Translate

zondag 30 oktober 2022

Stellen mannen zich aan tijdens een griepje, of zijn ze echt zieker?

De winter kruipt langzaam dichterbij en dat betekent dat we aan het begin staan van een tijd waarin iedereen verkouden wordt of last krijgt van een griepje. Dat houdt ook in dat griep en virussen weer de kop opsteken. Maar worden mannen echt zieker dan vrouwen? Het weekblad Margriet weet het. We citeren. 

Mannen lijken veel hulpbehoevender dan vrouwen als ze ziek zijn. De griep die bij mannen voorkomt gaat bijna altijd gepaard met een hoop gezucht en geklaag. Zijn mannen inderdaad kleinzeriger en stellen ze zich gewoon aan of is er iets anders aan de hand waardoor ze meer last hebben van hun griep of verkoudheid dan vrouwen?

Onderzoek
Uit een onderzoek van Holloway University of London blijkt dat dat laatste het geval is. Sommige ziektes zijn door de jaren heen namelijk zo geëvolueerd, dat ze echt schadelijker zijn voor mannen. Verschillende ziektes en virussen zoals tuberculose en het papillomavirus hebben daadwerkelijk meer effect op mannen dan op vrouwen, blijkt uit het onderzoek. Mannen hebben, in vergelijking met vrouwen, anderhalf keer meer kans om te overlijden aan tuberculose. Als ze geïnfecteerd zijn met het papillomavirus kunnen ze vijf keer sneller kanker krijgen en ze hebben twee keer zo veel kans op het oplopen van de ziekte van Hodgkin.

Vrouwelijke bevolking in stand houden
“Virussen evolueren op een manier die minder schadelijk is voor vrouwen in een poging om overgegeven te worden aan kinderen via de zwangerschap, geboorte of borstvoeding,” zegt onderzoeksleider Francisco Úbeda. Het virus wil juist voorkomen dat vrouwen er net zo ziek van worden als mannen om de vrouwelijke bevolking en hun voortplanting in stand te houden. De ‘mannengriep’ houdt dus niet in dat mannen zich aanstellen en het ligt ook niet aan de biologie of het mannelijke immuunsysteem. Volgens professor Biologische Wetenschap, Vincent Jansen, was het altijd al duidelijk dat mannen en vrouwen anders reageren op ziektes. “Maar dit bewijst dat virussen inmiddels zo zijn ontwikkeld dat ze de verschillende geslachten anders beïnvloeden.”

Bron: Margriet

donderdag 27 oktober 2022

Toos en Henk hebben geen zonnepanelen (en andere cartoon)

 


Van maandag tot en met zaterdag brengt De Limburger nieuwe cartoons van huiscartoonist Paul Kusters. Deze cartoon is van vandaag. 

==================

Ook leuk in dit kader:




Cartoon en tweet van Kamagurka, cartoonist van NRC

woensdag 26 oktober 2022

maandag 24 oktober 2022

zondag 23 oktober 2022

Waar komt de benaming 'Tukker' vandaan?

De benaming ‘Tukker’ voor een inwoner van de Twente is bij nagenoeg iedereen wel bekend. Twentenaren koesteren de aanduiding Tukker als een geuzennaam. Maar waarom wordt een Twentenaar eigenlijk een Tukker genoemd?


Als antwoord op deze vraag doen meerdere theorieën de ronde. Historiek.net zocht het uit. Wij publiceren hierna de herkomst, zoals ook cabaretier Herman Finkers die benoemde. We citeren het artikel. 

Afkomstig van een heidevogeltje: de heikneuter
Een derde populaire etymologische uitleg is volgens veel taalkundigen het meest voor de hand liggend. In Oost-Nederland leefde op de heide een bijzonder vogeltje, dat bekendstond als de kneu of heikneuter. In vakjargon heette dit vogeltje Fringilla of ook wel Acanthis Cannabina. Een prachtige naam, maar ‘Kneu’ is natuurlijk iets gemakkelijker uit te spreken. Het betrof een vinkensoort die in Oost-Nederland zelf ’tukker’ genoemd werd. De relatie met heikneuters is snel gelegd: feitelijk betekent Tukker ‘heikneuter’, een term die ook wel spottend gebruikt wordt voor boerenpummel, een op de heide levend keuterboertje. Reeds omstreeks 1900 werd de term, zoals gemeld, al door Twentenaren – met name van katholieke huize – dankbaar gebruikt als geuzennaam.

Tijdens de Oudejaarsconference 2015 vertelde de Twentse cabaretier Herman Finkers in dit verband het volgende verhaaltje:

‘Neger‘ is een belediging. Het komt namelijk van het Latijnse niger en dat betekent letterlijk ‘glanzend zwart’. En dat is een belediging. ‘Tukker’ is geen belediging. Tukker betekent letterlijk ‘domme heikneuter’.

Lees het gehele artikel op Historiek-Net:
Tukkers – Herkomst van de geuzennaam voor Twenten

zaterdag 22 oktober 2022

Links was vroeger verboden

Bent u linkshandig en ging u vóór de jaren ’60 naar school? Dan hebt u ongetwijfeld wel eens straf gekregen omdat u met de linkerhand schreef. Linkshandig zijn was vroeger namelijk verboden.

En dat ging best ver: hier in Nederland mocht je simpelweg op school niet met je linkerhand schrijven, maar in Japan mocht een man zelfs van zijn vrouw scheiden als zij linkshandig bleek te zijn. Vanwaar die afkeer van linkshandigen? Schoolbank geeft antwoord. We citeren

Waarom was linkshandigheid verboden?
Er waren vroeger talloze regels die maar moeilijk onderbouwd konden worden. Het verbieden van linkshandig zijn was er daar een van. De redenering achter deze regel was namelijk dat we nu eenmaal van links naar rechts schrijven, en dat schrijven dus met de rechterhand moet. Anders loop je het risico om je net geschreven woorden weer uit te vegen met de palm van je hand. Nu is dat nauwelijks nog een probleem, maar vroeger schreven we natuurlijk nog met de gevreesde kroontjespen waarvan de inkt altijd even tijd nodig had om te drogen.

Ook geloofde men vroeger dat de spier van je linkerhand te veel zou verkrampen als je met die hand zou schrijven. Onzin, want beide handen hebben natuurlijk precies dezelfde spieren. Schrijven met je niet-dominante hand kan daarom juist voor kramp zorgen, want die spieren zijn minder vaak gebruikt en dus minder sterk.

‘Rechts is goed’
Een andere beredenering is dat er minder linkshandigen dan rechtshandigen zijn (zo’n tien procent van de bevolking is linkshandig), en alles dat ‘anders’ of afwijkend was werd vroeger niet getolereerd. Omdat de meerderheid rechtshandig is, wordt rechtshandigheid in onze cultuur ook met juistheid geassocieerd. Denk maar eens aan de uitdrukking ‘iemands rechterhand zijn’: dat is een positieve positie. Ook schudden we altijd handen met rechts wanneer we iemand begroeten. In het Engels betekent het woord rechts (right) letterlijk ‘goed’ of ‘juist’.

Straffen voor linkshandigen
Als je een linkshandig kind was en voor de jaren ’60 naar school ging, dan is de kans groot dat jij daar op je linkshandigheid voor werd aangekeken. Zo vertelde mijn oma dat ze tijdens het schrijven op haar linkerhand moest zitten, om zo niet in de verleiding te komen om er toch mee te schrijven. Maar als je een strengere school had, dan waren klappen met een liniaal ook niet ongewoon. Door het gedwongen schrijven met de rechterhand, zijn veel linkshandigen uit die tijd nu tweehandig: ze kunnen met links en rechts schrijven. En dat is ook best ‘handig’, om maar even in dezelfde taal te blijven.

Voordelen van linkshandig zijn
Gelukkig is linkshandig zijn tegenwoordig geen slecht nieuws meer. Sterker nog, het kan ook wel eens goed nieuws zijn. Zo is er in de wetenschap ontdekt dat de rechterhand wordt aangestuurd met de linkerhersenhelft, en de linkerhand met de rechterhersenhelft. En laat de rechterhersenhelft nu net de helft zijn waar zich ook je creativiteit bevindt. Die helft is bij linkshandigen actiever en dus hebben linkshandigen een grotere kans om creatief ingesteld te zijn. Dat betekent ook dat ze beter problemen op kunnen lossen, omdat ze net iets anders denken dan alle rechtshandigen.

Bron: Schoolbank

vrijdag 21 oktober 2022

Larry the Cat spreekt (en veel andere humoristische foto's)

 

“The King has asked me to become Prime Minister because this nonsense has gone on long enough.”

Tweet van Larry the Cat

========================================

Het volgende is ook Britse Humor:

================

================


==================

==================


==================

En Nederlandse humor:


Tijd voor professionele hulp!

Tweet en foto van Floris Spronk

=================

========================

maandag 17 oktober 2022

zondag 16 oktober 2022

Groningen ligt nu op plaats van Friesland

 

Dit kaartje verscheen zaterdag in De Volkskrant. U ziet, hoe door de aardbevingen de provincie Groningen helemaal is verschoven naar Friesland (en omgekeerd).

==============

Het kaartje leidde tot een groot aantal - soms vermakelijke - reacties op Twitter. Zoals:

Die opwinding over dat kaartje in de Volkskrant.
Ik ben al jaren een blij abonnee, als provinciaal, en ik geniet juist van de Volkskrantse wereldvreemdheid.
Oprecht denken dat sojamelk lurken de norm is, terwijl ze in Sprundel niet eens weten wat sojamelk is. Is toch mooi man.

Tweet van Sjoerd Mossou 

===============

En tot het volgende kaartje van Marcel Steeman:



===============

En tot het volgende kaartje van Dik ter Steege:






vrijdag 14 oktober 2022

Waar komen de namen van deze Europese landen vandaan?

Hebt u zich wel eens afgevraagd waar de namen van bepaalde landen vandaan komen? Bij landen als de Verenigde Staten is het natuurlijk vrij duidelijk. En we weten ook waarom Nederland heet zoals het heet, 'neder-' betekent laag.

Maar Engeland, Duitsland en Frankrijk? Lees snel verder en ontdek waarom ze zo heten.

Portugal

De naam van het Zuid-Europese land wordt gezien als een verbastering van 'Portus Cale', haven van Cale. Cale was een historische nederzetting op de plek waar nu Porto ligt, de tweede stad van het land.

Zweden

Zweden betekent letterlijk 'land van de Svearen'. De Svearen vormden een invloedrijke Germaanse stam met een leefgebied binnen het huidige Zweden.

Frankrijk

Frankrijk is vernoemd naar de Germaanse volksstam de Franken, waarvan de naam zijn oorsprong weer vindt in het Oudhoogduitse 'franka', wat zoveel betekende als 'krachtig' of 'moedig'.

Duitsland

'Deustchland' komt van het Oudhoogduitse woord 'diutisc', wat 'populair' of 'van de mensen' betekent. Duitsland is dus letterlijk 'het land van de mensen'.

Engeland

Engeland betekent letterlijk 'landen van de Angelen', een Germaans nomadisch volk dat delen van Groot-Brittannië koloniseerde in de Middeleeuwen.

Italië

De oorsprong van de naam Italië wordt nog altijd betwist. Wel is zeker dat het al in de eerste eeuw v Chr. werd gebruikt om een groot deel van het huidige Italië te beschrijven. Een van de meest gangbare theorieën is dat het afstamt van het Griekse woord italos (Latijn: vitulus) wat kalf betekent, land van het vee/van de kalveren dus.

Griekenland

Griekenland betekent letterlijk, land van de Ionen. 

Bron: MSN Entertainment

donderdag 13 oktober 2022

Is een koud huis gezonder?

De energieprijzen stijgen, dus we gaan bezuinigen op het energieverbruik. Bijvoorbeeld door de temperatuur een graadje lager te zetten en zo de stijgende stookkosten wat te dempen. Maar is dat wel goed voor je gezondheid?


Het maandblad Plus zet zes feiten op een rijtje. We citeren. 

1 WHO: 18 °C, soms wat hoger

De Wereld Gezondheidsorganisatie is de autoriteit als het gaat over gezondheid. Over de gezondste kamertemperatuur verscheen in 2018 een rapport.  Daarin wordt een temperatuur van 18 °C aanbevolen. Dat is een veilige temperatuur waarbij de gezondheid van de meeste mensen goed gedijt, ook als het buiten koud is, aldus de WHO. Over de maximum temperatuur is minder eensgezindheid, die wordt geschat op 21 tot 32 °C.

2 Ouderen mogelijk een graadje hoger

De WHO zegt in datzelfde rapport dat die kamertemperatuur van 18 °C mogelijk niet de meest gezonde temperatuur is voor bepaalde doelgroepen. Ouderen, jonge kinderen, mensen met een hart- of longziekte of mensen met een andere chronische ziekte kunnen hogere temperatuur nodig hebben dan 18 °C. Bijvoorbeeld omdat zij vaak meer uren binnenshuis doorbrengen. Of omdat hun lichaam zich minder goed aanpast aan een te lage of te hoge temperatuur. Maar hoe dit precies zit, moet beter worden onderzocht, aldus de WHO.

3 Kou stimuleert de vetverbranding

Als je de kamertemperatuur op 18 graden of lager zet, gaat je lichaam bruin vet aanmaken, zegt Wouter van Marken Lichtenbelt, hoogleraar ecologische energetica en gezondheid aan de Universiteit Maastricht, tegen dagblad Trouw. Bruin vet zorgt ervoor dat er meer energie vrij komt uit je voeding en vetweefsel. Je lichaam 'stookt' zichzelf dus beter warm en je vetverbranding gaat omhoog. Kou helpt je zo ook om niet te zwaar te worden, wat weer goed is voor de gezondheid. 

4 Mogelijk stimuleert kou het immuunsysteem

Er is nog geen duidelijk wetenschappelijk bewijs dat ons immuunsysteem beter werkt door blootstelling aan kou, zegt Van Marken Lichtenbelt. Maar er zijn wel interessante aanwijzingen. 'Het heeft een positief effect op de doorbloeding, de werking van hart- en bloedvaten en ook suikerhuishouding verbetert'.

5 Je lichaam kan wennen aan een lagere kamertemperatuur

Dat zegt  biofysicus Boris Kingma, die er onderzoek naar deed, tegen Eenvandaag. Tien mensen werden 6 uur per dag blootgesteld aan een kamertemperatuur van 15 graden. Op dag 1 zat iedereen te rillen, maar na 10 dagen begon de frisheid te wennen. Volgens Kingma staat nog niet vast of het gezonder is om de temperatuur zo ver te laten zakken. ‘Er zijn wel veel aanwijzingen dat juist variatie in temperatuur goed werkt. Omdat je dan niet alleen de warmteproductiekant van je lichaam aanpakt, maar ook de bloedvaten traint in koude en warme situaties.'

6 Kou maakt je niet verkouden

Van kou alleen word je niet verkouden. Dat doet een verkoudheidsvirus, waarmee je besmet raakt. Waarom zijn we dan toch massaal verkouden, als het buiten kouder wordt? Dat komt doordat we meer uren binnen zitten en minder goed luchten. Zo dragen we het verkoudheidsvirus makkelijker aan elkaar over. Daarbij wordt je afweer ook wat lager als je het koud hebt. 

Bron voor het gehele artikel met verwijzingen: Plusonline

zaterdag 8 oktober 2022

Kritiek op vluchtelingen van alle tijden

De kritiek van sommigen op de opvang van vluchtelingen in Nederland is van alle tijden. Dat blijkt uit deze cartoon uit 1917 tijdens de Eerste Wereldoorlog.  

Interessant detail: Tijdens deze Eerste Wereldoorlog, tussen 1914 en 1918, vluchtten circa een miljoen Belgen de grens over naar Nederland. Deze vluchtelingen waren zowel burgers die vreesden voor het oorlogsgeweld en de wreedheden van de Duitsers, als militairen die ofwel deserteerden of van hun legereenheid waren afgesneden. In Amersfoort werd  hiervoor zelfs een gedenkteken opgericht, het Belgenmonument.  

vrijdag 7 oktober 2022

woensdag 5 oktober 2022

Wijze spreuken

U kent ze wel, die 'wijze' spreuken van meestal (groot) ouders, die soms/vaak een kern van waarheid bevatten. Het weekblad Margriet besteedde er aandacht aan en vroeg lezers om hun spreuken op te sturen.

Hierna een opsomming van het resultaat. Misschien kent u zelf nog wel een nieuwe?

Spreuken:

“Het is vanzelf gekomen, dus het zal ook wel vanzelf gaan”

“Niet een hand vol, maar een land vol!” 

“Kan niet ligt op het kerkhof, wil niet ligt ernaast”

“Van het concert des levens, krijgt niemand een program”

“Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest, maar nooit op komt dagen” 

“Zet je toch niet in de derde versnelling, voor je je hersenen hebt gestart’

“Je blijft leren tot je vingers even lang zijn”

“Als je met je hobby je geld verdient, hoef je nooit te werken”

“Andermans brieven zijn donker te lezen”

zondag 2 oktober 2022

De Avondshow over: het WK in Qatar en de Omgangsvormen in de Tweede Kamer

De Avondshow met Arjen Lubach is een satirisch nieuws- en praatprogramma van de VPRO op NPO 1 en wordt gepresenteerd door Arjen Lubach. Het is de opvolger van Zondag met Lubach.

Het programma wordt iedere week van maandag tot en met donderdag tussen 17.30 en 19.30 uur opgenomen en rond 22.10 uur op dezelfde dag uitgezonden. In elke uitzending behandelt Lubach het dagelijkse nieuws op een satirische wijze. Het format heeft veel weg van Lubachs voormalige programma Zondag met Lubach en van Amerikaanse latenighttalkshows.

Miljoen kijkers
De Avondshow met Arjen Lubach is populair en heeft de laatste tijd vaak meer dan een miljoen kijkers per avond. 

Bekijk:
* WK Qatar | Omgangsvormen in de Tweede kamer | De Avondshow (S2)
* Alle Avondshows