Translate

dinsdag 31 oktober 2017

Mopjes over boeren

Opscheppen
Twee boeren zijn tegen elkaar aan het opscheppen.
Zegt de ene boer tegen de andere boer: "Als ik met mijn tractor om mijn akker heen moet rijden dan ben ik twee dagen aan het rijden."
Zegt de andere boer: "Ja zo'n tractor heb ik ook gehad."


Goed gedaan
Een boer loopt op een ochtend naar zijn weilanden. Op een gegeven moment komt hij de pastoor tegen en al pratend lopen ze samen verder. De boer loopt alsmaar op te scheppen over zijn kwaliteiten. Als ze bij het eerste weiland zijn aangekomen, zegt die boer: "Moet je dit weiland van mij eens zien. Mooi groen gras, goed vlak gemaakt, dat heb ik toch maar effe goed gedaan!" Waarop de pastoor zegt: "Ja, met Gods hulp hè." "Ja ja, met Gods hulp", zegt de boer met tegenzin.
Als ze bij het tweede weiland van die boer zijn aangekomen, zegt de boer prompt: "Dit weiland is ook van mij, kijk, geen onkruid, geen kuilen, dat heb ik toch maar weer even goed gedaan hè!" Waarop de pastoor weer antwoordt: "Maar met Gods hulp hè!" "Ja ja, ook met Gods hulp hoor", zegt de boer.
Bij het derde weiland van de boer zegt de pastoor: "Is dit weiland ook van u?" "Ja", zegt de boer. "Nou? zegt die pastoor, "dit ziet er niet zo mooi uit met al dat onkruid en die stenen en zo." "Tja," zegt de boer, "dat heeft 'ie alleen gedaan."

maandag 30 oktober 2017

Het mooiste Vlaamse dialectwoord

16.775 Vlamingen hebben de afgelopen week hun stem uitgebracht voor de verkiezing ‘Dialectparel van Vlaanderen’ van dagblad De Standaard en het Radio 1-programma Hautekiet.



En – retteketet! – de winnaar is… jeunen (voornamelijk West-Vlaams)!

Eerste drie plaatsen
Dat betekent volgens kenners zoveel als ‘zich amuseren, terwijl je je echt goed voelt, op dat moment, op die plaats, met die mensen’. De tweede plaats is voor het zwin deur de bieten jagen, (‘de bloemetjes buiten zetten’), en de derde voor het Antwerpse ­apsjaar (‘rare kerel’).

Top 5 van alle regio's
Uit de 3.724 extra woorden die deelnemers inzonden, heeft een jury met medewerkers van De Standaard en Hautekiet een top 5 gekozen waarin alle regio’s vertegenwoordigd zijn. Het ging om deze woorden: begaaid (‘dronken, vuil, straf’), gralek (‘ontzettend, erg’), oechel (‘struik’), pertang (‘nochtans’) en tjolen (‘zwerven, slenteren’). De jury heeft bij haar keuze de voorkeur gegeven aan woorden die in het dagelijkse leven nog voorkomen, boven oude benamingen, bijvoorbeeld voor diertjes en planten. Van die shortlist koos de jury unaniem voor het woord gralek, dat voornamelijk in Oost-Vlaanderen te horen is. Het is een verbastering van ‘gruwelijk’ en kan gebruikt worden als versterker, zowel voor positieve als negatieve begrippen. We kunnen ons dus zowel gralek vervelen als ­gralek jeunen.

Top tien
Dit is de volledige top tien
 1. jeunen (West-Vlaanderen) - zich amuseren
 2. het zwin deur de bieten jagen (West-Vlaanderen) - de bloemetjes buiten zetten
 3. apsjaar (Antwerpen) - een rare kerel
 4. zurkeltrutte (West-Vlaanderen) - een zure vrouw
 5. chokkedeize (Antwerpen) - kloten
 6. zieëmtote (West-Vlaanderen) - een vleier
 7. dasjteren (Vlaams-Brabant) - morsen, prutsen, treuzelen
 8. tsiepmuile (Oost-Vlaanderen) - een huilebalk
 9. zijn kas opfretten (Antwerpen) - zich ergeren
 10. zijn blaffeturen vallen toe (Oost-Vlaanderen) - hij valt in slaap

Test
Hoe goed verstaat u Vlaamse dialecten? Doe de test van de Standaard!

Bron: De Standaard

zondag 29 oktober 2017

Het gaat heel goed met het Nederlandse voetbal

Wat een onzin kramen al die voetbaljournalisten tegenwoordig elke keer maar weer uit op hun sportpagina's en in hun voetbalrubrieken. We zouden moeten geloven dat het slecht gaat met het Nederlandse voetbal...


Maar dat is echt objectief gezien volstrekt onwaar. In ieder geval voor de (kleine) meerderheid van de Nederlandse bevolking: de vrouwen. Laten we de feiten gewoon laten spreken.

De feiten
Nederland heeft de laatste EK-voetbal voor vrouwen gewonnen,. De beste voetbalster ter wereld is een Nederlandse: Lieke Martens. De beste coach van de wereld is de coach van Oranje: Sarina Wiegman. En tot slot heeft Nederland de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK tegen Noorwegen met 1-0 gewonnen.
Mannelijke voetbaljournalisten, hou dus op met dat gezanik!

zaterdag 28 oktober 2017

Over halvezool en steenkolenengels

Een halvezool is een schoenzool die alleen onder het voorste deel van de schoen bevestigd wordt als extra versteviging.


Maar halvezool is ook bekend als scheldwoord voor een raar figuur of idioot. Hoe is dat zo gekomen?

Halvezool
De verklaring die de meeste bronnen geven is dat het scheldwoord halvezool ontstaan is uit het Engelse asshole. Nederlandse havenarbeiders pikten dat woord op van de Engelse zeelieden en vervormden de Engelse term tot het vertrouwder klinkende zool. Later werd halve toegevoegd ter versterking, zodat halvezool ontstond. Het scheldwoord heeft dus niets met de betekenis 'schoenzool' te maken.

Steenkolenengels
De verbastering van asshole naar (halve)zool is een mooi voorbeeld van steenkolenengels: de mix van Nederlands en Engels die rond 1900 door (haven)arbeiders en zeelieden werd gesproken, onder andere op boten die steenkool vervoerden – vandaar steenkolenengels. Andere bekende voorbeelden zijn alle hens aan dek ('all hands on deck'), (af)nokken ('to knock off') en aftaaien ('to tie up'). De term steenkolenengels gebruiken we nu in een andere betekenis, namelijk voor zeer slecht gesproken of geschreven Engels.

Bron: Onze Taal

vrijdag 27 oktober 2017

De elf grootste loze kreten op de werkvloer

Wie werkt kent het en wie niet werkt ontkomt er eveneens niet aan: kantoortaal. Bron van ergernis én van vermaak. NRC-redacteur en columniste Japke-d Bouma verzamelt al jaren de loze kretologie die onze kantoortuin teistert.


Met dank aan haar volgers op Twitter, die haar voortdurend nieuwe termen leveren. "Ik merk dat ontzettend veel mensen zich eraan ergeren. Er komt veel leed naar boven." Dat leed wordt veroorzaakt door de andere helft van de kantoorbevolking, die zich wél graag bedient van woorden als 'bewaken', 'monitoren', 'sturen', ‘implementeren’, 'omdenken' en 'borgen'.

Dikdoenerij
Waarom doen zoveel managers, controllers en operators dat volgens Bouma?
"Ik begrijp nog steeds niet goed waarom mensen zo praten. Ja, misschien heeft het met identiteit te maken. Erbij horen, je opgenomen voelen als je die taal gebruikt. Maar het is toch vooral dikdoenerij, denk ik. Belangrijker willen zijn dan je bent, je werk belangrijker willen maken dan het is. Het is ook de taal die vaak gebruikt wordt door mensen die niet precies weten hoe iets eigenlijk zit. Vaagtaal."

Elf grootste
Haar nieuwste jeuktaalbundel heet 'Ga lekker zélf in je kracht staan'. Trouw legt de elf grootste werkvloerclichés aan haar voor. We citeren ze alle elf met daarbij haar antwoorden op cliché 7, 9 en 11. Omdat die ons zeer aanspraken.

1. 'Durf te dromen'
2. De neuzen moeten dezelfde kant op
3. Staand vergaderen levert veel meer op
4. Succes is een keuze
5. Je moet het beste uit jezelf halen
6. Wij werken met zelfsturende teams
7. Ons bedrijf is heel transparant
"Transparantie, dat is zéggen dat je eerlijk bent. Maar ben je dat ook in de praktijk? Kan je altijd helemaal eerlijk zijn als bedrijf? Overal over? Nee hè. Transparantie is daarmee natuurlijk gewoon het nieuwe liegen."
8. Brainstormen is een garantie voor resultaat
9. Bij ons op kantoor blijven wij altijd dicht bij onszelf
"De gedachte is dan: wees authentiek. Je moet authentiek zijn. Prima idee als je heel leuk bent, en sociaal. Maar als je een enorme eikel bent moet je volgens mij juist heel ver bij jezelf vandaan blijven. Je kunt sowieso beter boven jezelf uitstijgen, dan dicht bij jezelf blijven."
10. Ik presteer op mijn werk omdat ik in mijn kracht sta
11. Gelukkig hebben wij flexplekken op ons werk uitgerold
"De flexplek staat wat mij betreft op eenzame hoogte, met stip op 1, van alle kantoorellende. De flexplek in de open kantoortuin is de bron van alle burn-outs. Wij zijn niet geprogrammeerd om de hele dag op kantoor op elkaars lip te zitten. Niemand kan zich in die takkenherrie concentreren. Schaf de flexplek af, laat mensen thuis werken of geef ze een eigen plek in een van de honderden kantoren die leeg staan in Nederland. Toen ik dat opschreef, raakte ik een open zenuw. Nog nooit zoveel reacties op een column gehad.”

Lees het gehele interview
*  Ga lekker zélf in je kracht staan: de elf grootste werkvloerclichés

donderdag 26 oktober 2017

Opvallendste kenmerk van het nieuwe kabinet Rutte III

Vandaag vindt de bordesscène plaats. Hierbij presenteert het Kabinet Rutte III zich na de benoeming en beëdiging door Koning Willem-Alexander, samen met hem - als hoofd van de regering - aan de verzamelde pers.


Hoewel deze gebeurtenis bordesscène wordt genoemd, vindt deze in werkelijkheid plaats op de trap die naar het bordes voert.

Kinderen
Het AD zocht in een achtergrondartikel naar het opvallendste kenmerk van het nieuwe kabinet. En signaleert het volgende.
"Het opvallendste kenmerk van Ruttes nieuwe regeringsploeg is toch wel de indrukwekkende kinderschare. Grapperhaus, Hoekstra, Kaag, Slob, Van Nieuwenhuizen en Blokhuis hebben allen maar liefst vier kinderen. Mona Keijzer spant met haar vijf zoons de kroon.
In het Nederland van nu, waar vrouwen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gemiddeld nog maar 1,6 kinderen krijgen, zijn dat ouderwets aandoende aantallen. Je zou bijna gaan geloven dat het geen toeval is dat dit nieuwe kabinet honderden miljoenen euro's extra uittrekt voor kinderopvang en kinderbijslag."

Lees meer
De volledige observatie van het AD

dinsdag 24 oktober 2017

De beste mop van de wereld


Richard Wiseman van de universiteit van Hertfordshire vroeg zich jaren geleden af wat de beste mop van de wereld was, objectief gezien dan.
 
 
Hij tuigde een website op waar mensen moppen konden aanleveren en beoordelen. De bedoeling was om de grap te achterhalen die mensen uit verschillende landen en culturen en van verschillende leeftijden het meeste aansprak.
Na een jaar had Wiseman meer dan 40.000 moppen en anderhalf miljoen beoordelingen verzameld. Dit werd de winnaar:
 
Twee jagers zijn in het bos als één van ze ineenzakt. Hij lijkt niet meer te ademen en heeft een wezenloze blik in zijn ogen.
Zijn maatje pakt snel zijn telefoon en belt 112.
Met stokkende stem zegt hij: 'Mijn vriend is dood! Wat kan ik doen?'
De telefonist antwoordt: 'Rustig aan, ik kan helpen. Om te beginnen moeten we zeker weten dat hij dood is.'
Er volgt een stilte, daarna klinkt er een geweerschot.
De man komt terug aan de telefoon en zegt: 'Oké, wat nu?'
 
Bron: Trouw

maandag 23 oktober 2017

Calvinistisch Nederland bestaat niet

Onder bovenstaande titel verscheen vorige week in het dagblad Trouw een zeer lezenswaardig artikel over Calvijn.

Heinrich Bullinger

Reformatiekenner Mirjan van Veen wordt geinterviewd en ontzenuwt daarbij het hardnekkige misverstand, dat 'Calvijn net zo onlosmakelijk bij Nederland hoort als klompen, kaas en tulpen'.

Bullinger i.p.v. Calvijn
Ze wijst erop, dat in de jaren van het ontstaan van de reformatie vooral Heinrich Bullinger (wie kent deze naam?) bovengemiddeld veel invloed had. 'Zijn prekenboek ging mee op alle schepen van de VOC. En als er in een plaatselijke gemeente geen predikant was, dan werd uit dat boek van Bullinger  gelezen'. (..) 'Van Bullinger is de opvatting in de Nederlandse protestantse kerken afkomstig dat het avondmaal puur symbolisch is en dat Christus niet op lichamelijke wijze present is, zoals de katholieke kerk leerde en waaraan ook Luther vasthield. Voor Bullinger had het avondmaal juist als symbool en herinneringsmaal zijn waarde. Calvijn stond dichter bij Luther'.

Waarom dan toch Calvinistisch?
Dat Calvijn op de Nederlandse gereformeerde markt uiteindelijk zo veel aandacht kreeg is te wijten aan Abraham Kuyper. 'Op Calvijn wordt pas eeuwen later de schijnwerper gericht. Het beeld van Nederland als calvinistisch land is de erfenis van een knap staaltje nationalistische retoriek van nog maar een paar generaties terug. De man die verantwoordelijk is voor dit beeld is Abraham Kuyper. Kuyper, de staatsman en theoloog die de eerste politieke partij van Nederland oprichtte (de ARP), een eigen kerkgenootschap in leven riep (de Gereformeerde Kerken) en een eigen universiteit stichtte (de Vrije Universiteit), koppelde óók Calvijn aan de identiteit van Nederland'.

Geen kip
Van Veen vertelt dat ze ooit eens geturfd heeft welke werken van Calvijn in het Nederlands vertaald werden. "Dat houdt eigenlijk rond 1650 wel op. Dan is er geen kip meer die Calvijn vertaalt. Pas Kuyper brengt weer wat van Calvijn op de Nederlandse markt. Ik zeg daarmee niet dat men bijna driehonderd jaar niets van Calvijn las, ik zeg wel dat de aandacht niet heel erg groot was."

Chinees
Van Veen is overigens niet optimistisch, dat het verkeerde beeld gecorrigeerd zal worden. 'De kennis over het protestantisme is bij de meeste mensen minimaal geworden. Bullinger? Je kunt op straat net zo goed een of andere Chinees noemen. Bijna niemand kent die naam meer. Het is een lastig verhaal geworden om te vertellen.'

Link
* Het volledige interview met hoogleraar kerkgeschiedenis Mirjam van Veen

Lees ook een later verschenen interview met historicus Peter van Dam in Trouw:
* Nederland een calvinistisch land? Dat is nou een nationale mythe

zondag 22 oktober 2017

Jan Wolkers en zijn gereformeerde komaf

Jan Hendrik Wolkers (Oegstgeest, 26 oktober 1925 – Westermient, 19 oktober 2007) was een Nederlandse schrijver, beeldhouwer en schilder. Bekend werden vele van zijn rebelse boeken, zoals  bv. 'Terug naar Oegstgeest','Turks fruit' en 'Kort Amerikaans'. Hij was de afgelopen dagen volop in het nieuws.



Belangrijkste reden voor deze hernieuwde aandacht was de promotie van Onno Blom aan de Universiteit van Leiden. Zijn proefschrift leidde tot het boek 'Het litteken van de dood', een biografie van Jan Wolkers (1925 - 2007), waaraan Blom tien jaar heeft gewerkt.

Gereformeerd
Jan Wolkers was afkomstig uit een gereformeerd milieu waar hij in zijn tienerjaren afstand van heeft genomen. Zijn gereformeerde afkomst komt wel veelvuldig terug in zijn romans. Verder kenmerken deze zich door een grote openheid over seksualiteit.

GJV's
In Gereformeerde Kring was hij daarom destijds nogal omstreden. Dat blijkt ook uit bovenstaand bericht, waarbij de Gereformeerde Jeugd Verenigingen (GJV's) uit Baambrugge en Oldebroek duidelijk tegenovergestelde opvattingen hebben over de vraag, of Wolkers uitgenodigd moest worden op de komende landelijke Gereformeerde bondsjeugddag .
Voor de goede orde: ik zat toen met veel plezier op de GJV 'Rondom het Woord' in Oldebroek.

zaterdag 21 oktober 2017

Na Wolvenprotocol nu wolvenbureau nodig?

Het is 'breaking news': een wolf op de Veluwe!


Dus tijd voor het van stal halen van het wolvenplan met het wolvenprotocol.

Wolvenprotocol
Gelukkig laten we in Nederland niets aan het toeval over. Alles moet geregeld worden. In plannen, draaiboeken en vooral protocollen. Dus hebben we het desbetreffende dokument over wolven in Nederland even voor u op internet opgezocht. Het blijkt een dokument van 61 bladzijden te zijn.

Fases
Het “voorstel voor een wolvenplan” onderscheidt vijf verschillende fases in de vestiging van de wolf:
fase 1: er bevindt zich (af en toe) een zwervende wolf in Nederland;
fase 2: er bevindt zich een territoriale wolf in Nederland;
fase 3: er bevindt zich een territoriaal wolvenpaar in Nederland;
fase 4: er bevindt zich een territoriaal wolvenpaar met jongen in Nederland;
fase 5: we bevinden ons tien jaar na deze eerste voortplanting.

12 protocollen
We hebben 12 protocollen in het draaiboek gevonden, zoals:
* Protocol vondst dode wolf
* Protocol zichtwaarnemingen
* Protocol keutelvondst
* Protocol huilen
* Protocol actief speuren
* Protocol cameraval
* Protocol wolfsspoor
* Protocol wolfsprooi
* Protocol gevangen wolf/aangereden wolf

Fase 1
Als ik het wel heb bevinden we ons nu in fase 1 van de vestiging van de wolf. Dus 'is een wolvenbureau op dit moment nog niet nodig', zegt het draaiboek.
Maar onderkennen we de gevaren wel genoegzaam? Moet er wellicht een actiegroep gevormd worden, die de angst en het volk weet te mobilseren? Om daarna de politiek in Den Haag om te turnen? Want de Haagse politiek is immers verantwoordelijk voor alles, dus ook voor de wolven in het bos? Is het regeerakkoord van de nieuwe regering hierop berekend?

Lees meer
* Het volledige wolvenprotocol (61 bladzijden)

vrijdag 20 oktober 2017

Het regent sterren voor film 'Weg van jou'

'Weg van jou' krijgt een warme ontvangst. De film, met Zeeuws-Vlaanderen in de hoofdrol, oogst opvallend positieve recensies.


Onder meer De Volkskrant, NRC Handelsblad en Het Parool waarderen 'Weg van jou' met vier van de maximaal vijf sterren. Zeker voor een 'romcom' (romantische komedie) is dat ongewoon hoog. Binnen het genre steekt de film dan ook 'met kop en schouders boven het overstelpende aanbod uit', vindt bijvoorbeeld NRC Handelsblad.

Van Rotterdam naar Terneuzen
De critici prijzen de hoofdrolspelers. Dat geldt met name voor Katja Herbers als Evi, die tot haar verbijstering door haar werkgever van Rotterdam naar Terneuzen wordt overgeplaatst in verband met de bouw van een nieuwe zeesluis.
Regisseur Jelle de Jong zet aanvankelijk alle denkbare clichés over Zeeland in om Evi's cultuurschok te illustreren, maar geleidelijk kantelt het verhaal, zeker als ze verliefd wordt op de Zeeuwse schipper Stijn.
,,Dat is het leuke aan 'Weg van jou': aanvankelijk lijkt het alsof de film Zeeland belachelijk gaat maken, maar het zijn juist de randstedelijke pretentie en arrogantie die ervan langs krijgen", schrijft Het Parool, die ook de 'prachtige beelden van het Zeeuwse landschap' roemt. ,,Dit is de romcom waar Nederland naar snakte."

Verrassend leuk
,,In anderhalf uur transformeert de provincie van de hel op aarde tot de plek waar je elkaar mosselen kunt voeren terwijl de zon wegzakt achter een kaarsrechte horizon. Na 'Weg van jou' wil iedereen dat wel.", aldus de Volkskrant, die de film 'verrassend leuk' vond.
NRC Handelsblad noemt de film 'vooral een liefdesbrief aan Zeeuws-Vlaanderen. ,,Dankzij zeilen op de Zeeuwse wateren, het in ochtendgloren fietsen langs de Westerschelde en natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe ontdekt Evi dat de regio helemaal niet zo gruwelijk is, integendeel."
'Weg van jou' leert ons 'dat je ook op Zeeland zomaar verliefd kunt worden', concludeert De Telegraaf (3,5 ster). ,,Bepaald geen onaardige promotie voor deze uit de klei getrokken provincie dus."

Prachtige streek
Het Nederlands Dagblad (4 sterren) vindt de gebruikte clichés over de provincie 'eigenlijk te schandalig voor woorden'. Maar toch komt het goed. ,,Rampengat Zeeland wordt het paradijs. En het werkt. 'Weg van jou' neemt ons moeiteloos mee naar die wereld."
Cinemagazine (3,5 ster) beschrijft de film als 'fijn vermaak waarin een onderbelichte maar prachtige streek in Nederland de show mag stelen'. ,,Als ode aan Zeeland in het algemeen en Zeeuws-Vlaanderen in het bijzonder is 'Weg van jou' zeker geslaagd. Maar ook als romantische komedie is deze film zeker genietbaar'.

Bron: PZC

donderdag 19 oktober 2017

Grappen over Nederlanders en Belgen

In de trein
 Op een morgen gaan twee Hollanders en twee Belgen met de trein naar hun werk. De twee Hollanders kopen twee kaartjes. De twee Belgen kopen samen één kaartje.

 "Nu ben ik toch wel eens benieuwd hoe ze dat gaan flikken", zeggen die Hollanders.
Op de trein: net voor de conducteur komt, gaan de twee Belgen samen op het toilet zitten. Na eerst bij de Hollanders de kaartjes te hebben geknipt, loopt de conducteur naar het toilet en zegt: "Kaartje, alstublieft!" De Belgen steken het kaartje onder de deur en de conducteur knipt het.
De volgende morgen kopen de Hollanders 1 kaartje en de Belgen geen kaartje.
Weer zijn de Hollanders benieuwd. Net voor de condcuteur komt, gaan de 2 Hollanders op 1 toilet zitten. De Belgen kloppen op de deur en zeggen: "Kaartje, alstublieft!" De Hollanders schuiven het kaartje onder de deur, de Belgen pakken het en kruipen samen in een ander toilet tot de conducteur komt.

Soep
Een Nederlandse vader zegt tegen zijn vrouw: 'Marie, giet eens een liter water bij de soep, we krijgen bezoek!'

Telegram
Een Hollander gaat een postkantoor binnen. Hij wil een telegram opgeven. 'De naam is toch gratis, hé,' vraagt hij. 'Inderdaad, meneer,' antwoordt de loketbediende. 'Mooi zo,' zegt hij, 'Dan wil ik enkel m'n naam op het telegram zetten. Ik heet Ben Gisteravondgoedaangekomen.'

dinsdag 17 oktober 2017

Beste Nederlandse markt in Kattenbroek viert jubileum

De markt op De Beurs in Emiclaer (wijk Kattenbroek) in Amersfoort bestaat 25 jaar en dat wordt donderdag a.s. (19 oktober) gevierd.


Die dag is er van alles te doen op de markt.

Activiteiten
Voor kinderen zijn er activiteiten zoals een ballonnenclown, suikerspinnen, schminken, steltlopers en meer. Ook is de markt extra feestelijk aangekleed.
Van 8.00 tot 9.00 uur is er een marktontbijt voor de vroege klanten, tussen 9.00 en 10.00 uur een happy hour waarin ondernemers diverse aanbiedingen hebben en van 10.00 tot 13.00 uur zijn er verschillende leuke activiteiten.

Beste kleine markt
De markt Kattenbroek is dit jaar door de branchevereniging van markten, de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) verkozen tot de beste markt van Nederland, in de categorie kleine markten. Elke donderdagochtend tussen 8.00 en 13.00 uur staat de markt op De Beurs en zijn er zeventig kramen en verkoopwagens aanwezig.

Meer informatie over markten in Amersfoort is te vinden op: www.amersfoort.nl/markten

Bron: De Stad Amersfoort

maandag 16 oktober 2017

Elke Plek in Nederland

Wat Funda is voor huizen wil de website Elke Plek worden voor vakantie-accommodaties en uitjes in Nederland.



Bent u op zoek naar een vakantie in Nederland? In een luxe ingerichte tent aan de Noordezeekust, een gezellig bungalowpark op de Veluwe of een avontuurlijk attractiepark in Twente? Elke Plek biedt het grootste aanbod van campings, bungalowparken, groepsaccommodaties en uitjes in Nederland.

8 onderdelen
Elke Plek telt 8 onderdelen: campings, huuraccommodaties, groepsaccommodaties, vaste plaatsen, sauna & wellness, zwembaden, outdoor en dagrecreatie. Nergens anders vindt u dit aanbod op één plek bij elkaar.
Elke Plek is een initiatief van de branchevereniging RECRON. Inmiddels kunt u al meer dan 2.400 recreatiebedrijven op Elke Plek vinden.

Bekijk
* Elke plek

zondag 15 oktober 2017

Wat is democratie?

Het dagblad Trouw interviewde gisteren Nina Chroesjtsjov (Khrushcheva, volgens de Engelse spelling).  Zij is de achterkleindochter van Nikita Chroesjtsjov, leider van de Sovjet-Unie van 1953 tot 1964.


In dat laatste jaar werd Nina geboren. Ze groeide op met Nikita als haar adoptie-opa. Nina Chroesjtsjov studeerde Russische literatuur in Moskou en ging, na een jaar in Nederland, in de Verenigde Staten studeren en lesgeven. Ze is hoogleraar internationale betrekkingen aan de New School University in New York en daarnaast onder meer lid van de Amerikaanse denktank Council on Foreign Relations. Het interview bevat vele interessante passage, waaronder de volgende.

Democratie
"Er moet een besef zijn van wat democratie echt is. Voorbeeld: ik had een keer een nicht uit Rusland op bezoek, in Wenen. Niemand controleert daar of je je kaartje afstempelt in de bus of de tram, dus toen ik dat deed, vroeg ze: 'Waarom doe je dat? Niemand controleert toch?' Toen zei ik: 'Dat is het probleem van Rusland, je doet iets omdat je bang bent dat je wordt gepakt als je het niet doet. In Europa doen we het omdat het zoveel kost om te reizen, je weet dat het 2,50 euro kost om van A naar B te gaan, dus betaal je dat.' Dat is ook een les in democratie."

Lees meer
* Het interview van dagblad Trouw in 'de Verdieping' van gisteren.

zaterdag 14 oktober 2017

Onze provincies: trots op eigen gebied buigen ze niet

Een deel van de Catalanen in de regio Catalonië, onderdeel van Spanje,  wil onafhankelijkheid. Ze willen vrij en onverteerd verder, verlost van het juk van de centrale Spaanse overheersing. 



Ze willen niet buigen voor de macht van Madrid. Ze hebben hun eigen taal, hun eigen vlag en hun eigen volkslied.

Regionale volksliederen
Marcel Peereboom Voller schreef vrijdag in een leuke column in de Telegraaf over Nederland en ons nationale volkslied, het Wilhelmus. Hij analyseerde de volksliederen van onze provincies. Als enige provincie heeft Noord-Brabant geen officieel volkslied. De rest wel. En die blaken vaak van afkeer van het centrale gezag en de ophef van de eigen zeden en het eigen schoon. Trots op het regionale ras... Alleen het volkslied van Flevoland slaat een andere toon aan. Kijk zelf naar de volgende citaten.


 Fries volkslied (in Nederlandse vertaling)
Hoe ook door overmacht, nood en zee bedreigd,
Oeroude lieve Friese grond,
Nooit werd die vaste, taaie band verbroken,
Die Friezen aan hun land verbond.

Buigen was hen vreemd, zo hield het oude volk in ere
Zijn naam en taal, zijn vrijheidszin;
Zijn woord was wet, rechtdoorzee en trouw zijn leer,
En dwang, van wie dan ook, stond het tegen.

Zeeuws volkslied
Gij, Zeeland, zijt ons eigen land,
Wij dulden hier geen vreemde hand,
Die over ons regeeren zou,
Aan onze vrijheid zijn wij trouw.

Wij hebben slechts één enk'le keus:
'Oranje en Zeeland!' da's de leus!
Zoo blijven wij met hart en mond,
Met lijf en ziel: goed Zeeuwsch goed rond.

Limburgs volkslied
Waar der vaaderen schone taal klinkt met heldere kracht.
Waar men kloek en fier van aard, vreemde praal veracht.
Eigen zeden, eigen schoon ’t hart des volks bekoort.
Daar is mijn vaderland, Limburgs dierbaar oord! (2×)

Overijssels volkslied'
'k Heb U lief: G’omvat in glorie
Oudheid, Kunst en Klederdracht.
Eertijds streden om victorie
Steden — Ridders, burchtenmacht.

D'eindeloze twisten brachten
U, mijn land, geen voorspoed aan;
Toch is uit Uw leed en klachten
Rijke stedenbloei ontstaan.

Voormalig (tot 1998!) Gelders volkslied
Waar ons vaderland bebouwd werd
door den Saksischen Germaan,
daar werd onze stam geboren,
daar is Gelderland ontstaan.
En het graan, dat thans geoogst wordt,
waar het woest en wild eens was
geeft ons recht om trotsch te wezen
op ons echt Gelders ras,
geeft ons recht om trotsch te wezen
op ons echt Gelders ras.

Linken

vrijdag 13 oktober 2017

De geschiedenis van Nederland op 1 pagina

De hele geschiedenis van Nederland op één pagina. Dat kan via de website 'de Canon van Nederland'. En via een bezoek aan het gelijknamige evenement in het Openluchtmuseum.


Website
De Canon van Nederland toont u alle hoogte- en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis. Van de hunebedden tot nu. Met elke dag 'oud nieuws'. Een leuke en informatieve website!

Openluchtmuseum
Ook het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem laat deze geschiedenis zien. In de Canon van Nederland als onderdeel van het museumpark van 44 hectare, vind je maar liefst 50 personen, creaties en gebeurtenissen die een belangrijke rol speelden in onze historie. In tien enorme filmsets zie, hoor en voel je alle hoogte- en dieptepunten uit de verschillende tijdvakken van het Nederlandse verleden. Leuk en informatief.

Bekijk en bezoek
* Website De canon van Nederland
* De Canon van Nederland in Het Openluchtmuseum in Arnhem

donderdag 12 oktober 2017

Vier boeken geven een kijkje in de Haagse politiek

De TV, de kranten en internet staan weer vol met de Haagse politiek. Begrijpelijk, want het regeerprograma van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is inmiddels gepubliceerd.  En binnenkort zullen ook de nieuwe ministers bekend gemaakt worden.


Om een kijkje te krijgen in de Haagse keuken en om te begrijpen, hoe de Haagse politieke hazen lopen hebben vier boeken ons geholpen.

Titels en schrijvers
- Het eerste is recent verschenen en van de hand van voormalig SP-prominent Sharon Gesthuizen. Het heeft als titel ‘Schoonheid macht liefde’.
- Het tweede is eveneens onlangs verschenen en van de hand van voormalig VVD-Tweede Kamerlid Ybeltje Berckmoes. De titel luidt 'Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn'.
- Eerder verscheen 'Pluche', de politieke memoires van voormalig Groen Links-fractieleider Femke Halsema.
- En Margriet van Lith schreef ook iets langer geleden een boek met als titel 'Tegen de stroom' over voormalig PVDA prominent Wim Meijer.

We hebben de vier boeken allemaal gelezen en kunnen ze - om uiteenlopende redenen - beslist aanraden.

dinsdag 10 oktober 2017

Kraailandhof in Hoogland meest veilige winkelcentrum van Nederland

Winkelcentrum Kraailandhof in Hoogland mag zich een jaar lang het veiligste winkelcentrum van Nederland noemen.


Kraailandhof won gisterochtend de Award voor Veilig Winkelgebied 2017 van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een blij verraste Lex Herlé, eigenaar van de Brunawinkel, nam namens de ondernemers in Kraailandhof de trofee in ontvangst.

Op alle veiligheidsfronten
Het winkelgebied midden in Hoogland troefde de concurrentie af, omdat ze volgens het ministerie op álle veiligheidsfronten goed scoort. Zo werken brandweer, politie en gemeente nauw samen met de winkeliers en is er doorlopend contact over de verkeersveiligheid met de basisschool achter Kraailandhof. Er wordt in overleg met de schoolleiding niet geladen en gelost tijdens schooltijden. Verder zijn alle winkels aangesloten op een centraal alarmsysteem, dat een melding razendsnel doorzet naar de politie. Tot slot draagt ook de huisartsenpraktijk in Kraailandhof volgens de jury bij aan het veiligheidsgevoel.

Bronnen: AD en  De Stad Amersfoort

maandag 9 oktober 2017

Vanaf vandaag raakt u uit uw dip!

Onderzoekers van de Universiteit van Vermont hebben sinds 2009 een zogenaamde hedonometer ontwikkeld. Daarmee kunnen ze het 'geluk' van mensen meten aan de hand van tweets op Twitter.


Inmiddels zijn de resultaten bekend. Van zo'n 50 miljoen tweets per dag vanaf 2009. En die zijn bemoedigend. Want het is vandaag maandag.

Beter
En op maandag voelen we ons het slechts van de gehele week. Maar dat wordt iedere dag een heel klein beetje beter. Met een piek op zaterdag. Op zondag zakt dat dan weer een beetje in en op maandag zitten we dus in een dip.

Hoop
Dus heb hoop, vandaag voelt u zich misschien beroerd, maar morgen en de volgend dagen gaat het steeds beter!

zondag 8 oktober 2017

Bevolking Noord-West-Veluwe behoorlijk intelligent

Nederlandse wetenschappers deden in 1956 in het Noord-Veluwse stadje Elburg een opmerkelijk onderzoek naar de intelligentie van haar bewoners.

 
Het resultaat was ‘verheugend’ volgens de onderzoekers. En als Noord-Veluwenaar ben ik er extra blij mee. Lees zelf!

Behoorlijk intelligent
“Immers, het heet zo vaak in de buitenwereld dat de Noord-West-Veluwe een door conservatisme achtergebleven gebied zou zijn en dat de bevolking ook geestelijk ietwat achtergebleven zou zijn. Welnu: het onderzoek heeft een behoorlijk intelligentiequotiënt bij de schoolkinderen aan het licht gebracht.”

Uit een artikel in het dagblad Trouw van 7 oktober 2017 over het boek ‘Polderkoorts’ van redacteur Emiel Hakkenes, dat komende week verschijnt. De officiële boekpresentatie vindt plaats in het Stadsmuseum Harderwijk op zaterdag 14 oktober, aanvang 15 uur.

zaterdag 7 oktober 2017

Circuleert uw naam?

Het heeft ruim 200 dagen geduurd, maar ze zijn eruit. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan het nieuwe kabinet vormen onder leiding van – voor de derde keer – VVD-leider Mark Rutte.


Het regeerakkoord is zo goed als klaar, de fracties moeten maandag hun goedkeuring aan de inhoud geven. Later die week debatteert de Tweede Kamer vervolgens over het eindverslag van informateur Gerrit Zalm en dan zal Rutte benoemd worden tot formateur.

Tipje van de sluier
Daarna begint het spel om de poppetjes. Ook wel pimpampetten genoemd. Wie worden de nieuwe ministers en staatssecretarissen? Er circuleren tal van namen. Een tipje van de sluier kunnen we alvast oplichten. Kandidaat is in ieder geval Prof. Dr. Ir. W. Akkermans. Zijn naam wordt genoemd. O.a. voor defensie. Een interview met de kandidaat is daarom op zijn plaats.

Bekijk
 * Kijk op het Rijk: Ik Word Genoemd.wmv

Bekijk ook
* Simpelsite

vrijdag 6 oktober 2017

Al rijdend bellen? Geen boete

Tweet van Mustafa Celik, Wijkagent in Nijmegen-Zuid, die een originele manier heeft gevonden om bellende rijders te waarschuwen.


Vandaag zag ik tijdens mijn surveillancedienst een bestuurster al rijdend bellen. Zonder nog mij maar voorgesteld te hebben was de reactie: "Sorry meneer, ik weet het. Schrijf de boete maar uit".

Geen boete
Ik heb haar meegedeeld dat ze van mij geen boete krijgt waarna ik zag dat ze mij met een verbaasde blik aankeek.

Filmpje
Tegelijkertijd haalde ik mijn telefoon uit mijn broekzak waarna ik haar een filmpje van 2 minuten heb laten zien:.
https://lnkd.in/du_bzpe

woensdag 4 oktober 2017

Wij zijn allemaal Marokkanen!

Gisteren - 3 oktober - hebben we op uitnodiging van goede vrienden de viering van het Leids Ontzet meegemaakt. Als 'allochtonen' kunnen we bevestigen, dat het een prachtig feest is met een keur aan uiteenlopende activiteiten.


Wij hebben ons beperkt tot de volgende evenementen: de Herdenkingsdienst in de Pieterskerk, de Grote Optocht, het Straattheater, de nostalgische Kermis en de 'gewone' Kermis. En een lezing in het kader van de 3 October University. Daar hoorden we, dat we eigenlijk allemaal Marokkanen zijn. 

Haring
In een boeiend college met als titel 'Waarom we 100.000 jaar geleden ineens haring gingen eten' vertelde archeoloog Gerrit Dusseldorp, dat de oudste mens (homo sapiens) in Marokko heeft geleefd.

Marrakech
Dat blijkt althans uit de sensationele vondst van de tot dusver oudst bekende fossiele botresten van vroege moderne mensen, in een grot ten westen van Marrakech. De vondst geeft aan dat Homo sapiens niet bij donderslag is ontstaan, maar zich geleidelijk heeft ontwikkeld, niet alleen in Marokko, maar verspreid over heel Afrika. Deze gevonden menselijke resten zijn 280 tot 350 duizend jaar oud

Marokko
Alweer moesten daarom de archeologen de geschiedenis van de mensheid herschrijven. Net dachten ze te weten dat onze soort Homo sapiens 200 duizend jaar geleden is ontstaan in Ethiopië. Maar nu blijkt er dus liefst 100 duizend jaar eerder ook al Homo sapiensen te hebben geleefd in Marokko. En daarvan zijn wij de afstammelingen.

Hutspot
O ja, na de evenementen hebben we - zoals gepast - heerlijke hutspot gegeten. Want ook dat hoort bij het Leids Ontzet.

Link
* 3 October Vereeniging

dinsdag 3 oktober 2017

De meest 'borstvoedingsvriendelijke' gemeenten van Nederland

In Den Haag zijn de meeste openbare locaties te vinden waar moeders hun kind borstvoeding mogen geven. Daarom is deze gemeente uitgeroepen tot meest ‘borstvoedingsvriendelijke’ gemeente van Nederland.


Het Voedingscentrum deelt sinds een aantal jaar het beeldmerk "voeden kan hier" uit aan openbare gelegenheden waar vrouwen borstvoeding mogen geven. Hieronder vallen onder meer horecagelegenheden, bibliotheken en speeltuinen.

35 gemeenten
Er is bekeken in welke gemeente de meeste locaties zijn die dit beeldmerk mogen dragen. Om de titel "borstvoedingsvriendelijk" te mogen krijgen, moet een gemeente tenminste één borstvoedingsvriendelijke locatie per 50 pasgeborenen hebben. In Den Haag zijn 139 van deze locaties te vinden.
De titel is ook uitgedeeld aan zeven andere gemeenten, namelijk Bergen (NH), Brielle, Midden-Delfland, Opsterland, Ouder-Amstel, Veldhoven en Woensdrecht. Hiermee zijn er 35 gemeenten met het predicaat. Steeds meer dorpen en steden sluiten zich dus aan.

Bekijk
* De borstvriendelijkste gemeenten van Nederland
* Voeden kan hier

maandag 2 oktober 2017

Exclusieve jurk en schoenen

Debbie heeft een nieuwe jurk gekocht en haar vriendin nieuwe schoenen. Exclusief!


Deze video komt uit Toren C seizoen 01, aflevering 08.

Bekijk
* Nieuwe jurk - Toren C

zondag 1 oktober 2017

Grapjes

Roken
Jan zit in de trein en wil een sigaar opsteken, maar eerst vraagt hij beleefd aan de dame tegenover hem: "Staat u mij toe dat ik rook?"
"Doe alsof u thuis bent," antwoordt de dame.
Waarop Jan de sigaar voorzichtig wegsteekt en bromt: "Nou, dan maar niet."

Gentleman
- Jouw man is absoluut geen gentleman!
- Dat is mogelijk, maar hij is wel met een dame getrouwd, wat men van de jouwe niet kan zeggen!