaakt door Ferry de Kok, een man met criminele antecedenten, gespecialiseerd in bosjesfotografie.

Achterbaks
Met de typering van de achtergrond van de fotograaf – een man met criminele antecedenten – geeft Sitalsing het woord bosjesfotografie meteen een uiterst negatieve connotatie mee. Door die antecedenten van de fotograaf expliciet te vermelden roept de columniste associaties op met achterbakse criminele fotografie: het stiekem fotograferen van mensen in situaties waardoor ze chantabel zijn.

Definitie
bosjesfotografie (de, g.mv.) het stiekem fotograferen van bekende of minder bekende personen, al dan niet in mogelijk compromitterende situaties, m.n. ten behoeve van de roddelpers

Bron: Woord van de Dag in De Taalbank, column van Ton den Boon

vrijdag 4 september 2020

Zo zag uw stad, dorp, buurt en straat er vroeger uit!

Wilt u weten, hoe uw stad, dorp, buurt of straat er in een bepaald jaar uitzag? Dan is de website Topotijdreis daarvoor een heel mooi middel.



Op de website kan iedereen eenvoudig bekijken hoe een bepaald stukje Nederland er 50, 100 of zelfs 200 jaar geleden uitzag: Als de kaart wordt vergroot wordt het beeld vervangen door andere kaarten met een veel gedetailleerder beeld.

Kadaster
Op deze manier brengt de Topotijdreis ook vrij nauwkeurig in beeld hoe het landschap in 200 jaar tijd is veranderd, hoe steden zijn gegroeid en nieuw land is gewonnen. De website is ontwikkeld door het Kadaster. 

Bekijk
* Topotijdreis

woensdag 2 september 2020

De Nachtwacht tot in de kleinste details

Wilt u het beroemde schilderij van Rembrandt 'De Nachtwacht' tot in het kleinste detail bekijken?


Surf dan naar de onderstaande website van het Rijksmuseum en klik op 'Bekijk de foto' onder het schilderij. Dan kun je oneindig inzoomen op elk plekje van de Nachtwacht.

Meest gedetailleerd ooit
Het is de grootste en meest gedetailleerde afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt. Het is mogelijk zo ver in te zoomen dat de verfstreken en zelfs de pigmentdeeltjes in de verf van De Nachtwacht zichtbaar worden.

Bekijk
* De Nachtwacht

dinsdag 1 september 2020