Translate
donderdag 31 maart 2022
woensdag 30 maart 2022
dinsdag 29 maart 2022
maandag 28 maart 2022
Kies het insect van het jaar 2022!
U kunt nog stemmen op vijf bijzondere Nederlandse insecten. U bepaalt daarmee, wie van deze vijf het insect van het Jaar 2022 wordt.
Elk insect is geadopteerd door een bekende Nederlander die zijn of haar soort promoot. De organisatoren hopen dat insecten zo meer bekendheid en waardering krijgen.
Vijf soorten
Op de shortlist staan insecten die geselecteerd zijn omdat er iets leuks en interessants over te vertellen valt:
1. Zo is het zanddakje, Molanna angustata, een kokerjuffer die een huisje maakt van aan elkaar gesponnen zandkorrels. Deze soort heeft journalist, columnist en schrijver Sheila Sitalsing als ambassadeur.
2. De waterschorpioen, Nepa cinerea, geadopteerd door cabaretier Pieter Derks, heeft flinke grijparmen en een omhooggerichte staart die dienstdoet als snorkel.
3. Schrijver en columnist Asha ten Broeke is ambassadeur van de kikkerbillenbijter (zie foto!), Culex territans, een mug die het bloed eet van de kikker die haar juist wil eten.
4. Peter Middendorp neemt het als schrijver op voor het groot schrijvertje, Gyrinus paykulli, een zwemmende kever die in tweeën gespleten ogen heeft, waardoor hij tegelijk boven als onder water kan kijken.
5. En de imposante veenmol, Gryllotalpa gryllotalpa, wordt vanwege de graafklauwen, romantische zang en moederlijke broedzorg geadopteerd door radio- en televisiepresentatrice Willemijn Veenhoven.
Stemmen
Mensen die hun stem uitbrengen op https://taxonfoundation.com/insect/ maken kans op een bijzondere prijs: samen op excursie met een van de bekende Nederlanders en een ervaren entomoloog om het winnende insect te gaan zoeken. Daarnaast worden onder de stemmers twee gesigneerde exemplaren verloot van het boek Insectenrijk van Aglaia Bouma.
Uitslag
Op zaterdag 9 april wordt bekendgemaakt welke soort het Insect van het Jaar 2022 wordt. Aan dit dier zal vervolgens aandacht besteed worden op de websites van de organiserende partijen, in media-uitingen van de ambassadeur van de winnende soort, in kranten- en tijdschriftartikelen en op radio en televisie. De bedoeling is dat het Insect van het Jaar na al deze aandacht niet alleen gewaardeerd wordt door insectenliefhebbers, maar ook bekend en geliefd is bij het algemene publiek.
Laatste nieuws:
Waterschorpioen verkozen tot insect van het jaar
De waterschorpioen is verkozen tot insect van het jaar 2022. Ruim de helft van de mensen die een stem uitbrachten koos voor dit beestje, meldt een woordvoerster van de organisatie.
zondag 27 maart 2022
Slaapt u met een knuffel?
Slapen met een knuffelkonijn, beer of schaapje: veel kinderen kunnen niet zonder. Maar uit onderzoek van het tijdschrift Quest blijkt dat ook veel volwassenen niet zonder kunnen. Maar liefst één op de zeven volwassen vrouwen slaapt nog met een knuffel.
Ook volwassen mannen – ze zullen het vast ontkennen – slapen nog graag met een knuffel in bed. Wel iets minder dan vrouwen. Maar toch slaapt volgens Quest zeven procent van de mannen met een knuffelbeest in bed.
Geruststellend
Uit onderzoek van de VU Amsterdam blijkt dat knuffelen met een teddybeer of iets soortgelijks een geruststellend gevoel kan geven. Daarnaast kan het positief uitpakken voor mensen die een laag zelfbeeld hebben én zou huggen met je knuffelbeest kunnen helpen tegen angsten rondom de dood.
zaterdag 26 maart 2022
Finnen weer het gelukkigst ter wereld, Nederland op plek vijf
Volgens een jaarlijks onderzoek van de Verenigde Naties zijn de inwoners van Finland opnieuw - voor de vijfde keer op rij - het gelukkigst ter wereld. De levensvreugde van Nederlanders scoort, net als vorig jaar, een vijfde plek op de wereldranglijst. België is geklommen naar de 19e plaats. Afghanistan bungelt onderaan de lijst van de 146 onderzochte landen.
De hoge plaatsen op de ranglijst zijn volgens de onderzoekers onder meer te danken aan economische voorspoed, een hoge gezonde levensverwachting en een groot vertrouwen van de bevolking in elkaar.
Anderen helpen
Het onderzoek - gebaseerd op enquêtes - richtte zich tijdens de coronapandemie vooral op de bereidheid om anderen te helpen. Mensen zijn volgens de onderzoekers veel vaker geneigd om vreemden te helpen, vrijwilligerswerk te doen of geld te doneren dan voor de pandemie. Het gaat om een stijging van 25 procent. ,,Dit is krachtig bewijs dat mensen anderen helpen als zij in nood zijn. Zo worden de geholpen mensen gelukkiger en creëren de mensen een beter leven voor zichzelf”, zeggen de onderzoekers.
De meeste data zijn verzameld, voordat Rusland Oekraïne binnenviel.
Top 5
1. Finland
2. Denemarken
3. IJsland
4. Zwitserland
5. Nederland
Tiende jaar
Het is nu het tiende jaar dat het jaarlijkse geluksrapport verschijnt.
Link
* World Happiness Report
vrijdag 25 maart 2022
De mooiste boom van Europa in 2022
De Eik Dunin in Polen
Deze vierhonderd jaar oude eik, is recent gekozen tot de mooiste Europese boom van het Jaar 2022. De eik groeit aan de rand van het Woud van Białowieża, een van de bekendste laaglandbossen, niet alleen in Polen, maar ook in Europa. Hij wordt in het bijzonder gerespecteerd en bewonderd door de lokale bevolking, maar ook door toeristen die dit gebied in Polen, genaamd de Europese Regio van Wisent, komen bezoeken. Hij verwondert in ieder seizoen – als hij vol in het blad zit, maar ook wanneer hij zijn kale, mysterieuze, ronde takken laat zien.
Tilia, de lindeboom in Maasdriel
Tilia, de lindeboom, die door Nederland werd ingezonden eindigde als vijftiende. Tilia heeft een eigen Instagramaccount en staat in de tuin van een voormalige pastorie in het Limburgse Maasdriel. Dat laatste is een groot nadeel, want de boom is daarom vanaf de openbare weg niet in volle glorie te zien. Daarom post eigenaar Maarten van Essen elke dag een foto.
Bekijk
* De volledige uitslag
donderdag 24 maart 2022
Doe mee aan EK meeuwenschreeuwen!
In de Vlaamse kustplaats De Panne vindt volgende maand op zondag 24 april om 15 uur het Europees kampioenschap meeuwenschreeuwen plaats. U kunt individueel of als groep meedoen.
“In 2020 moesten we het EK meeuwenschreeuwen helaas annuleren. Er was toen zelfs iemand uit Denemarken ingeschreven. Ik ben benieuwd uit welke hoeken de deelnemers dit keer zullen komen”, lacht organisator Claude Willaert.
Laat van je horen
“Het karakteristieke geluid van meeuwen linken we spontaan aan zon, zee en strand. Meeuwen zijn opportunisten en zo herken je ook echte kampioenen. Voel je je aangesproken, laat dan van je horen. Nieuw is dat vrouwtjes en mannetjes het tegen elkaar opnemen. Een professionele jury aanhoort al het geschreeuw en geeft punten. Nog anders dan de vorige editie is dat we de best klinkende kolonie belonen met een titel. Dat is een team van twee tot vijf personen.”
Voeder meeuwen niet
Claude wil met het EK de meeuw in een positief daglicht plaatsen. “Meeuwen pikken de vuilniszakken open op zoek naar eten, ze maken constant lawaai en laten hun uitwerpselen vaak op auto’s achter. Het geluid van de meeuw hoort bij de kust. De luchtacrobaten zagen hun natuurlijke broedplaatsen verdwijnen en gingen op zoek naar alternatieven dichtbij de mens. De overlast moet je kunnen relativeren. Zet de vuilniszak niet te vroeg buiten en bescherm die extra. Voeder de vogels niet. Met het EK wil ik de meeuwen positief in beeld brengen.”
Eeuwige roem en streekproducten
Wat valt er te winnen? Naast eeuwige roem is dat ook een mand met streekproducten, een medaille en een officieel brevet. Het begint op 24 april om 15 uur in café de Verloren Gernoare rechtover het station in Adinkerke. Inschrijven kan via: ekmeeuwenschreeuwen@gmail.com
Bron: Het Laatste Nieuws
Lees en beluister ook:
* Bregje (24) kan het best ‘meeuwenschreeuwen’: bekijk hier hoe angstaanjagend realistisch dat klinkt
Laatste nieuws
De Nederlander Reggy Laats is in De Panne Europees kampioen meeuwenschreeuwen geworden. Voor de tweede keer op rij al kon hij als allerbeste een meeuw imiteren. Zijn geheim: keihard schreeuwen vanuit de borst en vooral véél oefenen.
woensdag 23 maart 2022
Nooit meer drie zoenen?
Ik wil die drie zoenen niet meer, maar hoe maak ik dat duidelijk aan vrienden en familie?
Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week in het dagblad Trouw prangende vragen over hoe het hoort, of juist niet. Hier het probleem én de oplossing van afgelopen zaterdag 19 maart 2022.
Beste Beatrijs,
Ik wil nooit meer drie zoenen! Sinds de recente versoepelingen was het meteen weer raak. Ik kreeg koffievisite, heel leuk. Was alweer een poosje geleden, maar bij binnenkomst kreeg ik van iedereen drie zoenen, ‘omdat het weer kon en mocht’ en ‘we zijn toch allemaal gevaccineerd!’ Ik was daar totaal niet op bedacht en had daar helemaal geen zin in. Getver, ik wil ze niet meer! Ik ben sowieso al niet zo lijfelijk, maar het is moeilijk het niet te doen zonder steeds weer flauwe excuses te verzinnen zoals ‘ik zoen niet, want ik ben verkouden’ of ‘ik heb een koortslip’. Corona was natuurlijk een rottijd, maar dat zoenverbod was een van de goede dingen die er uit voortkwamen. Ik weet dat er bepaalde manieren zijn om dat gezoen af te houden, maar dan voel ik me toch vaak schuldig, omdat de ander zich lijkt te verbazen en zich afvraagt of hij/zij misschien stinkt. Hoe voorkom ik die drie zoenen? Voor eens en altijd? Ik kan toch moeilijk rond appen dat ik ook ná de coronatijd niet meer wil zoenen. Weet u een oplossing?
Nooit meer drie zoenen
==================
Beste Nooit meer drie zoenen,
Appen is precies wat u wel moet doen! Schrijf een appje (eventueel ook een sms’je of een e-mail erbij voor de mensen zonder smartphone) naar uw hele familie-, vrienden- en kennissenkring, waarin u aankondigt dat u geen drie zoenen meer wenst te ontvangen en ook niet zult uitdelen. Nu niet en in de toekomst ook niet. Gewoon helemaal nooit meer. U gaat in permanente zoenstaking. Met een rondzend-appje en -mailtje is iedereen in één klap op de hoogte. Dat scheelt u per ontmoeting ongemakkelijke momenten en vervelend uitlegwerk. Herhaal de boodschap indien nodig.
dinsdag 22 maart 2022
Een pennywafel en dat was het!
Afgelopen week meldde het dagblad Trouw, dat 'de frituurdampen rond het schoolplein moeten verdwijnen'. 'Scholieren moeten nu soms door een haag van verleidingen op weg naar school, naar huis of in de pauze'.
Staatssecretaris Van Ooijen broedt inmiddels op juridische mogelijkheden om nieuwe fastfoodrestaurants in de buurt van scholen te verbieden.
Speculaasje
Ik moest denken aan mijn eigen middelbare schooltijd in Zwolle, zo'n zestig jaar geleden (1958-1965, ja ik ben één keer blijven zitten). Mijn vader (!) smeerde na zijn scheerbeurt om 07.00 uur 's morgens onze boterhammen voor school en deed die in een broodtrommel. Het was altijd weer een verrassing, wat er op zat. Ik hoopte op één boterham met een speculaasje, een lekkernij.
VIVO
Verder konden we ons weinig permitteren. Behalve in de pauze, als we nog genoeg zakgeld hadden, gingen we een rondje lopen naar de Wilheminastraat. Daar zat een ViVo-winkeltje. Voor de jongeren onder ons: ViVo (Vrijwillige Inkoop- en Verkoop Organisatie) was een kruideniersketen die in 1942 werd opgericht als samenwerkingsverband van onafhankelijke kruideniers. Het is opgegaan in andere ketens.
Pennywafel
In dat winkeltje kochten we met dat schamele zakgeld een versnapering. Nee, geen hamburger, geen taco, geen gefrituurde kip, geen shoarma, geen patat, geen kroket en geen donut. Nee, een heuse pennywafel!
Wat een luxe.
Kom daar nu nog eens om.
maandag 21 maart 2022
Over verkiezingen en brandstofverlaging
Deze zaken hebben met elkaar te maken; ook grote oververtegenwoordiging hoogopgeleiden en bovenmodale inkomens in regeringspartijen
Tweet van Pieter Omtzigt
zondag 20 maart 2022
Christo in Breskens herdacht met ingepakte Perenboom
Wereldberoemd werd hij met het inpakken van de Rijksdag, Pont Neuf en andere monumenten. Kunstenaar Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude zagen het als hun levenswerk.
De grote inpakwerken waren nooit te koop, zijn niet vast te pakken. De honderdduizend vierkante meter zilveren doek die om de Rijksdag werd gespannen in 1995, met meer dan vijftien kilometer blauw touw was slechts veertien dagen te zien en verdween daarna alsof het er nooit was geweest. De herinnering in het collectieve geheugen is monumentaal. Christo overleed in 2020.
Herdenking
In Breskens (Zeeuws-Vlaanderen) wordt nu ter nagedachtenis aan hem een Perenboom ingepakt. Het eerste deeltje is af (zie foto!). Op de eerste dag van komende maand wordt het volledig ingepakte kunstwerk onthuld. Gerrit Pruim, eigenaar van de Perenboom, zegt over dit initiatief: "Christo en zijn vrouw Jeanne-Claude wilden dat hun kunst voor iedereen toegankelijk was en ze hoopten mensen eens op een andere manier naar de wereld te laten kijken. Dat willen wij met dit initiatief hier nu ook bereiken".
zaterdag 19 maart 2022
vrijdag 18 maart 2022
Koeien kiezen voor zand i.p.v. weiland
Het is lente, dus de periode van het jaar dat koeien weer massaal naar buiten mogen. In Vorden verliep dat tafereel anders dan gedacht.
De kudde ging niet naar het gras om te grazen, maar koos ervoor te gaan spelen in een zandbak.
Nooit gezien
"Aan één kant van de weide lagen wat bergen zand. Die had ik nog willen gebruiken om de plekken waar nog wat modder lag, af te dekken. Maar de koeien vonden die hopen kennelijk zo interessant, dat ze er massaal indoken. Ze speelden er volop mee. Nu spelen koeien wel vaker, maar dat ze dit met z'n allen tegelijk zo massaal deden, dat hadden wij nog nooit gezien", vertelt de trotse boer Guus van Imhoff aan Omroep Gelderland.
Bekijk:
* Een groene wei? Geef mij maar een zandbak!
* Door het dolle heen: koeien vermaken zich in de zandbak
Bron: Omroep Gelderland
Ook leuk:
* Koeien dansend de wei in
donderdag 17 maart 2022
Kabouterzolder in Baarn dingt mee naar Oscar
De kabouterzolder van Kasteel Groeneveld in Baarn is genomineerd voor de internationale Museum & Heritage Awards.
Deze prestigieuze awards worden ook wel de Oscars van de museumwereld genoemd.
Rien Poortvliet
De kabouterzolder van Kasteel Groeneveld neemt kinderen mee in de wereld van illustrator Rien Poortvliet, die in de jaren zeventig grote bekendheid kreeg met zijn boeken over kabouters. Zijn tekeningen zijn de rode draad op de zolder. Op een interactieve manier worden kinderen onderdeel van het kabouterleven. Zo kunnen ze de kabouters helpen in het dierenziekenhuis of kaboutersoep koken.
Speurtocht
Ook heeft Kasteel Groeneveld een aantal originele werken van Poortvliet in bezit, die nooit elders zijn vertoond. Kinderen die na een bezoekje aan de zolder, nóg meer kabouters willen zien, kunnen de speurtocht doen door het bos.
Verguld
Kasteel Groeneveld is verguld met de internationale nominatie voor de Museum & Heritage Awards in de categorie ‘beste digitale presentatie. "Wij zijn blij en trots", laat een woordvoerder weten. De concurrentie bestaat onder meer uit The Cleverland Museum of Art in de Verenigde Staten en Øhavsmuseet Faaborg in Denemarken. Woensdag 11 mei zal de winnaar kenbaar gemaakt worden in Londen.
Bron: AD
woensdag 16 maart 2022
Hoe vaak werd er in 2021 in uw gemeente ingebroken?
Inbrekers lieten vooral Drenthe links liggen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Independer op basis van nationale politiedata.
Thuis of niet
De nationale politie zegt dat er verschillende factoren zijn die het aantal woninginbraken beïnvloeden. ,,De belangrijkste is of mensen thuis zijn. Hoe vaker thuis, hoe minder woninginbraken”. Er zijn wel grote verschillen tussen gemeenten en provincies. Naast Drenthe had ook Flevoland (-32,1 procent) en Zeeland (-30,3 procent) te maken met een dalend aantal woninginbraken. Groningers merkten naar verhouding het minst van de positieve trend. In de meest noordelijke provincie waren in 2021 slechts 6,2 procent minder inbraken.
Nu weer stijging
,,Mensen waren natuurlijk meer thuis door de lockdowns vanwege de corona-uitbraak. Maar we zijn nu weer meer van huis. De inbraken gaan weer stijgen, dus zorg voor goede sloten of een beveiligingssysteem”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.
Grote steden tellen de meeste inbraken
De meeste inbraken vonden vorig jaar plaats in de hoofdstad Amsterdam (1.716), gevolgd door Rotterdam (1.012) en Den Haag (1.002). In deze drie steden vinden zelfs opgeteld evenveel woninginbraken plaats als in heel Drenthe, Flevoland, Friesland, Overijssel én Groningen samen.
Top 5 gemeenten
De kans op een woninginbraak is het grootst in het Utrechtse Zeist. Per duizend huishoudens werd hier in 2021 in totaal 8,2 keer ingebroken. In geen enkele gemeente is het aantal zo hoog. ,,Ik vind het opvallend dat Zeist zo hoog staat. Het zou kunnen dat het zich uiteindelijk ook in de premies voor de woonverzekeringen gaat vertalen. Het kan dus op termijn duurder worden voor Zeistenaren om zich tegen inbraken te verzekeren”, aldus Ypma. Landelijk ligt het gemiddelde op 2,9 woninginbraken per duizend huishoudens.
De top 5 gemeenten met de meeste woninginbraken per duizend inwoners:
1. Zeist (Utrecht): 8,2 inbraken
2. Laren (Noord-Holland): 7,1 inbraken
3. Baarn (Utrecht): 6,4 inbraken
4. Boekel (Noord-Brabant): 6,3 inbraken
5. De Bilt (Utrecht): 6,2 inbraken
Al langer
Als je nog verder teruggaat in de tijd, zie je dat het aantal inbraken al veel langer afneemt. Tien jaar geleden waren er nog 90.000 woninginbraken in een jaar. De daling is volgens experts te verklaren door jarenlange campagnes van de overheid en verzekeraars. Er is meer bewustzijn en mensen doen meer om een inbraak te voorkomen. Zo is het hang- en sluitwerk bij veel huizen aanzienlijk verbeterd en is er meer toezicht van buurtpreventieteams en camera’s. Criminelen zijn zich meer gaan richten op digitale fraude of drugshandel.
dinsdag 15 maart 2022
Wijchen Lokaal trekt aandacht met Schotse kilts en blote billen
U kunt vandaag en morgen nog stemmen voor de gemeenteraad. Lokale partijen trekken daarbij nogal eens de aandacht. Een mooi voorbeeld hiervan is Wijchen Lokaal.
Als een gezelschap doedelzakspelers trekken de gemeenteraadskandidaten door de glooiende uiterwaarden van de Maas bij Wijchen. Uit de blaasinstrumenten klinkt het Schotse lied Auld Lang Syne van Robert Burns. Nederlanders kennen het in de versie van André Hazes, die er Wij houden van Oranje van maakte.
Blote billen
Nadat de kandidaten van Wijchen Lokaal zijn gepresenteerd (‘Mijn naam is Herms, Leo Herms’) duikt de camera onder de kilt van één van de aspirant-gemeenteraadsleden. Een paar blote billen wordt zichtbaar, gevolgd door de tekst ‘Wij hebben niets te verbergen’.
The Times
Het filmpje trekt internationale aandacht – de Britse krant The Times schrijft zelfs een portret over de partij. Lokaal Wijchen legde 5.000 euro neer voor haar campagneversie van Braveheart. Allemaal uit eigen zak betaald, zegt Herms. ‘Gezien de vele reacties verwacht ik dat het een extra zetel oplevert.’
Twee keer zoveel
Lokale partijen hebben in verkiezingstijd twee keer zoveel te besteden als plaatselijke afdelingen van landelijke partijen, zo blijkt uit een enquête van Follow the Money. Waar dat geld vandaan komt, blijft vaak onduidelijk. Dat toont de noodzaak van een wettelijke verplichting tot openbaarheid, aldus het journalistieke platform.
Bekijk:
* "Video: "Wijchen Lokaal Gemeenteraadsverkiezingen 2022
Laatste nieuws: Diederik Boomsma (CDA Amsterdam) wint titel Beste Raadslid van Nederland
De fractievoorzitter van het CDA in Amsterdam Diederik Boomsma mag zichzelf het Beste Raadslid van Nederland 2022 noemen. Die titel kreeg hij gisteravond toebedeeld in de talkshow M.
Voorgangers
Boomsma kreeg de award uit handen van D66-Kamerlid Jan Paternotte, die de verkiezing in 2010 won. In 2018 ging de titel naar Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren in Amsterdam.
maandag 14 maart 2022
Is fietsen op een elektrische fiets wel zo gezond?
Nederland staat bekend als hét fietsland van de wereld. Naast gewone fietsen zijn elektrische fietsen, ofwel e-bikes, niet meer weg te denken uit het straatbeeld. In het afgelopen jaar blijken er zelfs méér elektrische fietsen verkocht te zijn, dan fietsen zonder trapondersteuning.
Een e-bike is duurzaam, comfortabel en een ideaal vervoersmiddel voor lange afstanden. Maar hoe gezond is fietsen met een elektrische fiets nou écht? Margriet zocht het uit.
Fietsonderzoek
Goed nieuws voor mensen die in het bezit zijn van een elektrische fiets. Uit een Europees onderzoek blijkt dat elektrisch trappen wel eens gezonder kan zijn dan fietsen zonder ondersteuning. Dit is onderzocht in een fietsonderzoek dat plaatsvond in zeven Europese steden. Bij 10.000 fietsers werd gemeten hoeveel energie ze verbruikten op verschillende soorten fietsen, met en zonder elektrisch motortje. Uiteindelijk bleek dat de elektrische fietsers beduidend meer energie verbruikten.
Hoe kan dat?
Iedereen weet dat je meer energie verbruikt op een normale fiets, omdat je veel harder je best moet doen om vooruit te komen. Hoewel een elektrische fiets per minuut minder lichamelijke inspanning vraagt, fietsen mensen wekelijks gemiddeld veel grotere afstanden. Hoe meer kilometers je fietst, hoe meer fysieke inspanning. Daarnaast blijkt dat de meeste mensen simpelweg vaker en sneller de e-bike pakken dan de gewone fiets. Hoeveel calorieën je exact verbrandt, hangt onder andere af van je gewicht, de fietssnelheid, de windkracht en de afstand. Gemiddeld verbrand je met een elektrische fiets 260 calorieën na een half uur fietsen.
Voor- en nadelen
Een elektrische fiets heeft veel voordelen. De fiets is milieuvriendelijker (én goedkoper) vergeleken met een transportmiddel dat brandstof nodig heeft. Je fietst snel van A naar B waarbij de snelheid kan oplopen tot 25 kilometer per uur. Trappen gaat gemakkelijk, ook als het hard waait, of als je een heuvel op moet. Daarbij is de elektrische fiets erg comfortabel, vanwege de rechte houding die je aanneemt. Nadelen zijn onder andere de zware accu die je moet opladen. De prijs, onderhoud en reparaties van een elektrische fiets zijn een stuk hoger dan een gewone fiets. Daarnaast is een e-bike is gemiddeld iets zwaarder dan een vergelijkbare normale fiets, bijvoorbeeld als je hem uit een stalling of berging moet halen. Gelukkig hebben de meeste elektrische fietsen een loop- en duwassistentie die je ondersteunt.
Elektrisch fietsen voor je gezondheid
De conclusie is dat het elektrische vervoersmiddel hartstikke gezond is, mits je langer onderweg bent dan met een normale fiets. Voor welke soort fiets je ook kiest, een fietstocht is sowieso goed voor je lichaam, weerstand en mentale gezondheid. Zeker als je gewoonlijk reist met de scooter, auto of het openbaar vervoer.
Bron: Nieuwsbrief Margriet
zondag 13 maart 2022
Hoe noemen we vrouwelijke dieren?
Vrouwelijke benamingen voor dieren. De teef, merrie, poes en ooi komen u misschien wel bekend voor, maar kunt u er nog meer opnoemen?
Wat is de echte naam van een vrouwelijke giraf?
Vrouwelijke giraffen hebben niet alleen een andere voorkeur voor woongebied dan mannelijke giraffen, ze hebben ook een andere naam. Terwijl de vrouwelijke giraffe voorkeur geeft aan rondtrekken, hebben mannen voorkeur voor een vast territorium. Waar vooral geen andere mannelijke giraffen hoeven te komen. Zo’n mannelijke giraf noemen we een bul. En de echte naam van een vrouwelijke giraf is een koe. Een koe? Ja, en de giraf is niet de enige diersoort waarbij de vrouw deze naam krijgt. Ook de vrouwelijke walvis, dolfijn, neushoorn, olifant, rund en eland noemen we een koe. In het wild kom je ze misschien niet snel tegen, maar ze zijn allemaal te vinden in de dierentuin.
Hoe noemen we een vrouwelijke wolf?
De voorouder van de hond, de wolf, maakt ook onderscheid in geslacht. De vrouwelijke naam voor een wolf is zo simpel als wat: een wolvin. De mannelijke wolf wordt een rekel genoemd. Samen krijgen een wolvin en een rekel een welp. Je kunt een wolvin en een rekel onderscheiden door naar de vacht te kijken. Een vrouwtje kan roder kleuren en heeft vaak een zachtere vacht. Je kunt het ook horen. Het gehuil van een mannelijke wolf is ongeveer een octaaf met de nadruk op de ‘O’. Vrouwelijke wolven huilen met de nadruk op de ‘U’. Het is alleen geen doen om onderscheid te maken tussen huilende wolven en grote honden.
Wat is de echte naam van een vrouwelijke kip?
De vrouwelijke kip heeft de meeste namen opgeëist van alle diersoorten. Terwijl de mannelijke kip te allen tijde een haan wordt genoemd, kan dat bij de vrouwelijke kip verschillen in een hen, kloek, klokhen, tiet of een kip. Dit hangt maar net af van het dialect van de boer. In de meeste gevallen wordt de vrouwelijke kip een hen genoemd. Een gecastreerde kip noemen we een kapoen, en een kleintje natuurlijk een kuiken.
Hebben vrouwelijke vlinders en vliegen ook een eigen naam?
Daar kunnen we heel kort over zijn. Nee, vlinders en vliegen maken geen onderscheid tussen man en vrouw. Geen damesvlinders en -vliegen dus. Wel is er een naam voor een kleintje, namelijk een pop. Of bij de vlinder een rups. En zo is er nog een aantal diersoorten waarbij niet wordt gekeken naar verschillen. Een kikker blijft bijvoorbeeld altijd een kikker. Alleen een jong dier wordt een kikkervisje, dikkopje of donderkopje genoemd.
Hoe noemen we een vrouwelijke uil?
Net als de wolvin, noemen we de vrouwelijke uil een uilin. Al komt dit uit de oude taal. Voor mannelijke uilen hebben we geen andere naam. Een kleintje wordt een uilejong of een uilskuiken genoemd. Waarom wij nou juist die benaming gebruiken wanneer we iemand dom vinden? Hoewel de uil in andere culturen als een wijs dier wordt beschouwd, is dat hier niet het geval.
Uit het Nederlandse Woordenboek blijkt dat we het woord uil vroeger als scheldwoord gebruikte voor ‘sukkel’, ‘botterik’ of ‘dommerik’. Uilskuiken is nog een versterking daarvan: als een uil al dom is, is een uilskuiken dat helemaal. Net als bij een ezel. Een ezel is al dom, maar met een ezelsveulen hoef je al helemaal niet aan te komen!
Top 10 onbekende vrouwelijke benaming dieren
1. Aap – apin
2. Duif – duivin
3. Beer – berin
4. Cavia – zeugje
5. Giraf – koe
6. Honingbij – koningin
7. Vis – kuiter
8. Konijn – voedster/moer
9. Kanarie – pop
10. Zeehond – wijfje
Bron: OnzeTaal
Auteur: Anouk Bruel
zaterdag 12 maart 2022
Zo hoor je of een varken blij is of niet
Varkensgeknor is niet langer onbegrijpelijk voor mensenoren. Onderzoekers hebben ontdekt dat aan de lengte en toon van de knor kan worden afgeleid hoe een varken zich voelt.
Populair samengevat: met een zachte, korte knor zegt het varken: “Hallo!” Maar als het hard klinkt, geeft het varken aan dat hij bang is en zich bedreigd voelt.
7.000 opnames
Wetenschappers uit acht Europese landen analyseerden meer dan 7.000 opnames van knorrende varkentjes. Met behulp van een algoritme konden ze vaststellen of de knor in kwestie uitdrukking gaf aan een positieve emotie zoals blijdschap of opwinding, of dat het varken stress of angst ervoer.
Hoe korter, hoe beter
Wat blijkt: hoe korter de knor, hoe beter het varken in zijn vel zit. Ook een muzikale knor die hoog begint en laag eindigt, duidt op een varken dat zich senang voelt, bijvoorbeeld als er een leuk nieuw speeltje te ontdekken valt. Activiteiten zoals vrijuit draven of op een hoopje slapen met andere varkens zorgen ook voor tevreden, kort geknor. Daarentegen maken varkens een hoge, langdurige knor in stressvolle situaties, zoals een gevecht tussen biggen of transport naar het slachthuis.
411 varkens
De geanalyseerde knorretjes zijn afkomstig van 411 gedomesticeerde varkens van alle leeftijden, van biggetjes tot volwassen dieren. De onderzoekers willen met het knor-algoritme een app ontwikkelen. Die kunnen boeren in hun stal gebruiken om het dierenwelzijn te controleren. Volgens de wetenschappers zou het algoritme mogelijk ook geluiden van andere zoogdieren kunnen duiden.
Bron: Dagblad Trouw.
vrijdag 11 maart 2022
Surf naar de Televisieserie Het verhaal van Nederland
De televisieserie 'Het verhaal van Nederland' is een groot succes. Presentator Daan Schuurmans geeft hierin op aantrekkelijke manier geschiedenisles.
Naar aanleiding van de serie heeft NPO Kennis een uitgebreide website online gezet, met daarin achtergrondinformatie over het programma, beknopte videoseries over andere onderwerpen en langere artikelen. Maar ook met unieke video's van verschillende omroepen.
Overzichtelijk
Ze hebben allemaal één ding gemeen: de geschiedenis van Nederland staat centraal, maar dan overzichtelijk gebundeld. Hier leest u bijvoorbeeld over wie de Neanderthalers waren, hoe de spoorwegen ontstonden en waarom Oranje de kleur is van ons land.
Verhalen over geschiedenis zoeken:
- Open een webbrowser en surf naar de collectie van NPO Kennis.
- Scrol naar beneden om de diverse geschiedenisonderwerpen te zien.
- Een onderwerp met de tag 'longread' bevat veel informatie. Hier krijgt u een uitgebreide uitleg over het onderwerp, met meerdere teksten en video's.
- Artikelen met de tag 'Story' zijn te vergelijken met mooi vormgegeven presentaties. Deze brengen een verhaal in de vorm van een soort tijdlijn in beeld. Maar wel op een beknopte manier, dus weinig tekst afgewisseld met video.
- Tik op een blok om het artikel te openen.
donderdag 10 maart 2022
woensdag 9 maart 2022
Benzine te duur?
dinsdag 8 maart 2022
'Mooi' gekozen tot mooiste Nederlandstalig liedje
'Mooi' van de in 2013 overleden Maarten van Roozendaal is verkozen tot het mooiste Nederlandstalige liedje ooit.
Muziekplatform VRPO 3voor12 vroeg zo’n vijftig Nederlandse muzikanten naar hun favoriete liedjes in de eigen taal en Mooi werd het vaakst genoemd.
Beeldend de lente in
‘Ik weet nog goed dat ik voor het eerst de liveversie van dit nummer hoorde en zag, en extreem onder de indruk was hoe iemand zo beeldend de lente en het euforische gevoel neer kon zetten,’ vertelt Jeanne Rouwendaal van WIES over de nr. 1. Onder andere Spinvis, Dave von Raven (The Kik), Bokoesam, sor, Zwangere Guy, Aafke Romeijn, Goldband, Linde Schöne, MEROL, Roosbeef en Sticks & Rico (Opgezwolle) stemden ook mee.
Nummer 2 en 3
Op nummer twee staat Adem Je In van S10 en de bronzen plak gaat naar De Jeugd Van Tegenwoordig met Watskeburt. Bekijk de top tien hieronder.
Top tien
1. Maarten van Roozendaal – Mooi
2. S10 – Adem Je In
3. De Jeugd Van Tegenwoordig – Watskeburt
4. Donald Jones – Ik zou je het liefste in een doosje willen doen
5. Boudewijn de Groot – Testament
6. Ramses Shaffy – Laat Me
7. Spinvis – Smalfilm
8. Doe Maar – Is Dit Alles
9. Eefje de Visser – Bitterzoet
10. The Opposites – Sukkel voor de Liefde
Beluister:
* Maarten van Roozendaal - Mooi (live)
maandag 7 maart 2022
Ooievaars keren terug en nestelen zich in bovenleiding
Nu de winter bijna voorbij is, strijken de ooievaars, terug van de warme landen, weer neer op hun nesten. Die bouwen ze niet alleen in bomen. Ook de bovenleidingsportalen van treinen zijn een aantrekkelijke plek om te broeden.
Alleen al in de omgeving van Meppel zijn 29 nesten in de bovenleiding te vinden, meldt spoorbeheerder ProRail.
Beschermd
“De nesten zijn beschermd, dus die kunnen we niet zomaar opruimen”, zegt woordvoerder Aldert Baas van ProRail. Een van de hotspots is tussen Hoogeveen en Meppel, waar in ooievaars in totaal 29 nesten hebben gemaakt. “Daarover zijn we ook in gesprek met het bevoegd gezag”, zegt Baas.
Gevaar
Het is een prachtig gezicht, maar de ooievaars werken zich letterlijk in de nesten daarboven. ‘Er staat 1500 volt op de bovenleiding. Dat geeft een hoog risico op elektrocutie en brandgevaar’, zegt Ecoloog Folkert Volbeda.
Kopieergedrag
Toch lijkt de vogelsoort zich daar weinig van aan te trekken. Sterker nog: ‘Door kopieergedrag van jongen en andere ooievaars, levert elk succesvol nest het jaar daarop méér nesten op.'
Hoe vliegt ProRail het ooievaarsprobleem aan? En waarom zitten die ooievaars daar zo graag? Folkert legt het uit in de volgende video!
zondag 6 maart 2022
vrijdag 4 maart 2022
donderdag 3 maart 2022
woensdag 2 maart 2022
De lente is begonnen: bekijk live de broedende vogels!
De webcams van Vogelbescherming staan voor de zestiende keer weer aan. Dat betekent, dat u opnieuw live het liefdesleven van de vogels in Nederland kunt volgen.
Van het leggen van eieren tot aan de uitvliegende jongen, u kunt het vanaf nu weer meemaken! Vorig jaar keken 1,7 miljoen mensen mee naar het wel en wee van de verschillende vogels.
Mannetjesmerel heeft hanenkam
Zo is inmiddels al te zien hoe een mannetjesmerel zich een soort hanenkam heeft aangemeten, zijn de zeearenden druk met het bouwen van hun nest en is de eerste paringspoging van de torenvalken ook al geregistreerd.
Veel vogelsoorten uit eerdere jaargangen keren dit jaar weer terug. De positie van de webcam bij het nest van de zeearenden is aangepast, omdat vorig jaar de lens werd ondergepoept door de jongen. Verder is er dit jaar een camera in een weidevogelgebied in de Eempolders gezet, waar grutto's, kieviten en veldleeuweriken te zien moeten zijn.
Juni of juli
De camera's blijven aan tot alle jonge vogels zijn uitgevlogen. Dat moet in juni of juli zijn.
Bekijk:
* Webcams Beleef de lente
dinsdag 1 maart 2022
Dialect heeft ten onrechte een slechte naam
Is dialect spreken met je kinderen in hun nadeel? Het korte antwoord luidt: nee.
Dat dialect in de opvoeding taalachterstanden zou veroorzaken, is 'een hardnekkig vooroordeel’ dat voor de jaren tachtig van de vorige eeuw de ronde deed, zegt Leonie Cornips, bijzonder hoogleraar taalcultuur in Limburg aan de Universiteit Maastricht.
Positief
Er is positieve waardering voor expats die een kind tweetalig opvoeden. Maar als ouders thuis het Nederlands afwisselen met een dialect – en ook dat is tweetaligheid – is er plots die associatie met achterstanden, zegt zij.
Rijker
Veel mensen lijken te denken dat dialect een minder rijke, vereenvoudigde vorm van het Nederlands is, zegt Cornips. Dat klopt niet. “Het Standaardnederlands komt voort uit veel oudere dialecten uit het westen. Limburgs is in sommige opzichten rijker, het ligt tegen het Duits aan en doet meer met grammaticaal geslacht. Limburgstalige kinderen kennen het onderscheid tussen de lidwoorden ‘de’ en ‘het’ eerder dan kinderen die opgroeien in de Randstad.”
Lees meer:
* Lees het volledige artikel in Trouw
Lees ook:
* Wat spreken we thuis?