Translate

woensdag 31 mei 2017

Zonder problemen naar Turkeye

U had het misschien niet verwacht, maar toch is het zo: U kunt zonder problemen naar Turkeye. Dat kunnen we u uit eigen ervaring vertellen. Het is er rustig en idyllisch.




U hoeft er ook niet ver voor te rijden. Want het ligt in Zeeuws-Vlaanderen. In de gemeente Sluis.

Straatje van Wijffels
In Turkye is niet Erdogan de belangrijkste politicus. Maar Wijffels. Het gehucht heeft daarom een speciaal straatje, het Straatje van Wijffels. U kent deze naam wel, met als voornaam Herman (Wijffels): die van oorsprong Zeeuws-Vlaamse boerenzoon, die  vanaf de zijlijn graag commentaar geeft op de huidige kabinetsformatie.


Bron: PZC

dinsdag 30 mei 2017

Dank Europese Unie!

Vanaf 1 juni a.s. - bij sommige providers vanaf 15 juni - zijn dankzij de Europese Unie (EU) de kosten van internetten, bellen en sms-sen in heel Europa hetzelfde. Dat was tot nu toe wel anders.


Voor bellen en internetten enz. buiten je eigen land moest je tot nu toe een aparte buitenlandbundel kopen. Of werd je onverwachts geconfronteerd met hoge extra kosten, als je lang had getelefoneerd of bv. je internet had gebruikt om je krantje te downloaden. Dat is dus binnenkort voorbij!

Stap voorwaarts
De Consumentenbond schreef het al in haar Gids van mei: "Het is goed om ons te realiseren dat Europa voor de rechten van consumenten een stap voorwaarts is". En wijst ook op de komende afschaffing van het zogenaamde geo-blocking, waardoor je overal je favoriete TV-programma of Netflix-serie kunt kijken. En op de onlineprivacy, die beter wordt beschermd door Europese wetgeving. En op het recht op compensatie bij afgelaste en vertraagde vluchten. En op de voorkoming via wetten van de introductie van bepaalde schadelijke chemicaliën. Inderdaad, "dat zijn goede zaken, die dankzij de Europese eenheid tot stand zijn gebracht."

Link
* Roaming Rekenhulp Consuwijzer

maandag 29 mei 2017

Reacties op overwinning Tom Dumoulin

Tom Dumoulin heeft gisteren de Ronde van Italië gewonnen. De kopman van Team Sunweb troefde zijn concurrenten af in de afsluitende tijdrit en pakte zo als derde** Nederlander ooit de eindzege in de Giro d'Italia.


Een selectie uit de reacties:

Thijs Zonneveld‏:
En zo werd het de Giro waarin de winnaar zo goed was dat hij zelfs nog tijd had om te kakken tijdens de koers.

Tijs van den Brink:‏
Toch goed dat we Limburg nooit weggedaan hebben...

Reactie, bedacht voor Dries van Agt:
"Sapristi, als ik dat geweten had, mijn waarde vriend, had ik zeker overwogen om naar Milaan af te reizen.”

Edouard van Arem‏
Du pain, du vin, Dumoulin.

Petrus Nelissen
Pan, Vino y Dumolino


** De eerste Nederlander, die het roze van de Giro mee maar huis nam was Marianne Vos: ze won de wielerkoers voor het eerst in 2011 en daarna in 2012 en 2014! Anna van der Breggen was de tweede Nederlander, die de giro won en wel in 2015.

zondag 28 mei 2017

Intrigerende foto van president Trump en Paus Franciscus

Soms zijn er foto's, die je intrigeren. Dat was het geval met deze recente foto: Ivanka, Melania en Donald Trump en paus Franciscus aan het eind van hun recente bezoek aan Vaticaanstad.


Wat moeten we hierbij allemaal denken? 

zaterdag 27 mei 2017

Betrokken, bevlogen, enthousiast: dát zijn de collega’s die sterven

Ben je een betrokken, bevlogen, enthousiaste en aardige collega? Dan moet je oppassen.


Uit een grootschalig onderzoek naar overlijdensadvertenties is gebleken dat juist collega’s met deze eigenschappen een grotere kans hebben om te sterven.

Dertig jaar overlijdensadvertenties
Professor Bert Bokhoven van de Hanzehogeschool legt uit: “We hebben dertig jaar aan overlijdensadvertenties onderzocht, en het blijkt dat juist de gewaardeerde collega’s die in hoog aanzien staan keer op keer komen te overlijden.”
Ook mensen die altijd voor een ander klaar stonden vallen binnen de risicogroep, net als zij die gemist zullen worden en jarenlang voor een prettige samenwerking zorgden.

Bron: De Speld

donderdag 25 mei 2017

Een bruine boon groeit het best onder de Zeeuws-Vlaamse zon

Ik hou van bruine bonen. En van Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen. Dat blijkt een mooie combinatie. Daarom even de feiten op een rijtje.


Zeeland heeft van alle provincies de meeste akkerbouwgrond: 85.056 hectare, bijna de helft van de totale landoppervlakte van de provincie. Zeeuwse boeren produceren een belangrijk deel van de uien, aardappelen en suikerbieten in Nederland. Wat uien betreft staat Zeeland op 1, het goud voor de aardappel ging vorig jaar naar Drenthe, en Groningen mocht zich bietenkampioen noemen.

Bruine boon
Er is één gewas dat bij uitstek in Zeeland, meer bepaald Zeeuws-Vlaanderen, wordt geteeld: de bruine boon. Het aantal hectares schommelt sterk per jaar grofweg tussen de 1.500 en 2.200 hectare. Bijna elk bruin boontje dat in een pot of blik wordt gestopt, komt van Zeeuwse bodem. Het staat tegenwoordig ook op het etiket vermeld. De bruine boon is net zo Zeeuws als de oester en de mossel.

Secretaris Bruine Bonen
Reggie Buijsse, secretaris Bruine Bonen van de Telersvereniging Biervliet en omstreken, legt uit waarom. ,,De bruine boon houdt van zon. Hier heb je de meeste zonuren en daarom worden van oudsher veel bruine bonen geteeld in Zeeuws-Vlaanderen. Voor de teelt heb je speciale zaai- en oogstmachines nodig. Die hebben we hier staan.'' De bruine boon is geen hoofdproduct voor de akkerbouwers. Voor een boer elders in het land is het vaak te duur om een loonwerker met een machine over te laten komen, laat staan zelf de machine aan te schaffen. Dus blijft de liefhebber van chili-con-carne voor zijn bonen afhankelijk van de Zeeuwse akkerbouw.

Bron: PZC

woensdag 24 mei 2017

Chips en wortels

Een vrouw zegt tegen haar man: 'Lieverd, wil jij even naar de winkel gaan om een zak chips, en als ze wortels hebben, zes?'
 

De man geeft haar een zoen en gaat naar de winkel.
Even later komt hij weer thuis met zes zakken chips.
'Waarom heb je nu zes zakken chips gekocht?' vraagt de vrouw.
Waarop de man antwoordt: 'Ze hadden wortels!'

dinsdag 23 mei 2017

Handige interactieve kaarten: toeristenbelasting en vieze winkels

Op internet verschijnen steeds vaker handige interactieve kaarten. Waardoor je direct kunt zien , hoe het in jouw plaats/gemeente met iets gesteld is.


Twee nieuwe: toeristenbelasting en vieze winkels
Recent werden we verblijd met twee nieuwe kaarten. De eerste (van Kassa) gaat over de hoogte van de toeristenbelasting in de plaats, waar u dit jaar op vakantie gaat. De tweede (van Radar) bevat een overzicht van vieze winkels in uw gemeente. Minder leuk, zeker, maar wel informatief!

Bekijk:
* Grote verschillen in toeristenbelasting tussen gemeenten
* 200 vieze winkels openbaar: uitwerpselen van ratten en aangevreten verpakkingen

maandag 22 mei 2017

Koning Willem-Alexander als 'geheim' piloot is wereldnieuws

Het nieuws dat koning Willem-Alexander al jarenlang op commerciële lijnvluchten van de KLM vliegt, gaat de hele wereld over. Tientallen media in landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Australië, India en China schrijven over het 'dubbelleven' van de koning.



,,Who's at the controls on KLM? Sometimes, the Dutch king", kopt The New York Times. ,,This is your king speaking: Dutch monarch Willem-Alexander reveals his secret life", schrijft de Daily Mail. The Indian Express: ,,No wonder it is the Royal Dutch Airlines, the king himself is flying you on KLM." Ook KLM zelf doet mee: 'This is your Royal Highness speaking'.

Niet de eerste 'royal'
Veel media schrijven dat Willem-Alexander niet de eerste 'royal' is die graag de lucht in gaat. Ze vergelijken hem met de Britse prinsen William en Harry, die beiden achter de stuurknuppel van een helikopter plaatsnamen. William deed dat in zijn functie als piloot van East Anglian Air Ambulance en Harry vloog Apache-helikopters in Afghanistan toen hij dienst deed in het leger. De sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah, vliegt af en toe zelf op vluchten naar staatsbezoeken.

Laatste vlucht
Koning Willem-Alexander onthulde recent in De Telegraaf dat hij al jaren voor de KLM in een Cityhopper vliegt, meestal in alle anonimiteit. Hij laat zich nu omscholen voor het vliegen van een Boeing 737. Afgelopen dinsdag was zijn laatste vlucht in een cityhopper. De koning wil graag wat langere vluchten maken met andere bestemmingen.

Omscholing
Soms herkennen passagiers zijn stem bij het omroepen tijdens de vlucht, maar zijn naam hoeft hij dan niet te zeggen. ,,Het voordeel is dat ik altijd kan zeggen dat ik namens captain en bemanning de passagiers van harte welkom heet.'' Met de vluchten komt de koning aan zijn 150 vlieguren per jaar, die nodig zijn voor zijn brevet.
Willem-Alexander denkt 'een weekje of drie, vier' nodig te hebben voor de omscholing tot 737-vliegenier. ,,Theorie, praktijk, simulator en examen. En dan de lijn op."

Prins Bernard
Overigens stond de opa van Willem-Alexander, Prins Bernard, ook bekend als piloot. Maar over zijn vaardigheden werd in vliegerskringen met de nodige scepsis gesproken. (Lees meer)

Bron: AD

zondag 21 mei 2017

Hoe misdadig is het in uw gemeente?

De AD Misdaadmeter van 2017 is weer gepubliceerd. Oeehh spannend! Hoe veilig denkt u dat uw gemeente is?


Geniet of huiver
En welk type misdaden is gedaald of gestegen? Geniet of huiver! Gelukkig dat er politie is!

Bekijk uw gemeente
* Misdaad per gemeente

vrijdag 19 mei 2017

Logica

Tekenleraar: 'Waarom heb jij nog niks getekend?'
Leerling: 'Dat heb ik wel, meneer. Deze tekening stelt een koe voor.'
 
 
Tekenleraar: 'Maar waar is het gras dan?'
Leerling: 'Dat heeft de koe opgegeten.'
Tekenleraar: 'En waar is de koe?!'
Leerling: 'Denkt u soms dat een koe in een wei blijft waar helemaal geen gras meer staat?!'

donderdag 18 mei 2017

Ede gelukkigste, Rotterdam ongelukkigste gemeente van Nederland

Bij de Feyenoord-supporters die na hun feestje op de Coolsingel nog enigszins gelukzalig ronddwalen, zal de volgende mededeling misschien verbazing opwekken: Rotterdam is de ongelukkigste gemeente van Nederland.



Volgens de ‘Atlas voor Gemeenten’ die vandaag uitkomt, is het aandeel ongelukkigen nergens zo groot als hier. Het gaat om 18 procent van de bevolking, goed voor 100.000 Rotterdammers. Kampioen of niet.

Ede gelukkigst
Ede daarentegen is de gelukkigste van de vijftig grootste gemeenten. Bijna 89 procent van de inwoners voelt zich hier in goeden doen.

87 procent
Gemiddeld genomen geeft ruim 87 procent van de Nederlandse bevolking aan dat zij zich gelukkig voelt. Nederland staat daarmee op de ranglijst van Europese landen op de tweede plaats, net achter Denemarken.

Bron: Trouw

woensdag 17 mei 2017

Een week vrij, als Feyenoord de Champions League wint

Ed Claassens van het Enschedese bedrijf SciSports had geen moeite maandag een dag vrij te krijgen. Die lag namelijk contractueel vast. Hij kon daarom de gehele dag op de Coolsingel in Rotterdam zijn.



De Enschedeër liet deze vrije dag bij een titel van Feyenoord in zijn arbeidscontractl vastleggen. Al eerder had hij een halve vrije dag gehad, toen vorig jaar Feyenoord de KNVB-beker won.

5 extra vakantiedagen
In de arbeidsovereenkomst van Claassens staat verder nog een opvallende passage: Indien Feyenoord de Champions League of de Europa League wint, dan krijgt hij een week vrij! We gunnen het hem van harte!.

maandag 15 mei 2017

Suske en Wiske ingrijpend veranderd

De striphelden - ook van u? - Suske en Wiske zijn wat betreft outfit ingrijpend veranderd. Wiske draagt een hip sweatjurkje, stoere laarsjes en heeft zelfs borsten. Suske draagt plots een zwarte, skinny jeans, sneakers en een echte kuif.



Volgens scenarist Peter van Gucht was de beroemde Vlaamse strip aan een opfrisbeurt toe. ‘Het moet ook anno 2017 cool zijn’.

Beetje schokkend
Het is niet de eerste metamorfose die de strip van de Vlaamse tekenlegende Willy Vandersteen ondergaat en het zal ook niet de laatste zijn, vertelt hoofdscenarist Peter van Gucht (53 jaar). Toch kan de verschijning van ‘De Planeetvreter’, de eerste, vernieuwde Suske en Wiske, voor ouwe, trouwe lezers deze week best eens ‘een beetje schokkend’ zijn. Van Gucht: ,,De strip ziet er dus echt wel wat anders uit. Maar hé, dat was ook de bedoeling.’’

Vormgeving
Ook de vormgeving van de strip is anders. ,,Vroeger hadden de plaatjes zo’n beetje allemaal dezelfde grootte. Nu wisselen we veel meer af. Grote prenten en kleine close-ups.’’ En: ‘De Planeetvreter’ (nummer 339) heeft een ander formaat. ,,Onze boeken zijn altijd wat kleiner geweest dan andere. Maar vanaf deze uitgave gaan ook wij over op A4. Dan komen de tekeningen beter tot hun recht.’’

Bron: AD

zondag 14 mei 2017

Feyenoord kampioen: leuke reacties

Feyenoord werd vandaag na 18 jaar weer voetbalkampioen van Nederland. Vanaf het begin tot het eind stonden ze bovenaan de ranglijst. Geen van de spelers kreeg een rode kaart. Voorbeeld Dirk Kuyt scoorde in de slotwedstrijd tegen Heracles een schitterende hattrick.


Het kampioenschap leverde een schat aan leuke reacties op. Hier volgt een strenge selectie.

Reacties:

- Het Rotterdams Philharmonisch orkest heeft vandaag zijn symfonische versie van 'Hand in hand kameraden’ officieel uitgebracht. Het orkest besloot in december een bijzondere opname van het clublied te maken nadat duidelijk werd dat Feyenoord dit seizoen mee zou strijden om de titel.

- Trainer Giovanni van Bronckhorst krijgt een standbeeld in het stadsmuseum van Rotterdam. Het standbeeld van de oud-speler van de Rotterdamse voetbalclub wordt woensdag onthuld.

- Achttien jaar heeft Sandra op een huwelijksaanzoek van Ken moeten wachten. Ze hadden namelijk een weddenschap afgesloten: die ring komt pas als Feyenoord kampioen is. Omdat de Rotterdamse club vandaag de titel binnen wist te slepen, ging Ken uit Axel (Zeeland) op een knie.

- Alle Feyenoordfans verheugen zich nu al op het seizoen 2034/2035.

- Foto van de inhuldiging van Trump en van de huldiging van Feyenoord:



Lees ook:
* Feyenoord is Feijenoord niet
* Trump: Feyenoord first

Uit de oude doos:
* Feyenoord Suppoost Crooswijk ( Ton van Duinhoven)

zaterdag 13 mei 2017

Minister geeft Indiase bruiden knuppels tegen agressieve mannen

Een Indiase minister heeft honderden knuppels aan nieuwe bruiden cadeau gegeven, bedoeld als bescherming als hun mannen zich agressief gaan gedragen. 


De minister, Gopal Bhargava, zegt dat hij met de huwelijkscadeau's het huiselijk geweld jegens vrouwen in het land wil terugdringen. Op de knuppels staat de tekst "te gebruiken tegen dronkaards".

Eerst praten
De minister zegt tegen persbureau AFP dat hij bezorgd is over het aantal mannen dat gewelddadig wordt als ze hebben gedronken.
De vrouwen worden wel aangemoedigd om eerst te praten met hun mannen, alvorens de knuppels te gebruiken. "We hebben niet de intentie om vrouwen agressief te maken. De knuppels moeten juist worden gebruikt om geweld te voorkomen".

Bron: Nu.nl

vrijdag 12 mei 2017

Friemelen met de Fidget is de nieuwste rage

Kinderrages zijn bijna niet bij te houden. Loom, Heeleys, Pokémonkaarten... en nu is er de Fidget. Mij was het ontgaan, maar het AD attendeerde me er op.


Het is een soort plastic propellortje dat je minutenlang op je vinger kan laten draaien.

Meivakantie
De kleine speeltjes zijn vanaf drie euro te koop - de originele is ongeveer tien euro - en je hoeft er nauwelijks iets voor te kunnen. Lekker op je vingers laten draaien en dan is het al goed.
"We zien deze week dat kinderen ineens allemaal zo'n Fidget willen'', laat een medewerkster van een speelgoedwinkel desgevraagd weten. "We hadden ze in de meivakantie al liggen, maar ik denk dat maandag de trendsetters van de klas ze mee naar school hebben genomen. Tja, je weet hoe dat gaat: dan wil iedereen zo'n apparaatje hebben.''

Niet aan te slepen
En zodoende stroomt het aantal Fidgets (friemelen in het Engels) over de toonbank. En zijn ze niet aan te slepen.

donderdag 11 mei 2017

Wie heeft vanavond om 21.00 uur de afstandsbediening?

Nederland kan vanavond in twee finales belanden: de Europa League met Ajax en het Eurovisie Songfestival met OG3NE. Beide uitzendingen beginnen exact om 21.00 uur. Er moeten dus keuzes gemaakt worden! Wie wint bij u thuis de strijd om de afstandsbediening?


Vrouw is de baas
Als het om tv kijken gaat, wordt bijna nooit democratisch besloten op welke zender er wordt afgestemd, bleek enkele jaren geleden uit onderzoek van KPN. Vrouwen beslissen vaker dan mannen op welk programma de televisie staat afgesteld. Slechts één op de vier mannen is volgens het KPN-onderzoek thuis altijd de baas over de afstandsbediening.

Online kijken
Inmiddels kijken we al lang niet meer alleen op de tv naar televisieprogramma's. Ook op tablets en smartphones zijn live-uitzendingen te volgen. Dus zo kan ieder naar zijn eigen programma kijken.

Wie mag de tv?
Maar wie mag dan naar de breedbeeldtelevisie in de woonkamer kijken en wie moet zich behelpen met een klein schermpje? De songfestivalkijker of de voetballiefhebber? We zijn benieuwd hoe dat bij u thuis gaat. Bij ons thuis mag ik kijken. Naar Ajax.

woensdag 10 mei 2017

Tienminutenwals van de huisartsen

In De Kwis werd recent het laatste lied van het afgelopen seizoen gezongen. Met een mooi onderwerp. En heel knap gebracht.


Het was de Tienminutenwals van de huisartsen!

Bekijk en beluister
* 10 Minutenwals van de Huisartsen - De Kwis (Van der Laan & Woe)

maandag 8 mei 2017

Randstedelijke arrogantie

Eens in de zoveel tijd ga ik een weekendje naar mijn ouders. Ik kom uit een Brabants dorp dat voor de gemiddelde Leidenaar zo obscuur klinkt dat ik het meestal aanduid met ‘in de buurt van Tilburg’, een stad die met name bekendstaat om haar lelijkheid – en als je er vandaan komt zal je dat in Leiden ingepeperd worden ook.


Het is een keurig dorp waar iedereen elkaar kent en netjes op de VVD stemt. Het is ook een dorp waar je na een kort bezoek meteen weer met beide benen op de grond staat. Elke licht-progressieve opmerking die ik me laat ontvallen wordt direct afgedaan als ‘D66-lulkoek’ en wanneer ik iets zeg over de openingstijden van de winkels of de rust op straat kijkt men me enkel meewarig aan. Ik moet niet denken dat ik het beter weet nu ik boven de rivieren woon.

Mensen boven de rivieren
Dat denken mensen boven de rivieren over het algemeen namelijk wel. Dat begint al op de universiteit. Ik denk dan niet alleen aan Maarten van Rossems befaamde uitspraak over de gebochelde boeren met puisten die hij langs het spoor manke ezels zag voortdrijven toen hij – wereldreiziger dat hij is – eens in Drenthe kwam, maar meer aan de nonchalante opmerkingen die er bij docenten nog wel eens insluipen.
Zo was er bijvoorbeeld die man die over provincies buiten de Randstad sprak als ‘die uithoeken van het land waar sommigen van jullie vandaan komen’. Hij voegde daar direct aan toe dat hij zelf oorspronkelijk ook uit zo’n uithoek afkomstig was, wat de boodschap eigenlijk alleen maar bekrachtigde: verhuizen naar de Randstad is vooruitgang.

Taal
Memorabel was ook die keer dat een docent tegen een Limburgs meisje zei dat ze haar naam niet goed uitsprak. De man was bloedserieus en de hilariteit die zijn opmerking in het lokaal veroorzaakte, ontging hem geheel. Zo’n intermezzo lijkt in eerste instantie vooral komisch, maar de ondertoon is serieus: de manier waarop wij hier spreken is de norm en de rest van het land past zich maar aan.
Op een iets hoger niveau vertaalt dit zich naar merkwaardige keuzes in de ondertiteling op de Nederlandse televisie. Elke zachte g en elke Twentse tongval moet worden ondertiteld, maar als iemand in plat Amsterdams staat te oreren op de vaderlandse televisie zoekt de rest van het land het maar uit.

De provincie
‘De provincie’ is iets om over te lachen. Daar, ver weg van de beschaafde wereld, in de achtertuin van de stedenring hobbelen boeren en gepensioneerden achter de echte wereld aan. Mensen die ook niet beter weten. Of, erger nog, mensen van wie het bestaan voor het gemak maar even wordt vergeten. Dit viel me weer op toen ik Sylvana Simons in een talkshow hoorde zeggen dat ‘we het er inmiddels met z’n allen wel over eens zijn dat Zwarte Piet niet meer van deze tijd is’, een uitspraak zo absurd dat hij alleen gedaan kan worden door iemand die nooit buiten de grote steden komt.

Willem II
Deze Randstedelijke arrogantie is niets nieuws – toen koning Willem II het Haagse leven twee eeuwen geleden verruilde voor Tilburg werd hij al weggehoond door zijn ministers – maar heeft wel serieuze gevolgen voor mensen die zo onfortuinlijk zijn niet in de Randstad te wonen.
Als Rotterdam zou zijn geteisterd door aardbevingen was de gaswinning allang verlaagd, misschien zelfs stopgezet. De mobiele bereikbaarheid van Gelderland zou binnen een oogwenk verbeterd worden als de provincie wat westelijker lag. Dat het innovatieve Noord-Brabant een belangrijke groeimotor is van de Nederlandse economie en dat de agrarische sector in de oostelijke provincies de ruggengraat vormt van diezelfde economie, daar worden in de Randstad enkel de vruchten van geplukt.

Trots op afkomst
Dit begint uiteindelijk allemaal bij ons, studenten die uit verre uithoeken van het land naar een universiteit in de Randstad komen. Als wij trots zijn op onze afkomst en niet veranderen in onze leraren keert het tij vanzelf. Ze weten hier niet beter.

Marit de Roij is student geschiedenis en Russische Studies. Haar bovenstaande column werd gepubliceerd in het Leids Universitair weekblad Mare van 4 mei 2017.

Lees ook
* Onze nationale TV-zenders zijn eigenlijk slechts regionale zenders

zondag 7 mei 2017

Moslima wordt in Amersfoortse snackbar niet geholpen. En dan?

De drie presentatoren van het nieuwe YouTubekanaal Bondgenoten doen een sociaal experiment in een bekend Amersfoorts Friteshuis.


Worden mensen boos als de fritesbakkers een moslima niet willen helpen 'omdat Nederlanders eerst mogen'? 

Bekijk
* Moslima wordt niet geholpen in snakcbar/Bondgenoten

zaterdag 6 mei 2017

Waarom worden Spanjaarden niet dik van laat eten?

Afgelopen weken mocht ik op vakantie verschillende Spaanse steden bezoeken. En verwonderde me weer over de copieuze en langdurige maaltijden van de Spanjaarden, zo laat in de avond.


Alles wat je eet na acht uur 's avonds, wordt toch regelrecht omgezet in vet? Dat is wat mij tenminste regelmatig verteld is. Waarom zijn al die Spanjaarden dan niet vreselijk dik? Gelukkig gaf Gezondheidsnet me opheldering. We citeren.
 
Direct omgezet in vet?
Vroeg of laat krijgt iedereen het te horen: "Na acht uur 's avonds moet je niets meer eten; want dat wordt direct omgezet in vet". Je lichaam zou 's avonds in de spaarstand gaan, waardoor je voedsel niet meer verbrandt. Maar is dat wel zo? Word je dik van eten na acht uur?
Nee, de tijd waarop je eet heeft helemaal niets met je gewicht te maken. In Spanje en andere mediterrane landen zou men kilo's zwaarder zijn, wanneer er enige waarheid in dit verhaal zou schuilen. Daar schuiven ze immers vóór acht uur niet aan tafel. Je wordt alleen dikker wanneer je meer calorieën eet dan je nodig hebt.

Snelle trek
Het gevaar van laat eten is dat je de tijd tussen de lunch en het avondeten gaat vullen met calorierijke snacks. Het is immers verleidelijk een handje chips of nootjes te nemen om de trek te stillen. En dat zijn nu net de extra's die aanzetten. En je eet er waarschijnlijk bij het avondeten geen hap minder om. Het is dus verstandiger om snelle trek te stillen met wat tomaatjes of een stuk komkommer.

Snacken voor de tv
Ook wanneer je wel op een normale tijd gegeten hebt, kan na achten de honger toeslaan. Niets mis mee, ware het niet dat we dan over het algemeen grijpen naar een zak chips die tijdens de film leeggegeten wordt. Vaak gaat dit gepaard met alcohol, wat alleen maar lege calorieën bevat. Je wordt dus niet dik van het eten na acht uur, maar van wát je eet na acht uur.

Stofwisseling
Met fruit of een schaaltje yoghurt 's avonds is niets mis. Sterker nog: je stofwisseling werkt beter wanneer je om de paar uur iets eet. Zorg er alleen voor dat je gezonde tussendoortjes in huis hebt, zodat je niet gedachtenloos ongezonde dingen als koek, chocolade, chips en toastjes met brie naar binnen propt.

Bron: Gezondheidsnet

vrijdag 5 mei 2017

Vandaag: Dag van de Handhygiëne

Natuurlijk, het is Bevrijdingsdag. Maar vandaag organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ook de Internationale Dag van de Handhygiëne, om aandacht te vragen voor schone handen. Wat klopt er wel - en wat niet - over handhygiëne?
NU.nl legde een aantal stellingen over handhygiëne voor aan professor Andreas Voss, hoogleraar Infectiepreventie aan het Radboud Umc. Hierna volgen de vragen en antwoorden.

1: "Als je vaak je handen wast word je minder snel ziek": feit
"Je moet er wel het goede moment voor kiezen. Voor contact met de slijmvliezen (mond, neus, oog), voor het eten en het bereiden ervan en nadat de handen vies zijn geworden, bijvoorbeeld door een bezoek aan de wc. Een andere indicatie is na het hoesten en niezen, wat vooral ter bescherming van anderen is."

2: "Handen wassen zonder zeep is even effectief als met zeep": fabel
"Het gewone zeep heeft uit zichzelf geen effect op micro-organismen. Zeep helpt wel om stoffen makkelijker van de huid te lossen. Het fysieke effect van zeep kan worden versterkt door de wrijving te verhogen door bijvoorbeeld het toevoegen van zand. In een studie over Clostridium difficile was schoon zand het meest effectief, maar niet het meest praktisch."

3: "Het gebruik van de blazer in een toilet om je handen te drogen is onhygiënisch": feit en fabel
"De micro-organismen van de (slecht gewassen) handen en die aan het apparaat zitten worden ook in de directe omgeving geblazen. Als anderen met vieze handen aan de binnenkant van de blazer komen, zouden ook schone handen weer contamineren. Hoewel het dus theoretisch mogelijk is, hoeft het niet altijd het geval te zijn en is het zeker beter dan het hergebruiken van een handdoek."

4: "Je moet minstens een halve minuut je handen wassen": feit en fabel
"In de genormeerde testmethodes worden vaste tijden gebruikt, maar in de praktijk wrijven mensen maar rond de 10 seconden. Ook kortere tijden hebben een effect, alleen minder hoog."

5: "Afdrogen is net zo belangrijk als het handen wassen zelf": fabel
"Hoewel een papieren handdoek een fysiek effect kan hebben, komt het grootste effect toch door het wrijven en afspoelen."

6: "Een zeepblok werkt beter dan een zeepdispenser": fabel
"Vloeibare zeep uit een dispenser werkt net zo goed als een blok zeep en heeft bovendien nog het voordeel niet gecontamineerd te zijn met micro-organismen die door anderen erop zijn achtergelaten. Op en in zeep kunnen micro-organismen overleven."

7: "Op een gemiddeld toetsenbord zitten meer bacteriën dan op je toiletbril": feit en fabel
"Hoewel er veel van deze studies zijn gedaan hebben ze weinig betekenis. Er wordt vaak niet gekeken naar het soort micro-organisme en het moment van de kweek, zoals net na het schoonmaken van de wc-bril of net hiervoor. Al deze vergelijken, zoals met een smartphone en geld, zijn weinig relevant. Alles in onze omgeving bevat micro-organismen en de mens draagt er zelfs meer in en op zich dan dat hij of zij humane cellen heeft."

8: "De steunpalen in de trein of metro kun je beter vermijden om bacteriën te voorkomen": feit
"Er plakt zeker van alles aan en soms ook micro-organismen die ons ziek kunnen maken, mits wij met de vieze handen aan onze slijmvliezen komen. Denk bijvoorbeeld aan griep en verkoudheid, die niet alleen via niezen en hoesten, maar ook via contact met de druppeltjes en aansluitend contact met de slijmvliezen, kunnen ontstaan.
De kans op ziekte lijkt mij overigens hoger door het niet vasthouden. Maak er gewoon gebruik van en was later je handen."

Bron: NU.nl

donderdag 4 mei 2017

Leuke grappen uit Canada

Het Canadese lachprogramma Just for Laughs heeft weer een aantal nieuwe leuke grappen gepubliceerd.


O.a. over een vallende wasmachine, Valet parkeren en een stopverbod bij een bushalte.
Altijd weer leuk om naar te kijken

Bekijk
* Washer Machine Flies Out The Window! - Throwback Thursday

woensdag 3 mei 2017

Vervoer standbeelden


 
 
Zo vervoeren ze in de Spaanse stad Vigo standbeelden van paarden.

maandag 1 mei 2017

Van Gogh en Mona Lisa als heuse hipsters

Ooit gehoord van Shusaku Takaoka? Nee? Dat treft, wij ook niet.



Tot ons oog viel op de man zijn werk. De grafische ontwerper uit het land van de rijzende zon tovert iconen uit de kunst, zoals de welgekende Mona Lisa of het melkmeisje van Vermeer, om tot regelrechte hipsters.

Vincent: cool
Vincent Van Gogh heeft er zelden cooler uitgezien, zeg nu zelf!


Bron: Humo